ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από τη Θεατρική Παράσταση «Μαρτυρίες» – [07/12/2015]

Θεατρική Παράσταση «Μαρτυρίες»

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 το Σπίτι της Κύπρου και ο Όμιλος Γυναικών Περιοχής Κυθρέας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) παρουσίασαν, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, το θεατρικό δρώμενο Μαρτυρίες.

Το θεατρικό δρώμενο «Μαρτυρίες» είναι αποτέλεσμα της συλλογής και επεξεργασίας προφορικών ιστοριών, προσωπικών αφηγήσεων, αναμνήσεων και γραπτών πηγών. Μέσα από έρευνα διαμορφώθηκε ένα κείμενο που παρουσιάζει αληθινές ιστορίες που ίσως να μη μαθαίναμε ποτέ και που έχουν σχέση με την πρόσφατη ιστορία της κατεχόμενης κωμόπολης της Κύπρου, της Κυθρέας. Κάθε ιστορία έχει το συγκεκριμένο συγγραφέα – αφηγητή, το ατομικό όμως πλαταίνει και βιώνεται ως συλλογικό.

Η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου παρουσίασε τους συντελεστές της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), κ. Γιώργο Συμεωνίδη.

Ο κ. Συμεωνίδης χαιρέτισε την εκδήλωση και συνεχάρη τον Όμιλο Γυναικών Περιοχής Κυθρέας για τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του οι οποίες, όπως είπε, κρατούν ζωντανή τη μνήμη της κατεχόμενης Κυθρέας.

Ο Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) κ. Γιώργος Μιχαηλίδης στον χαιρετισμό τόνισε ότι δράσεις όπως αυτές του Ομίλου Γυναικών Περιοχής Κυθρέας θα χαλυβδώσουν  το πνεύμα μας, σε μια προσπάθεια να φτάσουμε, επιτέλους, σε μια δίκαιη λύση η οποία να είναι όπως την επιθυμούμε.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η Πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Περιοχής Κυθρέας κ. Θεοδώρα Κναή, η οποία είχε και τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης.  Η κ. Κναή επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι βασικότερος στόχος του Ομίλου ήταν, είναι και θα είναι να κρατήσουμε ζωντανές και ανεξίτηλες τις μνήμες μέσα στον χρόνο, άσβεστο τον πόθο για επιστροφή και να συμβάλλουμε στην προβολή και διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής Κυθρέας.

Πριν την έναρξη της παράστασης ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Όμιλο Γυναικών Περιοχής Κυθρέας και ιδιαίτερα την κ. Θεοδώρα Κναή για τις άοκνες προσπάθειες και δράσεις τους να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της κατεχόμενης πατρίδας τους.

Στην παράσταση έλαβαν μέρος οι ηθοποιοί Νεοκλής Νεοκλέους, Έλενα Παπαδοπούλου, Κρίστη Παπαδοπούλου, Ιωάννα Σιαφκάλη και Ευριπίδης Χαραλάμπους. Μουσική-Τραγούδι: Προκόπης Προκοπίου, μουσικός.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.