ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Κ.Ε.) ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο απανταχού Ελληνισμός γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε μετά από 400 χρόνια στην αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού και στη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Ο αγώνας των επαναστατημένων Ελλήνων συγκίνησε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να φουντώσει το φιλελληνικό κίνημα και να πεισθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ήταν αντίθετες με κάθε είδους εξέγερση, να ενδιαφερθούν για την τύχη της Ελλάδας και να συμβάλουν στην αίσια έκβαση του αγώνα.

Εμείς οι Έλληνες Κύπριοι, ως αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού, έχουμε χρέος να παραδειγματισθούμε από τους αγωνιστές του 21, την ανδρεία και τον ηρωισμό τους, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η Κύπρος έλαβε ενεργό μέρος στον αγώνα του Έθνους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι νέοι που ακολούθησαν τον Κωνσταντίνο Κανάρη όταν έφτασε στην Λάπηθο, όπως και η σε είδος προσφορά των Ελλήνων της Κύπρου.  Η επαναστατική προσπάθεια πνίγηκε στο αίμα, με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και το σφαγιασμό των Μητροπολιτών και των προκρίτων.

Παρά τις συλλήψεις, τις σφαγές και τις ανελέητες διώξεις και τη βαρύτατη φορολογία, ο Ελληνισμός της Κύπρου, δεν πτοήθηκε, δεν λύγισε. Διατήρησε αλώβητη την ελληνική του ταυτότητα, τη γλώσσα και την χριστιανική του πίστη.

Ως ΕΚΕ, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να τιμούμε και να μεταλαμπαδεύουμε το αγωνιστικό πνεύμα, το ήθος και το βαθύτερο νόημα της Ελληνικής Επανάστασης.

Το οφείλουμε σε όλους όσους υπερασπίστηκαν με πάθος την Τιμή της πατρίδας και τα εθνικά ιδανικά.

Το οφείλουμε στους νέους μας και στις μελλούμενες γενιές Ελλήνων, για να δικαιωθούν και επικρατήσουν οι αρχές και αξίες του 21, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Αυτό το θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο σήμερα που το 37% της ιδιαίτερης πατρίδας μας, συνεχίζει να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και η τουρκική απειλή και επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, κορυφώνεται καθημερινά.

Ενώ λοιπόν ο Ελληνισμός ετοιμάζεται να γιορτάσει σε λίγες ημέρες, την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει συστηματικά και μεθοδευμένα τον εναέριο χώρο και τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου και αμφισβητεί με κίβδηλες και ανυπόστατες μεθοδεύσεις τη θαλάσσια δικαιοδοσία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική επίλυση των υπαρκτών διαφορών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ενώ αποδέχτηκε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών επιδεικνύοντας και πάλι καλή θέληση, η Τουρκία συνεχίζει τους τακτικισμούς της, για να αποφύγει πιθανές κυρώσεις από την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό η κατάσταση είναι οριακή και ο Κυπριακός Ελληνισμός διατρέχει άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης.

Το Κυπριακό είναι διεθνές θέμα εισβολής και κατοχής, ενός ανεξάρτητου κράτους, ισότιμου μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Επί 46 χρόνια διεξάγονται οι αποκαλούμενες δικοινοτικές συνομιλίες. Παρά τις οδυνηρές υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς δεν επετεύχθη καμία πρόοδος, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι η εκάστοτε ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, ενεργεί και πράττει σύμφωνα με τη θέληση της Άγκυρας, λόγω του κατοχικού στρατού και των εποίκων. Στις συνομιλίες η Κυπριακή Δημοκρατία θεσμικά είναι απούσα και έτσι εξυπηρετείται η επιδίωξη της Τουρκίας να την θεωρεί εκλιπούσα, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει μόνιμο πολιτικό άλλοθι. Για  αυτό  πρέπει  να  επιδιώξουμε  να  προηγηθεί  διεθνής  διάσκεψη  για  την  επίλυση  των διεθνών πτυχών του Κυπριακού και μετά να επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές του.

Πρέπει λοιπόν όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι μοναδική επιδίωξη της Τουρκίας, είναι να επιβάλει λύση τύπου Ανάν, η οποία ανεξάρτητα από την ονομασία, θα της επιτρέψει να έχει υπό την επικυριαρχία της ολόκληρη την Κύπρο. Μια τέτοια λύση θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Όμως ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα την αποδεχθεί παρά την προσπάθεια και πάλι εξωτερικών και εσωτερικών “σειρήνων”.

Πρέπει οι κρατούντες στην Κύπρο και την Ελλάδα, όλες οι πολιτικές ηγεσίες και σύσσωμος ο Ελληνισμός να προστατεύσουν σαν κόρη οφθαλμού την κυπριακή Δημοκρατία.

Η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα θέσει σε διαρκή κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού θα τον καταστήσει όμηρο της Τουρκίας, σε ένα μη βιώσιμο συνομοσπονδιακό κρατίδιο, το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία και έλεγχο της Τουρκίας και έτσι θα οδηγηθούμε σε μια άνευ προηγουμένου στρατηγική παγίδευση του Ελληνισμού. Η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιφέρει πολλά δεινά σε όλο τον Ελληνισμό.

Εμείς δεν είμαστε αρνητές της λύσης του Κυπριακού. Αντίθετα ζητούμε και επιδιώκουμε λύση η οποία θα είναι δημοκρατική, δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική και η οποία θα διασφαλίζει συνθήκες πραγματικής ελευθερίας σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της, σε μια πραγματικά Ανεξάρτητη και Ενωμένη Κύπρο, με μια μόνο κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένους στρατούς, εποίκους, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Μια τέτοια λύση πρέπει να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, και το ευρωπαϊκό δίκαιο και να κατοχυρώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η αποδοχή της Κύπρου και της Ελλάδας να συμμετάσχουν στην πενταμερή διάσκεψη, που θα γίνει στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, παρά τις δηλώσεις της Τουρκίας για συζήτηση λύσης δύο κρατών, μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό, δεδομένου ότι οι επιδιώξεις της Άγκυρας, ενορχηστρώνονται παρασκηνιακά από τη Βρετανική διπλωματία και έχουν ως στόχο να παγιδεύσουν την ελληνική πλευρά, σε ένα σχέδιο τύπου Ανάν, που οδηγεί σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δική μας συγκατάθεση.

Στις αφόρητες πιέσεις που δεχόμαστε για αποδοχή μιας τέτοιας λύσης, οφείλουμε να μην υποκύψουμε. Σύσσωμος ο Ελληνισμός οφείλουμε να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και να αντισταθούμε.

Για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο επιβάλλεται η άμεση αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, η χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου, η αξιοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και τέλος η εθνική ομοψυχία του απανταχού ελληνισμού και η ανύψωση του φρονήματος του λαού μας με οδηγό και παράδειγμα το έπος του 1821 αλλά και του 1955-59.

Ο Πρόεδρος                     Όμηρος Παπασάββας

Ο Γ. Γραμματέας            Αλέξης Κωνσταντίνου