Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του δεύτερου λογοτεχνικού βιβλίου
της Αναστασίας Χειμωνίδου από την Λάπηθο
«Το κορίτσι ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ στην Καππαδοκία»
την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 6:00 μμ
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν:
ο Χρυσόστομος Αγαθοκλέους
η Μαρία Μπαρού, στιχουργός-ερασιτέχνης ηθοποιός
η Σπυριδούλα Ματάτση
Το βιβλίο θα παρουσιάσει η συγγραφέας- λογοτέχνιδα
Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση
Συντονίζει η Σπυριδούλα Ματάτση
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κυπριακή Εστία
Κέκροπος 3, Πλάκα, Αθήνα
Οργάνωση: Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Μαρία, η 15χρονη ηρωίδα, χάνει με τραγικό τρόπο την μέρα της Εισβολής τον Αντρέα της, τον πρώτο πλατωνικό έρωτα της. Σε λίγες μέρες χάνει και τους δυο γονείς της από τους τούρκους με φρικτό τρόπο. Είναι απαρηγόρητη! Μόνη αχτίδα χαράς το γατάκι της. Της συμπαραστέκονται οι νονοί της από την Μόρφου που την φιλοξενούν. Μετά…το φευγιό τους κι από την Μόρφου, ζήσανε μαζί για ένα μεγάλο διάστημα στον προσφυγικό καταυλισμό στον Στρόβολο.. Σε λίγους μήνες, μόλις άρχισαν πτήσεις για Λονδίνο, έφτασε ο αδελφός της για να την πάρει μαζί του. Η Μαρία συνέχισε εκεί σε αγγλικό σχολείο, με κέφι και πολύ διάβασμα, τέλειωσε με άριστα και κατάφερε να μπει στην Ιατρική. Έχοντας πάντα στο μυαλό της τον Αντρέα, δεν θέλησε να γνωρίσει άλλο αγόρι.
Τελειώνοντας το πρώτο έτος όμως, τυχαία, ο Θεός του έρωτα την φέρνει…αντιμέτωπη με μια απρόσμενη και “προβληματική” αγάπη. Ο νεαρός τελειόφοιτος με το όνομα Σάββας που έκανε την καρδούλα της να ξανακτυπήσει, ήταν τούρκος!!!! Δόθηκαν εξηγήσεις κι ο Σάββας απέδειξε με την συμπεριφορά του πως ήταν ένας υπέροχος χαρακτήρας. Δηγήθηκε στους δικούς της Μαρίας, την ιστορία της οικογένειάς του. Είχε ρίζες ελληνικές! Η μια γιαγιά του, ελληνοχριστιανή από την Σμύρνη. Την έσωσε από βέβαιο θάνατο από τους τούρκους, ο παππούς του ο Μουράτ (κρυφά ερωτευμένος μαζί της) όταν καιγόταν η Σμύρνη).Την οδήγησε με τα πόδια στην Καππαδοκία στο πατρικό του. Σιγά-σιγά έκαναν την οικογένεια τους, χωρίς να αλλάξει πίστη το κορίτσι.
Ο Σάββας έγινε δεκτός τελικά από την Μαρία …της Κύπρου. Βαφτίστηκε με δική του πρωτοβουλία, και παντρεύτηκε την Μαρία μόλις πήρε το πτυχίο της. Το ταξίδι του γάμου τους έγινε στην Τουρκία. Την ξενάγησε με υπέροχο τρόπο στην Πόλη, στον Βόσπορο, στην Σμύρνη και οδικώς σε όλα τα παράλια που κάποτε έσφυζαν από ελληνικό πολιτισμό. Το ταξίδι κατέληξε στην Καππαδοκία. Εκεί στο πατρικό του στην Σινασσό, η Μαρία ανακάλυψε με χαρά τα σημάδια της πίστης της γιαγιάς Μαρίας της Σμυρνιάς.
Όμως μια μεγάλη κι απρόσμενη ανατροπή της μυθοπλασίας αυτής, έρχεται στο τέλος, για να δώσει απέραντη χαρά στην Μαρία και σε κάποιους άλλους… χαροκαμένους ανθρώπους που ζούσαν χρόνια πολλά, με τον πόνο της απώλειας στην Λευκωσία ………