ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ και ΒΙΝΤΕΟ από την ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ [Σαββάτο 10/12/2016]

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

 

     
   
   
   
     

Εκδήλωση οδοιπορικό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο διοργάνωσαν  το Σάββατο το απόγευμα, στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα, η ΕΚΕ και η ΟΚΟΕ.    

Μια μικρή εισαγωγή έγινε από τον Γραμματέα της ΕΚΕ Γιώργο Μιχαηλίδη ο οποίος τόνισε ότι για τους Κυπρίους της Ελλάδας, όσον αφορά στην Αμμόχωστο, υπάρχει μόνο μια λύση. Η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της και η πλήρης λειτουργία της. Οι Κύπριοι της Ελλάδας, υπογράμμισε, απαιτούν να εφαρμοστεί άμεσα το ψήφισμα 550 του ΣΑ του ΟΗΕ που λέει ότι πρέπει να επιστραφεί η πόλη με λύση ή χωρίς λύση του Κυπριακού στους νόμιμους κατοίκους της.

Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για την Αμμόχωστο.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Γιώργος Συλλούρης και ξεκίνησε την παρέμβασή του με συνοπτική αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ για την Αμμόχωστο σημειώνοντας ότι όλα τα περιφρόνησε η Τουρκία όπως σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν περιφρονεί τη Συνθήκη της Λωζάννης. Υπογράμμισε ότι συνεχίζεται ο αγώνας για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, για λύση με σταθερότητα στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δυστυχώς, προσέθεσε, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και αντίπαλος είναι η κατοχική Τουρκία. Ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει άρση των αιτίων του προβλήματος. Θα επιτευχθεί αν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι και εφαρμοστούν οι αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αποκλίσεις, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις. «Στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες του ΠτΔ για να πετύχουν λύση αλλά όχι την όποια λύση που θα εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας» κατέληξε.

Η Αμμόχωστος δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό, εγκαταλείφθηκε από τις δικές μας δυνάμεις, και κανείς δεν έχει δώσει λόγο γι αυτό, σημείωσε στο δικό του χαιρετισμό ο Λοΐζος Λοΐζος, Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΟΚΟΕ. Αφού ανέφερε ότι δεν πρόκειται μόνο για την πόλη αλλά και όλη την γύρω περιφέρεια, τόνισε ότι πολλές φορές ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ανάγκη να φύγει ο τουρκικός στρατός από την περίκλειστη πόλη και να αποδοθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Δεν ήταν επιλογή μας η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ήταν η ανάγκη που οδήγησε τους ηγέτες μας να την αποδεχτούν από το 1975 και μετά ως το μη χείρον» είπε εκτιμώντας ότι είναι η πρώτη φορά που οι διαπραγματεύσεις έχουν έρθει τόσο κοντά και τονίζοντας ότι ο δρόμος στο εξής είναι πολύ δύσκολος, αλλά πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία. Υπογράμμισε την μεγάλη ανάγκη της εσωτερικής ενότητας και ότι το Κυπριακό δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση. Προσέθεσε, επίσης, ότι είναι αδήριτη ανάγκη η επιστροφή για να επιβιώσει ο ελληνισμός στην Κύπρο επισημαίνοντας ότι αν φύγει και η τωρινή γενιά, δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει κανείς από τα παιδιά και τα εγγόνια.  Όπως είπε είναι αναγκαία μια δίκαιη και ευρωπαϊκή λύση, χωρίς να παρασύρεται κανείς ούτε από μαξιμαλισμούς, ούτε από ευχολόγια. Και κατέληξε ότι η Αμμόχωστος έπρεπε να είναι μέχρι σήμερα προϋπόθεση για την λύση και όχι μέρος της λύσης.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση του Χριστάκη Αναστασίου, εκπροσώπου από τις συλλογικότητες της Αμμοχώστου, ο οποίος με τα λόγια του επιχείρησε ένα σύντομο οδοιπορικό στην περίκλειστη πόλη. Ξενάγησε τους παρισταμένους σε μια φανταστική διαδρομή στους δρόμους, στα στέκια, στις πλατείες, στις παραλίες, στα σχολεία, στις εκκλησίες και στα γήπεδα της Αμμοχώστου, στις μυρωδιές, στις εικόνες, στις αναμνήσεις.

Στη συνέχεια, αναγνώστηκε μήνυμα του Τουρκοκύπριου Οκάν Νταγκλί από την Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του και τη θέλησή του για επανένωση της Αμμοχώστου ξανά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Υπάρχουν πάντα δύσκολα σημεία που πρέπει να έχουν όλοι κατά νου, σημείωσε και κάλεσε σε ανάπτυξη της συνεργασίας με στόχο να ξεπεραστούν τα πιο δύσκολα εμπόδια και να φτιαχτεί η Αμμόχωστος των ονείρων όλων.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού και του Δημοτικού Συμβουλίου μετέφερε ο Σώζος Πούγιουρος εκπρόσωπος του Δήμου Αμμοχώστου, ο οποίος, επίσης, σημείωσε ότι τόσο για την Αμμόχωστο όσο και για την Κύπρο υπάρχουν πολλές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις οποίες η Τουρκία ποτέ δεν έχει συμμορφωθεί ενώ εξακολουθεί να απειλεί και την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο Δήμος Αμμοχώστου παρά τις αντιξοότητες στέκεται όρθιος σημείωσε προσθέτοντας ότι με οργανωμένο τρόπο προβάλλει με μεγάλη εκστρατεία και σε Ευρώπη και σε ΗΠΑ το ζήτημα και κατέληξε ότι με ενότητα και με κοινό στόχο θα επιτευχθεί το όραμα για  την Αμμόχωστο.

Στη συνέχεια αναγνώστηκε χαιρετισμός του Μητροπολίτου Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ.κ. Βασιλείου.

Σύντομη ομιλία για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Αμμοχώστου έγινε από την Θέλξη Φιλιππίδου, φιλόλογο και ιστορικό, η οποία πραγματοποίησε μια αναδρομή στην ιστορία της πόλης από την προϊστορική περίοδο μέχρι την τουρκική εισβολή. Επίσης, εν συντομία παρουσίασε την εξέλιξη του ονόματος Αμμόχωστος αλλά και της ονομασίας Βαρόσι. Αναφέρθηκε, επίσης, στους ιστορικούς σταθμούς ακμής της  πόλης μέχρι την έναρξη της τουρκικής κατοχής των 3 αιώνων τον 16ο αιώνα καθώς και στην περίοδο υπό τη βρετανική κυριαρχία ενώ παρουσίασε με παραδείγματα την πλούσια μορφωτική, πολιτιστική, εμπορική και οικονομική ζωή  της πόλης μέχρι την τουρκική εισβολή.

Την πρόταση για ανάπλαση της Αμμοχώστου που ενέταξε σε ψήφισμα μόλις πριν από λίγες ημέρες στην Γλασκώβη και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα προκειμένου να την προωθήσει και μέσα στα όργανα της ΕΕ παρουσίασε ο Κώστας Διάκος, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια η πρόταση αυτή να ενταχθεί για χρηματοδότηση μέσα στα ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να γίνει η Αμμόχωστος πόλη – πρότυπο για την ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Διάκος αναφέρθηκε στην πολύ καλή γεωγραφική θέση και στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανθρωπογεωγραφία της πόλης. Σημείωσε ότι το γεγονός ότι είναι μια νεκρή πόλη είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να διευκολύνει στην εφαρμογή του σχεδίου ανάπλασης. Όπως είπε οι βασικές αρχές της πρότασης είναι: η επιστροφή νομίμων ελληνοκυπρίων κατοίκων, να διατηρηθεί το νόμιμο και προϋφιστάμενο καθεστώς της τουρκικής εισβολής, η αποχώρηση όλων τουρκικών δυνάμεων, οι δυνάμεις της τάξης να ενταχθούν στην ΟΝΥΦΙΚΥΠ με δυνάμεις από χώρες της ΕΕ, η οικονομική επαναλειτουργία της πόλης να γίνει με βάση το λιμάνι το οποίο να το διαχειρίζεται η ΕΕ αλλά να αποδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία, η απαγόρευση της εισόδου αλλοδαπών παρά μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ. Τόνισε ότι μπορεί να είναι σχεδόν αποκλειστική η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αέρας, ήλιος) και ότι την ευθύνη της λειτουργικότητας της Αμμοχώστου θα την έχει η τοπική αυτοδιοίκηση από κοινού με την ΕΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο περιέλαβε ανάγνωση οδοιπορικού στην Αμμόχωστο από την Ανδριανή Γεωργίου, τραγούδια για την Αμμόχωστο με τον Βασίλη Χατζηλούκα, καθώς και χορούς από τις γυναίκες του χορευτικού ομίλου της ΕΚΕ «Δεν Ξεχνώ».

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη

   

   

   

   

ΡΙΚ: Ηπαροικία μας 03/12/2016 – Προαναγγελία οδοιπορικούΑμμοχώστου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ & ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Dr. OKAN DAGLI – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΛΛΟΥΡΗ – ΕΚΕ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΛΟΙΖΟΥ ΛΟΙΖΟΥ – ΟΚΟΕ

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΩΣΙΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Dr. OKAN DAGLI

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΩΖΟΥ ΠΟΥΓΙΟΥΡΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΘΕΛΞΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ – ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΜΕΡΟΣ Α

ΘΕΛΞΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ – ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΜΕΡΟΣ Β

ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΑΚΟΣ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΜΕΡΟΣ Α

ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΑΚΟΣ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΜΕΡΟΣ Β

ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΑΚΟΣ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΜΕΡΟΣ Γ

ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ – ΜΕΡΟΣ Α

ΑΝΔΡΙΑΝΗ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ – ΜΕΡΟΣ Β

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ (ΧΟΡΕΥΤ. ΟΜΙΛΟΣ ΕΚΕ – ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ)