ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & Δελτίο Τύπου από την Κεντρική επετειακή αντικατοχική εκδήλωση για τα 42 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 [20/07/2016]

Κεντρική επετειακή αντικατοχική εκδήλωση για τα 42 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

Επετειακή αντικατοχική εκδήλωση διοργάνωσαν στο Σπίτι της Κύπρου η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και τα Κυπριακά Παροικιακά Σωματεία της Αττικής με τη συμμετοχή της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου και τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) . Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου Αλέξης Γαλανός. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) Λοΐζος Λοΐζος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) Γιώργος Συλλούρης.

Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι από το 1974 παρά την παγκόσμια καταδίκη η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μια πατρίδα μοιρασμένη ενώ συνεχίζεται ο αγώνας για επανένωση. Επεσήμανε ότι σε όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα και ο Ελληνισμός παραμένουν το σημαντικότερο στήριγμα στον αγώνα του κυπριακού λαού.

Σημείωσε τον κίνδυνο ότι ο χρόνος στο πέρασμα του διαιωνίζει τα δεδομένα της κατοχής τονίζοντας ότι η διαπίστωση αυτή είναι ο γνώμονας της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλει τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και τα κυπριακά κόμματα ώστε να υπάρξει μια δίκαιη λειτουργική λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των διεθνών αρχών δικαίου αλλά και των αρχών της ΕΕ για μια Κύπρο με μία μόνη διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη ιθαγένεια, μία και μόνη κυριαρχία

Κλείνοντας ανέφερε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία προβληματίζουν και προκαλούν ανησυχία προσθέτοντας ότι χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση και επαγρύπνηση καθώς και συνέχιση του αγώνα ατενίζοντας το αύριο, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, με ελπίδα.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Συλλούρης μίλησε για μέρα περισυλλογής και ευθύνης κατά την οποία όλοι οφείλουν να ανακαλούν το άφρων προδοτικό πραξικόπημα, την ιστορική μας ευθύνη, όπως είπε, για να απελευθερωθεί η πατρίδα από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.  Δεν ξεχνούμε ούτε τα λάθη μας, ούτε τα εγκλήματα του Αττίλα, ούτε την υποχρέωση να αγωνιστούμε με ενότητα, είπε, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη αλλά και να μην αποτελούν βάση για διχασμό καθώς μόνο ενωμένος ο ελληνισμός μπορεί να ελπίζει σε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας.

Ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τους Ελλαδίτες για τη συνεχή συμπαράταξη στον αγώνα του κυπριακού λαού και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για λύση το συντομότερο δυνατό, για να αποτραπεί η παγίωση των δεδομένων της κατοχής, που θα εξασφαλίζει αξιοπρέπεια, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, την ευημερία όλων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, κάτι που πάγια επιδιώκει η Τουρκία. «Δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, αλλά μόνο αλύτρωτες. Γι αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση» υπογράμμισε.

Οι κατεχόμενοι δήμοι και δήμαρχοι διαχειρίζονται την ιστορία, την κοινωνική συνοχή και αγωνίζονται για επιστροφή, αυτοί είναι γνήσιοι εκφραστές προσφυγικού κινήματος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, στο δικό του χαιρετισμό ο Λοΐζος Λοΐζος. Όπως είπε η σημερινή εκδήλωση, μία από τις πολλές που οργάνωσε η ΟΚΟΕ, είναι εκδήλωση τιμής, μνήμης και καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής, τα οποία, όπως είπε, ήταν αδέλφια δίδυμα, κυοφορήθηκαν στην ίδια μήτρα και η κύηση διήρκεσε επτά χρόνια. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ήταν οργανωμένη υπονόμευση του κυπριακού κράτους συνεχής επί επτά χρόνια, με απειλές πραξικοπημάτων, με δολοφονίες, με παραστρατιωτικές οργανώσεις με πολλά ονόματα, και με τον υπονομευτικό ρόλο των σωβινιστών της Άγκυρας με τη δράση της ΜΙΤ και τις δολοφονίας Τουρκοκυπρίων αγωνιστών. Ήταν σύμπτωμα και όχι η αιτία, είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι γνωστό πλέον ότι στις 12 Ιουλίου 1974 ο τότε ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε υπογράψει έγγραφο όπου ανέφερε ότι θα διευκόλυνε την αποβίβαση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κερύνεια.

Όλα αυτά, τόνισε, ο κ. Λοΐζος τα ανέφερε για να παραδειγματιστούν μερικοί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο μαξιμαλισμός είναι ωφέλιμος και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία είναι η ίδια που έκανε και το ‘74 την εισβολή, με αυτήν δυστυχώς πρέπει να διαπραγματευτούμε είτε μας αρέσει ή όχι. Εκτίμησε ότι ο κίνδυνος προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι μια λύση που θα επιτρέψει να ριζώσουμε στην πατρίδα, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, μέχρι σήμερα, δεν κατέληξαν γιατί η Τουρκία ροκανίζει το χρόνο για να μονιμοποιήσει την κατάσταση, κάτι που η κυπριακή πλευρά πρέπει ν’ αντιμετωπίσει με ευελιξία και να μην της το επιτρέψει.

Ο Αλέξης Γαλανός ξεκίνησε την ομιλία του με μια μικρή παρέμβαση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι πρέπει να δημιουργήσουν προβληματισμό χαρακτηρίζοντας κοσμογονικά τα γεγονότα.

Προχωρώντας, τόνισε ότι έχουν περάσει 42 χρόνια από τότε που άφρονες και παράφρονες έσπρωξαν την Κύπρο στην μεγαλύτερη τραγωδία της ιστορίας της ανοίγοντας την κερκόπορτα στην εισβολή και στην κατοχή. Λιγότεροι από το ¼ από τους 160.000 πρόσφυγες είναι σήμερα στη ζωή. Δύο γενιές Κυπρίων γεννήθηκαν χωρίς ελεύθερη πατρίδα.. Όπως είπε, σήμερα ως Δήμαρχος Αμμοχώστου, απελευθερωμένος από την πολιτική, στέκεται κριτικά και αυτοκριτικά σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί περισσότερα αν επικρατούσε ενότητα.

Εκτίμησε, επίσης, ότι δεν είναι πολλοί εκείνοι που συμμερίζονται την αισιοδοξία ότι το Κυπριακό βρίσκεται κοντά στην επίλυση παρά την σκληρή διαπραγμάτευση που διεξάγεται όλο τον τελευταίο καιρό δεδομένης της στάσης της Τουρκίας διατυπώνοντας την άποψη ότι το κλίμα μυρίζει προσάρτηση και όχι επανένωση, κάτι που, όπως είπε, αναδεικνύει πόσο αναγκαία είναι η ενότητα και ομοψυχία.

Τόνισε ότι ο ίδιος επιλέγει τη γραμμή της καθολικής εθνικής επιστράτευσης για να επιτευχθεί κάτι καλύτερο από το σήμερα με παραμονή στις αρχές μας, ότι τάσσεται υπέρ μιας θετικής προσέγγισης έστω και υπό τις πολύ δύσκολες παρούσες συνθήκες, μέσα από ζύγισμα των δεδομένων χωρίς προεξόφληση εξελίξεων, με μέτρο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ορισμένα γεωστρατηγικά και πολιτικά δεδομένα που συγκλίνουν στην επίλυση και εκτιμώντας ότι σε συνθήκες επανένωσης, η Κύπρος θα είναι όαση σταθερότητας και δημοκρατίας σε σύγκριση με ό,τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Επεσήμανε την ύπαρξη της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ για την Κύπρο τονίζοντας ότι η ΕΕ παραμένει χώρος ασφάλειας για την Κύπρο παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα.

Ταυτόχρονα προσέθεσε ότι στα καίρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης, η Τουρκία θα έχει τον τελευταίο λόγο και εκτίμησε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί διεθνώς ένα μέτωπο αλλά και εσωτερικά οι συνθήκες για να ελεγχθούν οι προθέσεις της αυτές, διατυπώνοντας την άποψη ότι απέναντι στις υπαρκτές δυσκολίες θα πρέπει να αξιοποιηθεί το «χαρτί» της Αμμοχώστου ως εργαλείο.

Ο κ. Γαλανός κατέληξε εκτιμώντας ότι οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και επεσήμανε, επίσης, ότι υπό το πρόσχημα της εισβολής και κατοχής επιτρέψαμε την οικοδόμηση ενός κατεστημένου διαφθοράς που οδήγησε σε απώλεια της αξιοπιστίας απέναντι στον απλό πολίτη. Αποτέλεσμα είναι η οργή της κοινωνίας που εκτρέφει το λαϊκισμό ή εκφράζεται και με αποχή και εξέφρασε την άποψη ότι ίσως αν επιτευχθεί λύση, να δημιουργηθούν συνθήκες νέας αρχής, χτίσιμο σταθερών δεσμών με απαλλαγή από την μιζέρια της διαφθοράς, ζητώντας να εγκαταλειφθούν πλέον οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι προσωπικές ατζέντες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τον συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη στο πιάνο και την Κατερίνα Χατζηχριστοδούλου στο τραγούδι.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, από την ελληνική πολιτική σκηνή, του Αρχιεπισκόπου, του ΓΕΣ, του ΓΕΝ και του ΓΕΑ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφερειάρχη Αττικής, εκπρόσωπος της Προέδρου της Πρωτοβουλίας Έτους Κύπρου – φορέα Αλληλεγγύης στην Κύπρο, ο Δήμαρχος Μόρφου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου, εκπρόσωποι των κυπριακών κομμάτων στην Ελλάδα, Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, μέλη Ελληνικών και Κυπριακών Φορέων και Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

ΚΥΠΕ Ελένη Μαυρούλη