ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και ΒΙΝΤΕΟ από την Εκδήλωση – Οδοιπορικό στην κατεχόμενη Καρπασία [ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ – Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016]

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Εκδήλωση – Οδοιπορικό στην κατεχόμενη Καρπασία

 

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΥΠΕ:         

Εκδήλωση – οδοιπορικό στην κατεχόμενη Καρπασία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από ΟΚΟΕ – ΕΚΕ         

Εκδήλωση – οδοιπορικό στην κατεχόμενη Καρπασία διοργάνωσαν την Κυριακή το απόγευμα η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα. Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για όλες τις κατεχόμενες περιοχές.

Την εκδήλωση άνοιξε η προβολή ντοκιμαντέρ για το Ριζοκάρπασο.

Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν εκ μέρους της ΕΚΕ, ο Πρόεδρός της Γιώργος Συλλούρης, εκ μέρους της ΟΚΟΕ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της Λοΐζος Λοΐζος, εκ μέρους του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκου Κενεβέζου, η Μορφωτική Σύμβουλος Μαρία Παναγίδου, ενώ χαιρετισμό του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου ανέγνωσε ο Κοινοτάρχης Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας Σέργιος Σεργίου.

Ακολούθησε σύντομη παρέμβαση του Δημάρχου Ακανθούς Σάββα Σαββίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων σημείωσε, ότι η ποσοτική παρέλευση του χρόνου από τότε που έγινε η τουρκική εισβολή και κατοχή μέχρι σήμερα, δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ποιότητα της λύσης υπογραμμίζοντας ότι διεκδίκηση παραμένει η εφαρμογή της Γ’ Βιέννης, που προέβλεπε παραμονή στην Καρπασία 20.000 Ελληνοκυπρίων ήδη από το 1975.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Μιχάλης Τζιώρτας, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου και Κοινοτάρχης Φλαμουδιού, ο οποίος υπογράμμισε την σημασία και την ανάγκη της ενότητας ενώπιον των σοβαρών αποφάσεων που φαίνεται ότι θα κληθεί να πάρει εκ νέου ο κυπριακός λαός. Διαβεβαίωσε, δε, ότι ο αγώνας για άμεση εφαρμογή των προνοιών της Γ’ Βιέννης θα συνεχιστεί για μια Καρπασία απαλλαγμένη από τον κατακτητή χωρίς εγκλωβισμένους.

Στη συνέχεια, ο Ιάκωβος Ιωάννου, μέλος της Επιτροπής Συνδέσμου Εκτοπισθέντων Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας, ανέγνωσε το ποίημα «Άσσεν τζιαί με το νου μου…»

Ακολούθησαν οι δύο κύριες ομιλίες της εκδήλωσης. Το λόγο καταρχήν πήρε η Ελένη Χατζημιχαήλ, Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Η Ακανθού», της οποίας η ομιλία είχε τίτλο «Η παρουσία του Χρυσοσώτηρα στη ζωή και το ήθος των Ακανθιωτών και όχι μόνο». Η κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στα ήθη και στα έθιμα των Ακανθιωτών, που κάλυπταν όλο το φάσμα της καθημερινότητάς τους, της εργασίας αλλά και της κοινωνικής και προσωπικής ζωής, επισημαίνοντας το βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που χαρακτήριζε τη συμπεριφορά τους. Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο ρόλο της Εκκλησίας τόσο στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των Ακανθιωτών αλλά και σε έργα κοινής ωφέλειας.

Η δεύτερη κύρια ομιλήτρια ήταν η Δρ. Νάσα Παταπίου, ποιήτρια, ιστορικός – ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου « Ιστορία και Πολιτισμός της Καρπασίας».  Η κ. Παταπίου προχώρησε σε μια συνοπτική παρουσίαση της 3χιλιετούς ιστορίας της Καρπασίας από την αρχαιότητα μέχρι την τουρκική εισβολή και κατοχή κάνοντας ειδικές αναφορές σε γεγονότα και χρονικές στιγμές, όπως καταγράφονται σε ιστορικές πηγές, αποδεικνύοντας τη συνέχεια της ελληνοκυπριακής παρουσίας στην, σήμερα, κατεχόμενη περιοχή.

Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι κυπριακών σωματείων και κομμάτων, των κοινοταρχών της Καρπασίας,  Έλληνες βουλευτές αλλά και πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκε με δρώμενο από τον Θεατρικό Όμιλο και το Χορευτικό Όμιλο της ΕΚΕ «Δεν Ξεχνώ», στο οποίο περιλαμβανόταν πρόζα, τραγούδια και χορός.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν φωτογραφίες από χωριά, πόλεις, μνημεία, εκκλησίες και περιοχές της κατεχόμενης Καρπασίας.

ΚΥΠΕ – 17/10/2016

ΡΙΚ: Η παροικία μας 08/10/2016 – Προαναγγελία οδοιπορικού Καρπασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΡΠΑΣΙΑ:     

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Χαιρετισμός Γ. Συλλούρη, ΕΚΕ

Χαιρετισμός Λ.Λοίζου, ΟΚΟΕ

Χαιρετισμός Μ. Παναγίδου, Μορφ. Σύμβουλος Πρεσβείας Κύπρου

Χαιρετισμός Σάββα Σάββίδη, Δήμαρχου Ακανθούς

Χαιρετισμός Μιχάλη Τζιώρτα, Αναπληρωτή Πρόεδρου Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Αμμοχώστου

Μήνυμα κκ. Χριστοφόρου, Επίσκοπου Καρπασίας

Ποίημα Ιάκωβου Ιωάννου, Μέλος Επιτροπής Συνδέσμου Εκτοπισθέντων Αγ. Θεοδώρου Καρπασίας  «Ασσεν τζιαι με το νου μου…»

Ομιλία Δρoς Νάσας Παταπίου, ποιήτριας Ιστορικού-Ερευνήτριας  στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, «Ιστορία και Πολιτισμός της Καρπασίας»

ΡΙΚ: Η παροικία μας 05/11/2016 – Οδοιπορικό Καρπασίας

– – – – – – – – – – – – – – – – –

ΔΡΩΜΕΝΟ για το «Δράμα της Καρπασίας» από το Θεατρικό Όμιλο της ΕΚΕ και το Χορευτικού Ομίλου της ΕΚΕ «Δεν Ξεχνώ»

https://youtu.be/MPgg_DQwoZs

Σκηνοθεσία:  Ανδριανή Γεωργίου

Ηθοποιοί:  Λυσώ Αραχωβίτη, Σωτηρούλα Φιλοθέου

Αφηγητές:  Μιχάλης Μακρής,  Ανδρούλα Σταυρινού

Τραγούδι:  Ανδρούλα Σταυρινού

Πιάνο:  Στέλλα Τσακαλοπούλου

Χοροί: Χορευτικός Όμιλος της ΕΚΕ «Δεν Ξεχνώ»