ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από την ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΣΑΟΡΙΑ [25/06/2016]

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΣΑΟΡΙΑ

[25/06/2016]

Σήμερα συνεχίζουμε ένα ακόμη οδοιπορικό στις κατεχόμενες περιοχές για να ξαναζωντανέψουμε τις  μνήμες μας οι παλαιοί και να γνωρίσουν οι νέες γενιές τις ρίζες των γονιών τους .

Μεσαορία όπως ορίζει και η λέξη είναι η πεδιάδα ανάμεσα στα όρη του Πενταδακτύλου και της οροσειράς του Τροόδους τη διαρρέουν οι δυο μεγαλύτεροι ποταμοί χείμαρροι της Κύπρου ο Πεδιαίος και ο Ιδαλίας η Γιαλιάς.

Σ’ αυτή την πεδιάδα στους μακρινούς χρόνους δόθεισαν πολλές μάχες όπως η μάχη μεταξύ του βασιλιά της Αμμοχώστου Ονήσιλου και των Περσών κατά την οποία ηττήθηκε Ονήσιλος . Επίσης πολλές μάχες γίνανε γύρω από το κάστρο της ΣΊγουρης στην περιοχή του Πραστειό Μεσαορίας  μεταξύ Γενουατών και Φράγκων.

Στις παλαιότερες εποχές όπου η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία η Μεσαορία ήταν ο σιτοβολώνας της Κύπρου και πηγή ζωής για όλη την Κύπρο
Από το 1974 η περιοχή της Μεσαορίας όπως και πολλές άλλες κατέχεται δυστυχώς από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Σε αυτή τη γη μέχρι την τουρκική εισβολή ανθούσαν  δεκάδες κωμοπόλεις και χωριά όπως η Λυση .Λευκόνοικο, Ασσια Βατυλή Πραστειό Πηγή Περιστερώνα  Τρίκωμο Γεράνι   και άλλα
Σε αυτή τη γη γονείς μας οι πρόγονοί μας αλλά και αρκετοί από εμάς ζήσαμε μοχθήσαμε καλλιεργήσαμε θερίσαμε και χύσαμε τον ιδρώτα μας . Σε αυτή τη είδαμε  το φως της μέρας σε αυτή τη γη μεγαλώσαμε σ’ αυτή τη γη και για αυτή τη γη τραγουδήσαμε σ’ αυτή τη γη γνωρίσαμε τα πρώτα φτερουγίσματα του έρωτα . Μεσαορία γη άξιον τέκνων δημιουργών ποιητών λαϊκών ζωγράφων τραγουδοποιών μάνα ηρώων .

Από πού να ξεκινήσει κανείς από το Βασίλη Μιχαηλίδη από το Λευκόνοικο το Γλαύκο Αληθέρση ψευδώνυμο του  Μιχάλη Χατζηδημητρίου από το Πραστειό Μεσαορίας, τον Παύλο Λιασίδη από τη Λυση τον Μιχαήλ Κάσσιαλο από την ΆσσΙα Το ΧαμπήΤσαγκάρη από την Κοντέα Τον Αρχιεπίσκοπο Κύριλλο Γ από το Πραστειο Μεσαορίας τον αείμνηστο  Θεόδουλο Καλλίνικο  Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής από το Λευκόνοικο τους νεότερους Λάρκο Λάρκου από την Κοντέα κ.α.

Επίσης Τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα τον Σταυραετό του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου  από τη Λύση που σαν φάρος πρέπει να φωτίζει τον αγώνα μας για Λευτεριά το Μιχαήλ Κουκκή από το Πραστειό Μεσαορίας οποίος απεβίωσε από καρδιακή προσβολή μετά από ενέδρα εναντίον των Άγγλων.Τον αγωνιστή Ευθύμιο Ευθυμίου, δάσκαλο, από το Πραστειό Μεσαορίας και πολλούς άλλους που θα αναφέρουν εν συνεχεία οι ομιλητές .

Εμείς όμως όσα χρόνια κι αν περάσουν το σπίτι που γεννήθηκα και αν το πατούν οι ξένοι στοιχείο και σαν απάτητο θα ζει να με προσμένει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΥΠΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – ΜΕΡΟΣ Α

ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – ΜΕΡΟΣ Β

Η ΧΙΩΤΙΣΣΑ:

https://www.youtube.com/watch?v=OSmGaFsrDkw