ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ

 Η Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, του οραματιστή πολιτικού, του αγνού πατριώτη, του καλλιτέχνη και ποιητή, που πρωτοστάτησε στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού.

Έλαβε ενεργό μέρος στον  Απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, με τον τίτλο του πολιτικού τομεάρχη, όπου ως γιατρός περιέθαλπε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ.  Αντιπροσώπευσε την ΕΟΚΑ στη διάσκεψη του Λονδίνου και

διαφώνησε για τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, τονίζοντας ότι νομιμοποιούν την πολιτικοστρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και θα τύχουν εκμετάλλευσης από την Μ. Βρετανία και την Τουρκία.

Πρωτοστάτησε στον αντιχουντικό αγώνα και αγωνίστηκε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ήταν  ηγέτης της πολιτοφυλακής που αντιμετώπισε την τουρκοανταρσία και απελευθέρωσε τον Πενταδάκτυλο. Υπήρξε  σύμβολο της Αντίστασης ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα της χούντας, αλλά και  παγκόσμιο σύμβολο του αντιαποικιακού αγώνα, των απελευθερωτικών κινημάτων, των κινημάτων Ειρήνης, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων και του απαρτχάιντ.

Ασυμβίβαστος, αγωνίστηκε για την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση, ως θέματος εισβολής και κατοχής και εξεύρεσης  λύσης, η οποία να εδράζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, σε ένα ενιαίο κράτος με μια μόνο διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια υπηκοότητα. Μιας λύσης η οποία να επανενώνει τον τόπο, τους θεσμούς, την οικονομία και η οποία δεν θα εδραιώνει και δεν θα αναγνωρίζει την κατοχή και δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία να θέσει υπό την επικυριαρχία της ολόκληρη την Κύπρο.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός πιστός στις παρακαταθήκες του θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Καλό σου ταξίδι Γιατρέ!!