ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ 1974

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη  τουρκική εισβολή. 50 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα. 50 χρόνια κατοχής. 50 χρόνια προσφυγιάς. 50 χρόνια εποικισμού. 50 χρόνια παραγνώρισης και κατάφωρης παραβίασης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πλήρους περιφρόνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμπληρώνονται όμως και 50 χρόνια ατιμωρησίας. Αυτή η αδιανόητη τουρκική ατιμωρησία εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι επιτρεπτό και ανεκτό να συνεχιστεί. Η απαράδεκτη αυτή αντιμετώπιση της Τουρκίας, χωρίς την επιβολή κυρώσεων, εντείνει την επιθετικότητα και αδιαλλαξία της, η οποία δεν αποδέχεται λύση που να στηρίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών αποθρασύνει την Τουρκία, η οποία επιδιώκει την εδραίωση και νομιμοποίηση της κατοχής, την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την επιβολή λύσης δύο κρατών, με στόχο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός αδύναμου κρατικού μορφώματος, που θα της επιτρέπει να έχει υπό την επικυριαρχία της ολόκληρη την Κύπρο.

Μισός αιώνας από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι και η Κύπρος εξακολουθεί να βιώνει τις τραγικές συνέπειες της μεγάλης προδοσίας. Το μέγιστο ανθρωπιστικό θέμα των Αγνοουμένων δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Η τύχη των μισών και πλέον αγνοουμένων δεν έχει διακριβωθεί, γιατί η Τουρκία παρεμποδίζει τις έρευνες για να μην αποκαλυφθούν τα στυγερά εγκλήματά της.        Αποτίουμε σήμερα  ύψιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της Αντίστασης που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία  και τη νομιμότητα και τα γενναία παλληκάρια μας που έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών, για να σταματήσουν την τουρκική εισβολή, προασπίζοντας την υπόσταση και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ελευθερία  της Κύπρου. Τιμούμε και τις χιλιάδες αθώα θύματα  κάθε ηλικίας, που υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και δολοφονήθηκαν από τις ορδές του Αττίλα και τα παραστρατιωτικά  τμήματα των Τουρκοκυπρίων. Τιμούμε επίσης τους αιχμαλώτους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες που οι περισσότεροι έφυγαν με το βαρύ πόνο του ξεριζωμού και τον καημό της επιστροφής.

 50 χρόνια από τότε συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της μαρτυρικής μας πατρίδας. Για την επίτευξη μιας  λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εποίκους, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά  δικαιώματα, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου, θα απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Δεν ξεχνούμε το δεν ξεχνώ και δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή.