ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΥΠΡΟΥ – 5 ΚΑΙ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΥΠΡΟΥ –

5 ΚΑΙ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

 

Αγαπητοί/ές Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες.
    Ως γνωστό οι Προεδρικές Εκλογές για την εκλογή Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διεξαχθούν στις 5 Φεβρουαρίου και οι επαναληπτικές στις 12 Φεβρουαρίου 2023.
   Δικαίωμα ψήφου έχουν όσες και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
   Για να ψηφίσει όμως ένας στο εξωτερικό πρέπει απαραίτητα να υποβάλει αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μέχρι την 27η Δεκεμβρίου 2022 και να δηλώσει το εκλογικό τμήμα.
   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση μόνοι τους, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα https://aps.elections.moi.gov.cy και να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους με κεφαλαία γράμματα, όπως αναγράφονται στην ταυτότητά τους και να δηλώσουν σε ποιο τμήμα επιθυμούν να ψηφίσουν.
   Σε περίπτωση που το ηλεκτρονικό σύστημα δεν κάνει αποδεκτή την αίτηση για οποιοδήποτε λόγο (πχ ημερομηνία λήξης της ταυτότητας) η Ε.Κ.Ε. διευκρίνησε με τον Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νεόφυτο Κωνσταντίνου (τον οποίο ευχαριστούμε) ότι οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν χειρόγραφα στα Προξενεία σε Αθηνα και Θεσσαλονίκη, έχοντας την Κυπριακή τους ταυτότητα.
   Εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα αναμένεται να λειτουργήσουν σε 10 πόλεις:  Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Λάρισα, Πάτρα, Ρέθυμνο και Ρόδο (εφόσον οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι πέραν των 50). Σε περίπτωση που οι εγγεγραμμένοι είναι λιγότεροι των 50 όσοι εγγράφηκαν θα κληθούν να επιλέξουν την πλησιέστερη πόλη ή να ψηφίσουν στην Κύπρο.