ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Από το ’21 στο ’55
Τρίτη 5 Απριλίου 2022 – 20:00 – Ίδρυμα Κακογιάννη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ Από το ‘21 στο ‘55”
5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, ΩΡΑ 20.00
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Όταν τα τραγούδια και ο υποκριτικός λόγος γράφουν Ιστορία. Οι θεατρικοί διάλογοι και η μουσική σε πλήρη αρμονία με μεστό λόγο – στίχο και υπέροχη ερμηνεία και απόδοση, συνιστούν διαχρονικό έργο που αναφέρεται στην αγάπη για τη ζωή, την ποίηση, την Ελευθερία, την υπεράσπιση αιώνιων αξιών του Έθνους.
Αυτά ήταν τα συναισθήματα που είχαν οι ήρωες και οι αγωνιστές της Εθνεγερσίας του 1821 και του Έπους της Ε.Ο.Κ.Α. περιόδου 1955-1959.
Η Κύπρος, ως αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού, είχε τη δική της συνδρομή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με χίλιους περίπου Κύπριους να λαμβάνουν ενεργά μέρος στις μεγάλες μάχες και αρκετοί από αυτούς να αφήνουν τα κόκκαλα τους στα ιερά χώματα της μάνας Ελλάδας. Τους εκπροσωπεί επάξια στο παρών έργο ένας απλός Κύπριος, ο Μιχάλης Κυπραίος. Εθελοντής από Κύπρο, ήταν στο πλευρό του Στρατηγού Μακρυγιάννη, πολιορκημένοι και αποκλεισμένοι από το ασκέρι του Ιμπραήμ στο φρούριο του Νιόκαστρου στη Πύλο. Τυχών παράδοση του Μακρυγιάννη και των παλληκαριών θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην εξέλιξη της Επανάστασης. Ο Μιχάλης Κυπραίος κολύμπησε και ειδοποίησε συμμαχικό πλοίο που ήταν αραγμένο στα ανοικτά του κόλπου της Πύλου και με τη βοήθεια των συμμάχων απεγκλωβίστηκαν.
Την ηρωική πράξη του Μιχάλη Κυπραίου, συνεισφορά της Κύπρου προς την Ελλάδα, ανταπόδωσε ο εκ Σαλαμίνος καπετάνιος Ευάγγελος Λουκάς Κουταλιανός το 1955, μεταφέροντας τα πρώτα όπλα στη Κύπρο για τον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., δείχνοντας στη πράξη την αδελφοσύνη των λαών Ελλάδας και Κύπρου. Κατά τη δεύτερη αποστολή συνελήφθη από τους Άγγλους κατακτητές και δικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση.
Η Ελλάδα λευτερώθηκε μα η Κύπρος μακριά της μεσ’ τους ανέμους της σκλαβιάς είχε τα βάσανα της.
Κυπριόπουλα από 18 χρονών έγραφαν ποιήματα για τη ζωή και τον έρωτα μα πάνω από όλα λάτρευαν την Ελλάδα και την Ελευθερία.«Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και εσένα»έγραφε σε ποίημα του ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, το 18χρονο παλληκάρι που προτίμησε την αγχόνη από τη ταπείνωση της σκλαβιάς. « Απ΄ τη στιγμή που άκουσα την ώρα της εκτελέσεώς μας, νιώθω την ψυχή μου να είναι γιομάτη από μια αληθινή χαρά…». ««Λυπάμαι που δε θα δω την Κύπρο μας ελεύθερη. Όμως δεν με φοβίζει ο θάνατος, γιατί η ζωή είναι περιττή μέσα στη σκλαβιά.». «Η ώρα του θανάτου πλησιάζει, μα στην ψυχή μας φωλιάζει ηρεμία. Τη στιγμή αυτή ακούμε την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν. Στη θέση που βρισκόμαστε τώρα, ούτε με το μικροσκόπιο δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε, πού υπάρχει τραγωδία στο θάνατο.».
Τα πιο πάνω λόγια είναι βγαλμένα από τα χείλη παλληκαριών της Ε.Ο.Κ.Α. περιόδου 1955-1959 λίγο πριν οδηγηθούν στην αγχόνη.
Ήταν λίγοι εναντίον πολλών. Μα ήταν Έλληνες και οι Έλληνες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δίνουν την ίδια τη ζωή τους. Ήταν ένας αγώνας που συγκλόνισε τον απανταχού Ελληνισμό. Οι Κύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον Αγγλικό ζυγό και νίκησαν. Εκατό οκτώ αγωνιστές προσέφεραν τη ζωή τους και δικαίως χαρακτηρίστηκαν από το Κυπριακό κράτος Ήρωες.
Οι ηρωικές τους πράξεις και η θυσία τους θα παρουσιαστούν με τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση, με τα οποία θα κλείσει η Μουσικοθεατρική Παράσταση “ Από ‘21 στο ‘55 “ της Τρίτης 5 Απριλίου 2022. Ώρα 20.00στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Πρόκειται για έργο (στίχοι, θεατρικοί διάλογοι, αφηγήσεις) του Νίκου Παπακλεοβούλου, που βίωσε στα παιδικά του χρόνια τον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59. Σκηνοθέτης και ερμηνευτής ο Χρήστος Κάλλοου, η καλύτερη επιλογή για Μουσικοθεατρατική Παράσταση. Ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης που συνδυάζει την υποκριτική με την μελωδική φωνή, αποδίδοντας με τον μοναδικό του τρόπο όλα τα συναισθήματα του έργου, χαρά, λύπη, συγκίνηση, περηφάνια.
Τη μουσική των τραγουδιών έχουν γράψει οι: Γιώργος Παλαιοκαστρίτης, Άκης Μελής, Αγγελική Πρέζα, Νικόλαος Τουρνάκης, Νικόλαος Παταβούκας, Βαγγέλης Αυγέρης, Δημήτρης Χιονάς, Τώνης Σολωμού, Άγγελος Βελεγράκης.
Τη Μουσικοθεατρική Παράσταση παρουσιάζουν:
Hθοποιοί: Νικόλαος Τουρνάκης, Δημήτρης Ασημάκης
Αφήγηση: Βίκυ Μαραγκάκη
Ερμηνευτές : Όλγα Καμηλάρη, Γεωργία Πολυνείκη, Αγγελική Πρέζα, Τώνης Σολωμού, Νικόλαος Τουρνάκης
Συμμετέχουν οι Χορωδίες SEMITONO και Μουσικός Όμιλος Νίκαιας υπό τη διεύθυνση της Όλγας Καμηλάρη
Ορχήστρα: Γιώργος Τσοκάνης (Ενορχήστρωση, Διεύθυνση Ορχήστρας, Πιάνο), Χρήστος Αλεξόπουλος (Τύμπανα), Γιώργος Μπάρλας (Μπουζούκι), Αλέκος Παπαϊωάννου (Μπουζούκι), Μαρίνα Τσοκάνη (Πλήκτρα)
Συμμετέχουν: Σταυρούλα Καμακάρη (Πιάνο), Κυριακή Καμακάρη(Μαντολίνο)
Ηχοληψία: Θωμάς Καραμαζάκης
Τα σχέδια του έργου, αφίσα και γραφικά έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ευάγγελο Κάλλοου.
Η Μουσικοθεατρική Παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κυρίου Κυριάκου Κενεβέζου και συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου, την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος, και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κρατήσεις θέσεων στο ταμείο του Ιδρύματος, τηλεφωνικά 210 3418550
Δευ – Παρ 11.00 – 14.00, email info@mcf.gr και ηλεκτρονικά στο www.mcf.gr
Τήρηση Υγειονομικού Πρωτοκόλλου.