ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ από το ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ τιμής στον «Κύπριο Αγωνιστή κατά της Χούντας Γιώργο Τσικουρή» [Κυπριακή Εστία – 09/10/2016]

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ τιμής

στον «Κύπριο Αγωνιστή κατά της Χούντας Γιώργο Τσικουρή»

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΙΚΟΥΡΗ:      

https://youtu.be/WXW8QzSZXX4           

                            

 

ΠΑΛΗΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ (ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ):        

  https://www.youtube.com/watch?v=Q8lo9oxpiJ0

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΥΠΕ:          

Εκδήλωση τιμής στον Κύπριο αγωνιστή κατά της χούντας Γιώργο Τσικουρή από την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας            

Φιλολογικό μνημόσυνο τιμής στον Κύπριο αγωνιστή κατά της χούντας Γιώργο Τσικουρή διοργανώθηκε, για πρώτη φορά στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) στην Κυπριακή Εστία την Κυριακή το απόγευμα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ και ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων για τον ήρωα Γιώργο Τσικουρή μεταξύ των οποίων διαβάστηκε ποίημα προς τιμήν του από τον θείο του Παναγιώτη Τσικουρή.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Κώστα Μανταίο, Πρόεδρο του ελληνικού Συνδέσμου Φυλακισθέντων  – Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (ΣΦΕΑ).  Το λόγο εκ μέρους των συγγενών του Γιώργου Τσικουρή πήρε η αδελφή του Λενιώ Τσικουρή Τζύρκα απευθύνοντας, επίσης, σύντομο χαιρετισμό.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δικηγόρος Ανδρέας Κυριακίδης, συναγωνιστής των μελών της κυπριακής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδας.

Στα εισαγωγικά σχόλια της εκδήλωσης υπενθυμίστηκε ότι το 1999 ο Αμερικανός τότε Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε ζητήσει συγνώμη παραδεχόμενος το ρόλο της χώρας του στην εγκαθίδρυση της Χούντας στην Ελλάδα και στην επακόλουθη καταστροφή της Κύπρου.

Ο Γιώργος Ξάνθου Τσικουρής και η συναγωνίστριά του Μαρία Έλενα Αντζελόνι που σπούδαζαν στην Ιταλία έχοντας ενταχθεί σε αντιδικτατορικές ομάδες έρχονται στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 1970 με σκοπό να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό στην αμερικανική πρεσβεία και να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης στις ευθύνες των ΗΠΑ για την χουντική τυραννία. Κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν από την έκρηξη και πλέον τα ονόματά τους συγκαταλέγονται στο πάνθεον των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους κατά της χούντας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι του Αλέκου Παναγούλη που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης «Οι πρώτοι νεκροί – Πάλης Ξεκίνημα».

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων και κομμάτων από την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και πλήθος κόσμου.

ΚΥΠΕ – ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΛΗ – 09/10/2016

= = = = = = = = =

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥ:    

Εντύπωση προκάλεσε η μαρτυρία που δόθηκε στην εκδήλωση από το Γιάννη Ξαρχουλάκο, μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ, που ανάφερε ότι η θυσία των Τσικουρή-Αντζελόνι δεν οφειλόταν σε αστοχία ή κακή συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού, αλλά σε επιστροφή των δύο ηρώων στο όχημα όταν αντιλήφθηκαν ένα νεαρό ζευγάρι περαστικών που βρέθηκε κοντά και στη προσπάθεια τους να αποτρέψουν το νεαρό ζευγάρι  από να γίνει ακούσιο θύμα της επιχείρησης. Τόνισε ότι την μαρτυρία του την μετέφερε το άτομο που εκτελούσε χρέη τσιλιαδόρου στην επιχείρηση.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΛΕΝΙΩΣ ΤΣΙΚΟΥΡΗ ΤΖΥΡΚΑ – ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΦΕΑ ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΤΑΙΟΥ: