ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ευαγόρας Καραγιώργης: «Η ιστορία μιας εικόνας» για ορχήστρα, λαούτο και λαϊκό βαρύτονο – 30 Ιουνίου – 20:00 – Ιδρυμα Κακογιάννη

Το Σπίτι της Κύπρου, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας διοργανώνει, την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 και ώρα 20:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), την παρουσίαση του μουσικού έργου, «Η ιστορία μιας εικόνας» για ορχήστρα, λαούτο και λαϊκό βαρύτονο, του Ευαγόρα Καραγιώργη.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη, ο Γιάννης Διονυσίου, λαϊκός βαρύτονος και ο Χαράλαμπος Παντελή, λαούτο.

«Η ιστορία μιας εικόνας γράφτηκε και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κύπρια το 2000. Ήταν μια προσπάθεια για να ψηλαφήσω τον κόσμο που έβαλε ο Αδαμάντιος Διαμαντής στον πίνακά του, Ο Κόσμος της Κύπρου. Μέσα από την Αφήγηση του ζωγράφου (1975) για τη δημιουργία του πίνακα, βρήκα ερεθίσματα που με βοήθησαν στη σύνθεση μιας μουσικής ιστορίας με έναυσμα τον πίνακα. Άντλησα υλικό μέσα από τις περιγραφές και τα σχόλια του Διαμαντή, χρησιμοποίησα συγκεκριμένα δημοτικά τραγούδια και χορούς τα οποία επεξεργάστηκα και ένα βυζαντινό μεγαλυνάριο το οποίο, σύμφωνα με τον ζωγράφο, συμβόλιζε τη μεγαλοσύνη και μεγαλοπρέπεια του παλιού κόσμου της Κύπρου. Παράλληλα, συμπεριέλαβα τρία τραγούδια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη από το Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄ – στον Κόσμο της Κύπρου, Μνήμη και Αγάπη για να τονίσω τη σημασία της σχέσης του ποιητή με τον ζωγράφο στο αποτέλεσμα και το όνομα του πίνακα, δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση στο ύφος και στη φόρμα του έργου».

Ευαγόρας Καραγιώργης

Ο Ευαγόρας Καραγιώργης σπούδασε μουσική στη Νέα Υόρκη (1982-88/Aaron Copland School of Music – CUNY). Μελέτησε αρμονία με τον Allen Brings και σύνθεση με τον Leo Kraft (1982-1988) παίρνοντας το B.A. in Music και M.A. in Music Composition. Κατά το 1988-89, παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο N.Y.U., (Σύνθεση, Εθνομουσικολογία και Ηλεκτρονική μουσική). Από τo 1989 δίδαξε μουσική σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης ενώ από τo 2012, κατέχει θέση Διευθυντή Μ.Ε. Από το 1990 συνεργάζεται με θεατρικά σχήματα (ΘΟΚ, ΕΘΑΛ, Σατιρικό, ΘΕΠΑΚ, ENA, ΣΚΑΛΑ) γράφοντας μουσική για θεατρικές παραστάσεις. Συνέθεσε μουσική για ταινίες, την τηλεόραση, για μικτά μουσικά σύνολα, σύνολα μουσικής δωματίου, ηλεκτρονική μουσική, κύκλους τραγουδιών, χορωδιακά, καθώς και έργα για συμφωνική ορχήστρα. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών για την έκδοση ψηφιακών δίσκων με Δημοτική Μουσική της Κύπρου. Μέσα από την ενασχόληση του αυτή, δανείζεται στοιχεία και δημιουργεί μια μουσική γλώσσα, μπολιασμένη από τη δημοτική παράδοση. Έχει εκδώσει σειρά ψηφιακών δίσκων με κύκλους τραγουδιών, ηλεκτρονική μουσική, χορωδιακά και ορχηστρικά έργα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών. Συνθέσεις του παρουσιάστηκαν σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αλβανία, Τσεχία και Σλοβακία.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται ηλεκτρονικά: www.mcf.gr