ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Κ.Ε.  ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ  2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Κ.Ε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Η 19η Μαίου 2023, είναι η 104η θλιβερή επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών, Αρμενίων και Ασσυρίων, ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής του εγκληματικού και βάρβαρου σχεδίου για τη μετεξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ένα ομοιογενές τουρκικό κράτος, με τη χρήση ωμής βίας.

Η μνήμη μας ανατρέχει στα φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι, τις σφαγές, τις εν ψυχρώ δολοφονίες, τις λεηλασίες, τις εκτοπίσεις και το ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες, όπου είχε αδιάλειπτη παρουσία πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια.

Ο Πόντος και η Κύπρος συνδέονται με κοινά βιώματα, κοινά ομηρικά γλωσσικά στοιχεία, κοινή μοίρα πόνου και μαρτυρίου και κοινό αγώνα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη δικαίωση.

Η Ε.Κ.Ε. τιμά σήμερα τα 353 χιλιάδες αθώα θύματα των Ελλήνων του Πόντου  και καλεί όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, να κυρώσουν τη Διεθνή Σύμβαση κατά της Γενοκτονίας και να την εφαρμόσουν χωρίς διακρίσεις, ώστε η ανθρωπότητα να μη ξαναζήσει τέτοια φρικτά και αποτρόπαια εγκλήματα.

Ως Έλληνες Κύπριοι που βιώνουμε την τουρκική κατοχή του του 37%του εδάφους της πατρίδας μας, δεν ξεχνάμε πως αν δεν στηρίξουμε το παρόν μας, στο ιστορικό παρελθόν, δεν θα έχουμε ούτε ελπίδα, ούτε μέλλον.