ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ και ΒΙΝΤΕΟ από την ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΟΡΦΟΥ & ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΙΤΙΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ [Σαββάτο 12/11/2016]

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΟΡΦΟΥ

& ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΙΤΙΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

     

    
   
                                    

Εκδήλωση – οδοιπορικό στην κατεχόμενη Μόρφου και στις κοινότητες του Μορφίτικου κάμπου στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα

Εκδήλωση– οδοιπορικό στην κατεχόμενη Μόρφου και στις κοινότητες του Μορφίτικου κάμπου διοργάνωσαν το Σάββατο το απόγευμα στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα οι ΕΚΕ, ΟΚΟΕ, Δήμος Μόρφου, Κοινότητες Διαμερίσματος Μόρφου με την στήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας και το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Αγκαλιά της Μόρφου» το οποίο έχει ετοιμάσει ο Δήμος Μόρφου. Κατά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, ο Γραμματέας της ΕΚΕ Γιώργος Μιχαηλίδης επισήμανε τη χρονική σύμπτωση πραγματοποίησης της εκδήλωσης με τις, εν εξελίξει, συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι το μήνυμα είναι η αναγκαιότητα επιστροφής της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Κώστας Σωφρονίου, πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου «Μορφώ» Ελλάδας ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι τάσσεται υπέρ της λύσης αλλά όχι για χάρη της λύσης, αλλά για δίκαιη και αξιοπρεπή λύση. Και εξέφρασε την ευχή στις, εν εξελίξει, συνομιλίες να αναδειχθούν τα πρώτα θεμέλια για έναν ειλικρινή συμβιβασμό.

Στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη επικέντρωσε την προσοχή του στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ο Γιώργος Συλλούρης, πρόεδρος της ΕΚΕ. Μεταξύ άλλων ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο λάθους γιατί οποιοδήποτε λάθος θα αποβεί μοιραίο για την ύπαρξη του ελληνισμού στην Κύπρο. «Το Κυπριακό δεν είναι ούτε  οικονομικό, ούτε περιουσιακό, ούτε θέμα μόνο συναισθηματικής προσέγγισης. Είναι πρόβλημα που δημιούργησε η Τουρκία εκμεταλλευόμενη και δικά μας λάθη όπως το προδοτικό πραξικόπημα» σημείωσε. Ο κ. Συλλούρης τόνισε τη σημασία της εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό ώστε οι νόμιμοι πολίτες της Κύπρου να απολαύσουν τα αγαθά της ειρήνης επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αποκλίσεις, μια λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής, προσθέτοντας, επίσης,  ότι η  Τουρκία δεν έχει δείξει καμία διάθεση εγκατάλειψης του πάγιου στόχου της για πλήρη έλεγχο του νησιού. Έκλεισε το χαιρετισμό του καλώντας τους Τουρκοκυπρίους να συστρατευθούν στη στόχευση αυτή όσο τους είναι δυνατόν.

Το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του και εκτός από επιφυλάξεις για λύση που πιθανόν έρθει, να συνεκτιμήσουμε και τις επιπτώσεις μη λύσης, γιατί είναι εδραίωση κατοχής και προστάδιο διχοτόμησης και προσάρτησης στην Τουρκία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Λοΐζος Λοΐζος, αναπληρωτής Πρόεδρος της ΟΚΟΕ. Η λύση, αν έρθει, για δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι συμφωνημένη και κοινά αποδεκτή και όχι λύση τύπου Ανάν συμπλήρωσε και τόνισε ότι η ΟΚΟΕ χαιρετίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της διαπραγματευτικής ομάδας να υπαχθεί η Μόρφου σε ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Καρπασία σε ομοσπονδιακή.

Αναδρομή, μεταξύ άλλων, και στην ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην περιοχή της Μόρφου έκανε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Χριστάκης Καττιρτζιής, πρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Λευκωσίας και Κοινοτάρχης Κάτω Ζώδιας. Αναφέρθηκε επίσης στα συναισθήματα όσων επισκέφτηκαν κάποια στιγμή τα κατεχόμενα. «Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει το τι νιώθει κάποιος όταν επισκέπτεται στα κατεχόμενα το σπίτι του, το σχολείο του, τη γειτονιά του, την εκκλησία του» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα ο νέος γύρος συνομιλιών να φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα της ειρήνευσης που θα ανοίξει το δρόμο για να ζήσουν πάλι όλοι ειρηνικά στις πόλεις και στα χωριά τους καθώς φαίνεται ότι οι συνομιλίες στην Ελβετία δεν το έφεραν.

Όσα ζούμε σήμερα, όσα βλέπουμε στην άλλη πλευρά, δεν μας πείθουν ότι οδηγούμαστε σε λύση του εθνικού μας προβλήματος επεσήμανε παίρνοντας το λόγο ο Χαράλαμπος Πίττας Δήμαρχος Μόρφου. Τα τετελεσμένα επί του εδάφους στην Μόρφου και στην ευρύτερη περιοχή μας σκοπό έχουν να δώσουν το μήνυμα για μη λύση. Η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, διοικητική, οικονομική, στρατιωτική, δεν αφήνουν περιθώριο συμβιβασμού για δίκαιη βιώσιμη λύση τόνισε και προσέθεσε ότι η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα αποτελεί βασικότερο εμπόδιο για λύση και πραγματική επανένωση του νησιού. Ο κ. Πίττας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις με κοινή προσπάθεια, με κοινούς οραματισμούς και στόχους. Όπως υπογράμμισε η επιλογή είναι μία: Σωτηρία της πατρίδας και της αξιοπρέπειάς μας. Κάλεσε σε επίδειξη ενότητας και είπε ότι επιβάλλεται «να μονιάσουμε και να συγχρονιστούμε και να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με ιστορία» ενώ κατέληξε ότι η «Μόρφου και η ευρύτερη περιοχή ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, ούτε στους χρήστες ούτε στους παράνομους αγοραστές της».

Από τη δική του πλευρά, στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος σημείωσε ότι αν και εφόσον τα πράγματα προχωρήσουν στις, εν εξελίξει,  συνομιλίες, πίσω από τις λέξεις του καθενός θα κρύβεται η επιθυμία για τοποθέτηση του καθενός, και υπογράμμισε ότι είναι πολλές οι τοποθετήσεις.  Τόνισε ότι όλες οι απόψεις πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Αν και εφόσον κληθούμε, να έχουμε όλοι άποψη αλλά να ξέρουμε ότι η ένταση της άποψης όταν παίρνει χαρακτήρα κακού προσήμου πάθους, δεν θα βοηθήσει την επόμενη μέρα όποια και αν είναι» υπογράμμισε. Προσέθεσε ότι συχνά υπάρχει η αίσθηση του τετριμμένου, της επανάληψης των ίδιων πραγμάτων σε εκδηλώσεις σαν και αυτές αλλά δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει επανάληψη, «πρέπει να είμαστε τετριμμένοι γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε, γιατί πρέπει να αντέξουμε το χρόνο που φθείρει τα δεδομένα εις βάρος μας, γιατί η κατοχή είναι τετριμμένη».

Ακολούθησε ομιλία του Ανδρέα Βοσκού, Ομότιμου Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Οι Πανάρχαιες Ελληνικές ρίζες των κατοίκων της περιοχής Μόρφου». Η ομιλία έκανε μια συνοπτική αναδρομή στα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και στην καταγωγή πλήθους τοπονυμίων, ονομάτων και γλωσσικών χαρακτηριστικών της περιοχής της Μόρφου που αποδεικνύουν ότι η σύνδεσή της με την αρχαία Ελλάδα δια του εποκισμού της, χάνεται στα βάθη της ιστορίας.

Αναγνώστηκαν επίσης το ποίημα του Κώστα Μόντη: «Παναγιά στο Μόρφου» και το ποίημα του Αντώνη Γαβριήλ Παπά: «Τα πουλλιά τζι οι πρόσφυγες».

Η εκδήλωση έκλεισε με δρώμενο με τίτλο «Ένα κλωνίν Βασιλιτζιά» της Δέσπως Κόνιζου – Λοϊζιά, προέδρου της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, υπό την μορφή σκηνοθετημένου θεατρικού αναλογίου από το Θεατρικό Όμιλο της ΕΚΕ και το Χορευτικό Όμιλο της ΕΚΕ «Δεν Ξεχνώ».

Μετά το τέλος του ο Δήμαρχος Μόρφου έδωσε συμβολικά δώρα στον Πρέσβη κ. Κενεβέζο, στην ΕΚΕ, στην ΟΚΟΕ, στον πολιτιστικό σύλλογο «Μορφώ» Ελλάδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, εκπρόσωποι των αδελφοποιημένων με την Μόρφου δήμων Καλαβρύτων, Ορεστιάδας και Σπάρτης, εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων, μεγάλη αντιπροσωπεία από την Κύπρο με το δήμαρχο της Μόρφου και τους δημοτικούς συμβούλους καθώς και κοινοτάρχες της περιοχής, εκπρόσωποι κυπριακών κομμάτων στην Ελλάδα και παροικιακών σωματείων καθώς και πλήθος κόσμου.

ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη

           

BINTEO:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΡΙΚ: Η παροικία μας 05/11/2016 – Προαναγγελία οδοιπορικού Μόρφου

Εισαγωγή κ. Γεώργιου Μιχαηλίδη, Γραμματέα Ε.Κ.Ε.

Χαιρετισμός κ. Κώστα Σωφρονίου, Προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου «Μορφώ» Ελλάδας

Χαιρετισμός κ. Γιώργου Συλλούρη, Προέδρου Ε.Κ.Ε.

Χαιρετισμός κ. Λοίζου Λοίζου, αναπληρωτή Προέδρου Ο.Κ.Ο.Ε.

Χαιρετισμός κ. Χριστάκη Καττιρτζιή,  Προέδρου Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας και Κοινοτάρχη Κάτω Ζώδιας

Χαιρετισμός κ Χαράλαμπου Πίττα – Δημάρχου Μόρφου

Χαιρετισμός κ. Κυριάκου Κενεβέζου, Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Ποίημα του Αντώνη Γαβριήλ Παπά: «ΤΑ ΠΟΥΛΛΙΑ ΤΖΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» απαγγέλει η κ. Λυσώ Αραχωβίτη

Ομιλία  από τον Ομότ. Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ανδρέα Βοσκό με θέμα: “Οι πανάρχαιες Ελληνικές ρίζες των κατοίκων της περιοχής Μόρφου”

Ποίημα του Κώστα Μόντη: «Παναγιά στο Μόρφου» απαγγέλει η κ. Αλέκα Λεμέσιου

ΜΟΡΦΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Δρώμενο με τίτλο: «Ένα κλωνίν Βασιλιτζιά»  της κ. Δέσπως Κόνιζου-Λοϊζιά, προέδρου της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου:   

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

 https://youtu.be/ZtaFdusWHaw

                            
                             

ΡΙΚ: Η παροικία μας 03/12/2016 – Οδοιπορικό Μόρφου