ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από το Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 [17/07/2016]

Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

[17/07/2016]

Η μνήμη των πεσόντων στο πραξικόπημα και την εισβολή τιμήθηκε στην Αθήνα    

Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τέλεσε ο Δήμος Αθηναίων στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών την Κυριακή το πρωί.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή είναι τα δύο γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα την νεότερη ιστορία και την μοίρα της Κύπρου και εξακολουθούν να στοιχειώνουν τη σκέψη και να ματώνουν την ψυχή των Ελλήνων.

Αφού έκανε μικρή αναφορά στο χρονικό των τραγικών αυτών γεγονότων, ο κ. Κενεβέζος σημείωσε ότι πλέον του ενός τρίτου του κυρίαρχου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας κατελήφθη από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και εξακολουθεί σήμερα με την παρουσία πολυάριθμων τουρκικών στρατευμάτων να τελεί υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή. Θύμισε ότι πέραν του ενός τρίτου του πληθυσμού, 200.000 Ελληνοκύπριοι, εκτοπίστηκαν βίαια και έγιναν πρόσφυγες και ότι από τους 20.000 Ελληνοκυπρίους και Μαρωνίτες που είχαν εγκλωβιστεί στις κατεχόμενες περιοχές το 1974, λιγότεροι από 420 παραμένουν σήμερα στα χωριά τους, σε πείσμα του εκφοβισμού, των πιέσεων, των αναρίθμητων καθημερινών αντιξοοτήτων. Προσέθεσε ότι και οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν, σήμερα, μειονότητα στις κατεχόμενες περιοχές, αφού η παρουσία δεκάδων χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων και η παράνομη μαζική μεταφορά εποίκων από την Τουρκία, έχει επιφέρει την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα. Και σημείωσε ότι επιχειρείται μεθοδικά και συστηματικά η αλλοίωση και της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας του τόπου δια της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα ενώ γίνεται αυθαίρετη μετονομασία και εκτουρκισμός των ιστορικών ελληνικών τοπωνυμίων της κατεχόμενης γης.

Ο κ. Κενεβέζος έκανε ειδική μνεία στους Έλληνες αδελφούς, όπως είπε, που αγωνίστηκαν στο πλάι των Κυπρίων και θύμισε τους πλέον των 1.000 αγνοουμένων επισημαίνοντας την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος που η ίδια δημιούργησε. Τόνισε ότι 42 χρόνια μετά, ο κόσμος της Κύπρου δεν εγκαταλείπει στιγμή τον δίκαιο αγώνα και δεν ξεχνά, δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει, να ολιγωρήσει ή ν’ αδρανήσει έχοντας επίγνωση της ιστορίας και του μεγάλου χρέους του.

«Η συναίσθηση αυτού του μεγάλου χρέους αποτελεί και τον γνώμονα των προσπαθειών που καταβάλλει τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και η Κυβέρνηση αλλά και όλος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου, για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Μιας λύσης που θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της ενωμένης Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ με μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια», υπογράμμισε. Και κλείνοντας ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό για την ολόψυχη και διαχρονική στήριξη έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και τον Δήμο Αθηναίων για την σεμνή τελετή μνήμης.

Στην σύντομη ομιλία του ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Βασίλης Αγγελόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Αθηναίων, τόνισε, μεταξύ άλλων, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, ότι οι Αθηναίοι, ως πολίτες, θα σταθούν στο πλευρό του κυπριακού λαού στον αγώνα του μέχρι τέλους για μια λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών τιμές απέδωσε άγημα του Ναυτικού ενώ παρούσα ήταν και η μπάντα του Ναυτικού.

ΚΥΠΕ – 18/07/2016 – Ελένη Μαυρούλη