ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
[10/04/2016]
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ, ΕΚΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΕ
ΛΟΙΖΟΣ ΛΟΙΖΟΣ, ΑΝΑΠΛ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΕΝΕΒΕΖΟΣ, ΠΡΕΣΒΗΣ
ΟΚΟΕ
ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΑΡΙΟΛΟΥ,
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΔΗΜΟΥ, ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΣ ΚΟΤΣΑΠΑΣ,
Δημοτ. Σύμβουλος ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΠΗΘΟΥ
ΣΟΥΛΑ ΜΟΥΡΕΤΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΠΗΘΟΥ
ΜΕΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΛΑΓΙΩΤΩΝ
ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΓΙΑΓΚΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΑΒΑ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧ. ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΚΕ “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ”
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ:
ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ – ΜΕΡΟΣ Α
ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ – ΜΕΡΟΣ Β
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ
Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) αποφάσισαν την οργάνωση σειράς εκδηλώσεων – Οδοιπορικών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου με γενικό τίτλο «Δεν Ξεχνώ». Τα οδοιπορικά αφιερώματα στις κατεχόμενες περιοχές οργανώνονται με συμμετοχή εκπροσώπων των Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων, των Μητροπολιτών των περιοχών, των παροικιακών σωματείων. Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων θα είναι οδοιπορικά στις κατεχόμενες περιοχές μας και περιλαμβάνει ομιλίες, ιστορικές αναφορές, μουσικά αφιερώματα, προβολές, εκθέσεις κ.ά.
Ως πρώτη επιλέχθηκε η Επαρχία Κερύνειας, καθότι ήταν το πρώτο θύμα της Τουρκικής εισβολής του 1974 και τελεί ολόκληρη υπό κατοχή. Παρέστησαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση ,ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας , η βουλευτής κ. Σοφία Βούλτεψη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, Δήμαρχοι, Καθηγητές Πανεπιστημίου και μεγάλο πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γιώργου Συλλούρη, Προέδρου της Ε.Κ.Ε., του Λοίζου Λοίζου, Αναπληρωτή Προέδρου της Ο.Κ.Ο.Ε. και του κ. Κυριάκου Κενεβέζου, Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και οι τρεις στις παρεμβάσεις τους τόνισαν την ανάγκη στήριξης στο δίκαιο και τις πανανθρώπινες αρχές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του Δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για να ανακοπεί η Τουρκία, και να επιτευχθεί άμεσα μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, που να εξασφαλίζει ένα ευοίωνο μέλλον για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου. Δεν θα γυρίσουμε για να πουλήσουμε αλλά για να μείνουμε και να ριζώσουμε. Δεν συναρτούμε την ψήφο μας στο δημοψήφισμα για τη λύση αν περιλαμβάνεται το χωριό μας ή η πόλη μας στην υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση περιοχή ή όχι, αλλά από το συνολικό πλαίσιο της λύσης, αν συνάδει αυτό με το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αν μπορούμε να στεριώσουμε υπό συνθήκες ασφαλείας, ισονομίας και ισοπολιτείας στον τόπο μας. Δεν θέλουμε άλλες χαμένες πατρίδες, ούτε επιθυμούμε η Κερύνεια και η Λάπηθος, η Ακανθού και το Λευκόνοικο να έχουν την τύχη των χαμένων πατρίδων του 1922.
Στην εκδήλωση απέστειλε χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κερύνειας κκ Χρυσόστομος και κοινό μήνυμα οι 3 βουλευτές της επαρχίας κ. Μάριος Μαυρίδης, Πάμπος Παπαγεωργίου και Σοφοκλής Φυττής.
Όλοι οι προσκεκλημένοι αναφέρθηκαν στην αποίκηση της Κερύνειας από τα προϊστορικά χρόνια (1300π.Χ.). από τον Αχαιό Κηφέα και Λάκωνα Πράξανδρο που κατέληξαν εκεί όταν επέστρεφαν στη πατρίδα τους από τον Τρωικό πόλεμο και ίδρυσαν σημαντικά ελληνικά βασίλεια της Κύπρου. Στην μακραίωνη ιστορία της η περιοχή (όπως και όλη η Κύπρος) γνώρισε πολλούς καταχτητές: Πέρσες, Φοίνικες, Ρωμαίους, έγινε κομμάτι της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, γνώρισε Άραβες, Βενετούς, Φράγκους, Γενουάτες, Οθωμανούς καταχτητές με τελευταίους τους Βρετανούς. Τα τραγικά γεγονότα του 1974 ξερίζωσαν για πρώτη φορά τους γηγενείς κατοίκους με μια πράξη εθνοκάθαρσης και προσφυγοποίησης.
Πρώτοι ομιλητές ο κ. Γλαύκος Καριόλου – Δήμαρχος Κερύνειας και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Θεσσαλία Αμαξάρη Δήμου που μέσα από μια προβολή διαφανειών για την ΚΕΡΥΝΕΙΑ με τίτλο: Το Πρόγραμμα/Στρατηγική «ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΝΟΣΤΟΣ – Επαναρίζωμα ή μια Νέα Κωνσταντινούπολη;» αναφέρθηκαν στη συμβολή της Δημοτικής αρχής στο αγώνα για επιστροφή, μέσα από μια λύση που θα επιτρέπει την ασφαλή επιστροφή – διαμονή των κατοίκων και θα αποτρέψει το ξερίζωμα.
Μέσα από ιστορικές αναφορές και προβολή της σύλησης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που υπέστη η επαρχία περιέγραψαν την κατάσταση ο κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας – Δήμαρχος Λαπήθου και η Αντιδημάρχος κ.Σούλα Μούρετου, ο κ. Πανίκος Μανώλη – Αντιδημάρχος Καραβά και ο κ. Δημοσθένης Γιάγκου – Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων επαρχίας Κερύνειας.
Ακολούθησαν τραγούδια για την Κύπρο και την Κερύνεια από τη Μεικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών και χόρεψαν οι γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου της Ε.Κ.Ε. «Δεν Ξεχνώ» (Ο όμιλος λειτουργεί με πρωτοβουλία της Νεολαίας Ε.Κ.Ε.).
Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας από την επαρχία Κερύνειας.