ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Κ.Ε.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 1ης Απριλίου 1955

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Κ.Ε.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 1ης Απριλίου 1955

Με προσταγή του Διγενή και ευχή του Μακαρίου, αρχίζει την 1η Απριλίου του 1955 ο ένδοξος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ για ελευθερία και ένωση με τη Μάνα Ελλάδα.

Και ήταν η μέρα εκείνη η καταξίωση της φυλετικής και ιστορικής καταγωγής των Ελλήνων της Κύπρου.

Ήταν η απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα αν ακόμη ζει η ελληνική ψυχή στην Κύπρο.

Ήταν το παρόν στο κάλεσμα των Αχαιών και των Αρκάδων, του Ευαγόρα, του Ονήσιλου, του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, των επωνύμων και ανωνύμων αγωνιστών που έφυγαν από τη ζωή με το όραμα της Ελευθερίας και τον επίμονο πόθο να συστρατευθούν σε μια κοινή μοίρα με τους υπόλοιπους Έλληνες, για να μην είναι οι αποκομμένοι αδελφοί.

Δεν τους φοβίζει ο θάνατος γιατί ήξεραν πως «Ευδαίμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον». Πάνω από όλα τους εμψύχωνε η μεγάλη πίστη στο Θεό και η απέραντη αγάπη για την πατρίδα.

Στους ήρωες της ΕΟΚΑ ο Ελληνισμός υποκλίνεται. Την ηρωική τους προσπάθεια τιμά το Πανελλήνιο γιατί υπήρξαν πρότυπο ηρωισμού και τιμής , πρότυπο θάρρους και αντοχής.

Με τον αγώνα τους συνέβαλαν στη συνέχιση της ιστορική ύπαρξης του Ελληνισμού. Η ιστορική μνήμη πρέπει να ανανεώνεται και οι πράξεις αρετής να τιμώνται για να διαιωνίζεται το λαμπρό παρελθόν της ψυχής με έργα αντάξια.

Ο καλύτερος τρόπος απότισης φόρου τιμής προς τους δημιουργούς της ηρωικής τετραετίας του 55-59 δεν μπορεί να μην είναι για μας σήμερα, άλλος από τη συνειδητοποίηση του δικού μας χρέους να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα, το λάβαρο για τη σωτηρία του Κυπριακού Ελληνισμού και την πραγμάτωση των Ιδανικών της φυλής, για την οποία εκείνοι θυσιάστηκαν.

Η ευγνωμοσύνη μας θα τους ακολουθεί πάντα και το παράδειγμα τους θα είναι ες αεί πηγή έμπνευσης.

Ας κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα και να αγωνιστούμε για μια λύση Δημοκρατική, Ευρωπαϊκή, που να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, εποίκους και στρατεύματα κατοχής.

Ας μην ξεχνάμε!

Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα΄ρθούνε, θα περάσουν,

Κριτές θα μας δικάσουν

Οι αγέννητοι, οι νεκροί

Ο Πρόεδρος                              Ο Γραμματέας

Όμηρος Παπασάββας             Αλέξης Κωνσταντίνου