ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ 1974

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ 1974

Πέρασαν 48 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας, που άνοιξε την κερκόπορτα, για να επακολουθήσει η παράνομη και βάρβαρη τουρκική εισβολή και η Κύπρος εξακολουθεί να βιώνει τις τραγικές συνέπειες της μεγάλης προδοσίας.

Αποτίουμε σήμερα ύψιστο φόρο Τιμής  στους αγωνιστές της Αντίστασης που έπεσαν για τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα, και στα γενναία παλληκάρια που θυσιάστηκαν για να σταματήσουν την τουρκική εισβολή, υπερασπιζόμενοι την υπόσταση και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ελευθερία της πατρίδας μας, καθώς και τα χιλιάδες αθώα θύματα κάθε ηλικίας, που υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και δολοφονήθηκαν από τις ορδές του Αττίλα και τα παραστρατιωτικά τμήματα των Τουρκοκυπρίων.

Τιμούμε επίσης, τους αιχμάλωτους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες, που οι περισσότεροι έφυγαν με τον  βαρύ πόνο του ξεριζωμού και τον καημό της επιστροφής.

Η σκέψη όλων μας  είναι στραμμένη στους αγνοούμενους των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμα διακριβωθεί, επειδή η Τουρκία πεισματικά αρνείται να δώσει στοιχεία για την τύχη τους, ενώ ο κατοχικός στρατός έχει χαρακτηρίσει σκόπιμα τα μέρη που ενδεχόμενα βρίσκονται οι σωροί τους , ως στρατιωτικές περιοχές για να παρεμποδίσει τις έρευνες. Καλούμε τον διεθνή παράγοντα να πιέσει την Τουρκία για να επιλυθεί το μεγάλο αυτό ανθρωπιστικό δράμα, το οποίο παραμένει άλυτο για μισό περίπου αιώνα.

48 χρόνια μετά και η Τουρκία παραμένει ατιμώρητη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ετέλεσε και εξακολουθεί να τελεί στην Κύπρο.

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ενώ εφαρμόζει νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και απειλεί να προβεί σε γεωτρήσεις εντός της  ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ισχυροί της γης και οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας, δεν επιβάλλουν καμία κύρωση εναντίον της και δεν επιδεικνύουν την ίδια ευαισθησία που δείχνουν σε  παρόμοιες περιπτώσεις, εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο αλά καρτ, ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου στον πόλεμο αυτό, τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και την προσπάθεια της Δύσης να την κρατήσει με οποιοδήποτε κόστος στην αγκαλιά της, όπως απεδείχθη στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ,  οξύνει την επιθετική ρητορική της, παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο ελληνικό χώρο, αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου,  απειλεί να εφαρμόσει το δόγμα της “Γαλάζιας πατρίδας” και  να υλοποιήσει τα μαξιμαλιστικά νεοοθωμανικά  σχέδιά της, με τη μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την εισβολή στη Συρία και το Ιράκ, την ενίσχυση του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια και την εδραίωση της παραμονής της στη Λιβύη, με στόχο να καταστεί  περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Όσον αφορά το Κυπριακό δεν αποδέχεται πλέον επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών στο υφιστάμενο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποδέχεται μόνο λύση δύο κρατών και ισότιμη  κυριαρχία του ψευδοκράτους. Παρά τις αντιπροτάσεις της δικής μας πλευράς για νέα (Μ.Ο.Ε), η Τουρκία τις απέρριψε. Υπάρχουν φήμες ότι ο Σουλτάνος, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, εκμεταλλευόμενος τη διεθνή συγκυρία και για να εκβιάσει την πλευρά μας, ενδέχεται να εξαγγείλει είτε την  προσάρτηση των κατεχομένων, είτε θα αναγγείλει ποιες χώρες, προτίθενται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

48 χρόνια μετά η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Κυπριακός Ελληνισμός συνεχίζει τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία να εδράζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να παρέχει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, τις ελευθερίες και την ασφάλεια που  απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες. Μια λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εποίκους, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Για να αντιμετωπίσουμε την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, απαιτείται  αρραγής ενότητα του απανταχού Ελληνισμού, συνειδητοποίηση του κινδύνου που αντιμετωπίζουμε, ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης, ανασύσταση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, διεύρυνση και ενδυνάμωση των περιφερειακών συμμαχιών μας, εκμετάλλευση των διεθνών συγκυριών, ενίσχυση του κύρους και των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.