ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ από την εκδήλωση της ΟΚΟΕ-ΕΚΕ «για την 1η Οκτωβρίου – επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου» [Σπίτι της Κύπρου – Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2016]

Εκδήλωση  «για την 1η Οκτωβρίου – επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ κ. Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

ΛΟΙΖΟΣ ΛΟΙΖΟΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΚΕΝΕΒΕΖΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΡΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ (Α’ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ (Β’ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ (Γ’ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

ΡΙΚ:Η παροικία μας 22/10/16 – Εκδήλωση για την 1η Οκτωβρίου – Ημέρα της ΚυπριακήςΑνεξαρτησίας

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕ: 

Εκδήλωση Κυπρίων στην Αθήνα για την 56η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα εκδήλωση για την 56η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, καθώς και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΟΚΟΕ Λοΐζος Λοΐζος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ημέρα μνήμης του αγώνα για ανεξαρτησία της Κύπρου και τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, με πρώτους τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Αφού έκανε μια σύντομη ιστορική , τόνισε ότι σήμερα, 42 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή, ο κυπριακός λαός βρίσκεται ενώπιον μεγάλων αποφάσεων και ότι όλοι ευελπιστούν σε μια λύση που θα τερματίσει την κατοχή και θα επανενώσει την Κύπρο, μια λύση που δεν θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θα την μετεξελίξει σε διζωνικό ομόσπονδο κράτος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γραμματέας της ΕΚΕ Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος κάλεσε στο βήμα τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο Κυριάκος Κενεβέζος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού συνεχίζεται στη βάση των ίδιων αξιών με αυτών που δόθηκε ο αγώνας για ανεξαρτησία και επεσήμανε ότι η σημερινή ημέρα συνδέεται και με την επιστροφή των 16 Ελλήνων πεσόντων της επιχείρησης ΝΙΚΗ το 1974. Κατέληξε λέγοντας ότι όλοι ελπίζουμε ότι όλες οι πληγές που έχουν ανοίξει, μικρότερες ή μεγαλύτερες, θα κλείσουν τελικά με όσα κατάλοιπα και αν αφήσουν.

Στο βήμα, στη συνέχεια, ανέβηκε ο πρόεδρος της ΟΚΟΕ Κώστας Σταματάρης ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι πολλά τα χρόνια της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά είναι πολλά τα χρόνια της τουρκικής κατοχής. Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, πέρασε δύσκολους καιρούς αλλά τα κατάφερε με την στήριξη της Ελλάδας. Προσέθεσε ότι οι Κύπριοι της Ελλάδας παραμένουν προσηλωμένοι σε ένα τρίπτυχο: αγωνίζομαι, αντιστέκομαι, διεκδικώ. Αγωνίζομαι, όπως είπε, κατά της κατοχής, υπέρ της επιστροφής στις σήμερα κατεχόμενες πατρίδες και υπέρ της αποχώρησης των εποίκων, αντιστέκομαι σε κάθε μορφή πίεσης για λύση που δεν θα είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών αποφάσεων και δεν θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και διεκδικώ μια λύση που θα διασφαλίζει μόνιμη και αδιατάρακτη ειρήνη. Κατέληξε λέγοντας ότι όσο στην Κύπρο συνεχίζεται η κατοχή θα συνεχίζεται και ο αγώνας για δικαίωση.

Τέλος, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Γιώργος Συλλούρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι στόχος είναι η επίτευξη λύσης δίκαιης και βιώσιμης προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Τόνισε ότι ο διαχωρισμός μεταξύ των Κυπρίων ανάμεσα σε όσους απορρίπτουν και σε όσους τάσσονται υπέρ μιας λύσης δεν ωφελεί και ότι χρειάζεται ενότητα εκτιμώντας ότι μπορεί αυτή να επιτευχθεί μέσα από ειλικρινή, καλόπιστη ενημέρωση. Προσέθεσε ότι υπάρχουν ακόμη ερωτήματα που περιμένουν απάντηση, μεταξύ των οποίων ανέφερε πχ ποιο νόημα έχει η έννοια της πολιτικής ισότητας για την μία και την άλλη πλευρά, τι θα γίνει με την κατοχή, τι θα γίνει με τους εποίκους, θα υπάρξουν αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κατέληξε λέγοντας ότι παρά τα 42 χρόνια κατοχής, καταπάτησης των διεθνών αποφάσεων και του διεθνούς δικαίου, οι Κύπριοι της Ελλάδας λένε ναι στην λύση αλλά μια λύση που θα διασφαλίζει την ευημερία όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Βουλής, του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, των ελληνικών κομμάτων, της Εκκλησίας, των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, των κυπριακών κομματικών οργανώσεων στην Ελλάδα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύης, και πλήθος Κυπρίων που ζουν στην Αθήνα.

 

Ο λαός θα κρίνει την έκβαση προτεινόμενης λύσης, τόνισε ο ΥΠΕΞ μιλώντας στην Αθήνα

Εκείνος που θα κρίνει την τελική έκβαση της προτεινόμενης λύσης, εάν και εφόσον επιτευχθεί, είναι ο κυπριακός λαός, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει υπεύθυνα αν η λύση που του προτείνεται ικανοποιεί τις προσδοκίες και τις προτεραιότητές του, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΟΚΟΕ και ΕΚΕ με θέμα «Ανεξαρτησία και Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», στην Αθήνα.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως “ένα είναι σίγουρο, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρόκειται, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, να φέρει ενώπιον του λαού λύση που ο ίδιος δεν θα θεωρεί ότι ικανοποιεί τις προσδοκίες και προτεραιότητες του λαού”.

Παράλληλα χαρακτήρισε δεδομένο ότι το μόνο που μπορεί να παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό είναι ένα ολοκληρωμένο κείμενο λύσης, το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, τις προσδοκίες, αλλά και τις ελπίδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να μπορεί να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα της συμφωνίας.

ΚΥΠΕ – 05/10/2016