Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο ΠτΔ για εκδήλωση για Ελλαδίτες αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, όπου θα παραστεί σε εκδήλωση για τους Ελλαδίτες αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής του 1974.

Στην εκδήλωση, στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει χαιρετισμό και θα απονείμει τιμητικά διπλώματα στους συγγενείς των Ελλαδιτών αγνοουμένων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

ΚΥΠΕ – 10/11/026

Η Ελλάδα στο πλευρό της Κύπρου ως την τελική δικαίωση, διαβεβαίωσε ο Έλληνας Πρόεδρος

Η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου και του λαού της ως την τελική δικαίωση του αγώνα για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Παυλόπουλος μιλούσε σε εκδήλωση τιμής προς τους Ελλαδίτες αγνοούμενους και πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και τις οικογένειές τους.

Αφού χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό γεγονός την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στην εκδήλωση, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η κοινή τους παρουσία “συμβολίζει τη διαχρονική αρραγή ενότητα του ελληνισμού, κυρίως δε όταν απαιτείται η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων”.

Κατά δεύτερον, τόνισε, ότι δεσμεύονται στην ιερή μνήμη των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή ως προς το ότι η τελική λύση του Κυπριακού θα είναι λύση που θα διασφαλίζει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Ο Ελληνας Πρόεδρος υπογράμμισε ότι σε αυτό το πλαίσιο “εκπτώσεις δεν είναι νοητές, ιδίως αναφορικά με την απαρέγκλιτη τήρηση του συνόλου του ευρωπαϊκού κεκτημένου”, για να προσθέσει ότι “δεν είναι νοητές, στο πλαίσιο λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε «εγγυήτριες» δυνάμεις υποτέλειας ούτε στρατεύματα κατοχής, αφού τούτο είναι παντελώς αντίθετο με την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης η εκδήλωση για τους Ελλαδίτες πεσόντες και αγνοουμένους στην Αθήνα

Σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το απόγευμα της Δευτέρας, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Ελλαδίτες πεσόντες και αγνοούμενους κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ το παρών τους στην εκδήλωσαν έδωσαν ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων, καθώς και αρκετοί Έλληνες βουλευτές, εκπρόσωπος της Εκκλησίας, εκπρόσωποι της ηγεσίας των ελληνικών και κυπριακών ενόπλων δυνάμεων, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, ο Μανώλης Γλέζος, εκπρόσωποι των κυπριακών παροικιακών οργανώσεων στην Ελλάδα και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η Μαρία Καλπουρτζή, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, η οποία σημείωσε ότι για τους αγαπημένους που χάθηκαν ηρωικά μαχόμενοι υπό προδοτικές και άνισες συνθήκες και για όσους αγνοούνται ακόμη, η Κύπρος είναι κομμάτι της πατρίδας. Όπως είπε, η περηφάνια των συγγενών τους για το ότι έπεσαν για την προάσπιση ενός κομματιού της πατρίδας και ότι εκπλήρωσαν στο ακέραιο ενσυνείδητα το καθήκον τους είναι αυτή που τους κρατά όρθιους αυτά τα 42 χρόνια αγωνίας για την τύχη τους.

«Πέρασαν 42 χρόνια και οι πληγές στις ψυχές των συγγενών των αγνοουμένων μας δεν έχουν ακόμα κλείσει», τόνισε στο δικό του χαιρετισμό ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη 1000 περίπου αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και 67 πλέον Ελλαδιτών από τους 77 που ήταν εξαρχής καταγεγραμμένοι. Σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή, εκτός από πόνο και αγωνία, είναι απάνθρωπη και συνιστά πρόκληση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα και σε όλους.

Ακολούθησε τελετή επίδοσης του μεταλλίου της προάσπισης της Ελευθερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, περγαμηνής, τιμητικής πλακέτας και διπλώματος στους συγγενείς των Ελλαδιτών πεσόντων προς τους συγγενείς των Ελλαδιτών αγνοουμένων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ένας υπερήλικας πατέρας παρέλαβε, υποβασταζόμενος, τιμητική πλακέτα για τον αγνοούμενο γιο του.

ΚΥΠΕ – 11/11/026

Γ.ΝΤΑΛΑΡΑΣ – ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ