ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΕ ΚΑΙ ΟΚΟΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΝΟΡΑΤΛΑΣ [Τατόϊ – 04 Οκτωβρίου 2016]

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΝΟΡΑΤΛΑΣ

Παραδόθηκαν τα λείψανα των 16 πεσόντων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ       

Μέσα σε μια έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου και άλλων επισήμων της Πολιτείας, της Εκκλησίας και του Στρατού, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, η επίσημη τελετή παράδοσης των 16 Ελλαδιτών πεσόντων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 το οποίο καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974.

Παρόντες και συγγενείς των ηρωικά πεσόντων για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδρομέων και μελών του πληρώματος του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, στους οποίους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς. Τα λείψανα των ηρώων στους οποίους αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές, μεταφέρονται σήμερα στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-130, για να παραδοθούν στους συγγενείς τους για ταφή.

Σε ομιλία του στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “σήμερα, με την παράδοση των 16 λειψάνων και αφού έχουμε πια διαμορφώσει μία ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία διαπίστωσης της ταυτότητας των νεκρών μας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες και παραδίδουμε τα ιερά οστά τους στους οικείους τους”.

 

Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για λύση, τόνισε ο Έλληνας Πρόεδρος στην υποδοχή των ηρώων του Νοράτλας

Σε μια έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα έγιναν δεκτά η ελληνική πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία υποδέχτηκε το απόγευμα της Τρίτης τα λείψανα των 16 πεσόντων Ελλήνων στο NORATLAS που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, κατά λάθος, στις 21 Ιουλίου 1974.

Το C-130 που μετέφερε τα οστά προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας στο Τατόι συνοδευόμενο από δύο Mirage 2000 τα οποία έκαναν διαρκείς πτήσεις αποδίδοντας τιμές μέχρις ότου τα οστά των 16 πεσόντων εισέλθουν στο χώρο της τελετής. Τα οστά υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο της ΑΒ Τατοΐου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, οι οποίοι και συνόδευσαν τα οστά από την Κύπρο στην Αθήνα, καθώς και σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, όπως και εκπρόσωποι κομμάτων, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Παρών επίσης ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος ενώ την ΟΚΟΕ εκπροσώπησε ο Αραβής Λοΐζος και την ΕΚΕ ο Αντιπρόεδρός της Μιχάλης Ευθυμίου.

Παρόντες στην υποδοχή δεκάδες συγγενείς των πεσόντων ενώ αρκετοί εξ αυτών συνόδευσαν τα λείψανα και από την Κύπρο. Επίσης το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι των Καταδρομέων του 1974 αλλά και της ΕΛΔΥΚ 1974. Τα λείψανα των 16 πεσόντων μεταφέρθηκαν σε ειδικά σκευοφυλάκια καλυμμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία και καλυμμένα με λουλούδια, ενώ μια φωτογραφία κάθε πεσόντα συνόδευε το οστεοφυλάκιο ενώ στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές ηρώων.

Ακολούθησε τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και σύντομοι χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τη δέσμευση στην μνήμη των πεσόντων ηρώων να συνεχιστεί μέχρι τέλους ο αγώνας, χωρίς υποχωρήσεις ή υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη της κυριαρχία, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς αποφάσεις, με μια λύση στην οποία προφανώς δεν χωρούν κατοχικά στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ βαρύ τραύμα για τη διεθνή κοινότητα το γεγονός ότι ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του ΟΗΕ και να παραμένει απλός παρατηρητής αλλά και για την ευρωπαϊκή δημοκρατία το γεγονός ότι ανέχεται να υπάρχει κατοχή και καθεστώς εγγυήσεων στο έδαφος ενός κράτους μέλους της, κάτι που δείχνει, όπως είπε, ότι πάσχει η ευρωπαϊκή δημοκρατία. Σημείωσε ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη συνθήκη της Λωζάνης η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί δεν καθορίζει μόνο τα ελληνικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ.

Ο Πάνος Καμμένος, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι με την επιστροφή των οστών των 16 πεσόντων κλείνει ένας κύκλος χρέους τονίζοντας ότι έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και του έθνους δείχνοντας τι σημαίνουν οι έννοιες της αυταπάρνησης και της ανδρείας. Προσέθεσε ότι ζητά συγνώμη από τους συγγενείς των πεσόντων για τον πόνο όλων αυτών των χρόνων της καθυστέρησης και δεσμεύτηκε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάστασή τους κάνοντας λόγο για άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου και γνωστοποίηση των στοιχείων που περιέχουν όσο και αν αυτά πονούν. Τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την εξεύρεση και των οστών και των υπολοίπων πεσόντων και ευχήθηκε καλή λευτεριά στην Κύπρο για την οποία έδωσαν τη ζωή τους οι 16 ήρωες.

Τέλος, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης σημείωσε ότι είναι ιερή η στιγμή που οι ήρωες επιστρέφουν στην πατρίδα τους νεκροί αλλά αθάνατοι. Αναφέρθηκε επίσης στην καθυστέρηση των 42 χρόνων και επεσήμανε το τέλος των ηρώων του Noratlas  τονίζοντας ότι συνεχίζει να πληγώνει η στάση εκείνων που δεν στάθηκαν στο ύψος της ιστορίας. Ο κ. Φωκαΐδης ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς των πεσόντων για όσα παραλείφθηκαν, ή για όσα λάθη έγιναν αναφερόμενος και στην μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των ανασκαφών στον τύμβο της Μακεδονίτισσας. Υπογράμμισε ότι τα ονόματα των πεσόντων είναι πλέον χαραγμένα με ανεξίτηλα γράμματα σε μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας και συμπλήρωσε ότι η δικαίωση της θυσίας τους θα είναι η επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, υπογραμμίζοντας ότι στους ήρωες που απέκτησαν την ιδιότητα αυτή με πράξεις, οι τιμές πρέπει να αποδίδονται με πράξεις.

«Τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε ως το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσ’ από λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας» υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υποδοχής των 16 πεσόντων Ελλήνων του NORATLAS, τα οποία έγιναν δεκτά με τιμές ηρώων από την πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας νωρίτερα σήμερα, οπ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη μνήμη αυτών των ηρωικών νεκρών, ν’ αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες. «Αποτελεί τραύμα βαρύτατο για την Διεθνή Κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα κατά του ίδιου του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου. Είναι όμως επίσης πλήγμα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία το να ανέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ έδαφος κράτους-μέλους της -άρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος- στρατεύματα κατοχής και να ανέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πάσχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και είναι χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στους ίδιους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, να τερματισθεί αυτή η κατάσταση» υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε ότι το ίδιο πρέπει να πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί πρόκειται περί αναποσπάστου τμήματος του Διεθνούς Δικαίου, δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε, γιατί κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έκλεισε το χαιρετισμό του λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι «βέβαιοι όλοι εντός και εκτός Ελλάδας, εντός και εκτός Κύπρου, ότι αυτή την υπόσχεση θα την τηρήσουμε στο ακέραιο ενωμένοι, όλοι, χωρίς η παραμικρή πολιτική διαφορά να εμποδίζει την εκπλήρωση ενός τέτοιου χρέους. Γιατί εμείς οι Έλληνες –κι αυτό είναι άλλος ένας όρκος στη μνήμη τους- ξέρουμε πάντα ότι τα μεγάλα και σημαντικά μπορούμε να τα επιτύχουμε μόνον ενωμένοι».  

Σήμερα με σεβασμό και συγκίνηση, υποδεχόμαστε τους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τα ιδανικά της ελευθερίας του έθνους μας. Aπόψε ένας κύκλος χρέους κλείνει για τους 16 ήρωες του «ΝΙΚΗ 4», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας στο σύντομο χαιρετισμό του. Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε ονομαστικά σε κάθε έναν από τους 16 ήρωες:

Σμήναρχος Ηλίας Άνθιμος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ευάγγελος Τσάκωνας,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αθανάσιος Χριστόπουλος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Στέφανος Γιαννακός,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ηλίας Δαλαμάγκας,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Κοσμάς Γιαννακάκης,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ανδρέας Αναστασόπουλος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αντώνιος Ζησιμόπουλος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Χρήστος Ληγδής,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αιμίλιος Μονιάς,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Γεώργιος Νάκος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Στυλιανός Πρινιανάκης,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Νικόλαος Σκιαδαρέσης,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Σωτήριος Τζούρας,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Χρήστος Χατζόπουλος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Μανιάτης Βασίλειος.

Και υπογράμμισε ότι έδειξαν τι σημαίνουν οι έννοιες της αυταπάρνησης, της αλληλεγγύης και της ανδρείας. «Έπεσαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Μιας Ιστορίας, η οποία από τις ημέρες των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας και του Μεσολογγίου, μας γαλουχεί και μας κάνει γνώστες του τρόπου με τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε την ελευθερία, υπερασπιζόμενοι βωμούς και εστίες προγόνων. Στοιχεία άκρως αναγκαία για τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε» υπογράμμισε.

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στον συμπολεμιστή και μοναδικό επιζώντα του «ΝΙΚΗ 4», τον Καταδρομέα Αθανάσιου Ζαφειρίου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, με τον καημό, όπως είπε, ότι η πατρίδα επί όλα αυτά τα χρόνια τους ξέχασε. Δεν έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν στην πατρίδα τους και να κηδευτούν με τιμές, να παραδοθούν στα αδέρφια τους και στους γονείς τους – πολλοί εκ των οποίων πλέον δεν ζουν – και περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια την Πολιτεία.

«Σε όλους αυτούς, είπε ο κ. Καμμένος, με την άδεια του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη για αυτά που δεν έγιναν και να σας πω ότι θα αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις αδικίες και την παραβίαση της ιστορίας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με κύριο καθήκον – και αυτό είναι δέσμευση – να ανοίξουν όλα τα στοιχεία για τον φάκελο της Κύπρου – όσο και αν πονάνε και όποιον και αν πονάνε – και να παραδοθούν στον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό της Κύπρου δια του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Σε αυτό το σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, του Βορρά και του Νότου και σε μια θαλάσσια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της γείτονος και οι ανιστόρητες θέσεις κάποιων αξιωματούχων της Ευρώπης. Εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και για να το πετύχουμε απαιτείται συστράτευση όλων των θεσμών της πατρίδας μας, όπως η παιδεία, η θρησκεία και οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθούν τα λείψανα όλων των πεσόντων ηρώων και συμπλήρωσε ότι η αυτοθυσία των Ελλήνων πεσόντων είναι η «ηθική βάση με την οποία πρέπει να αναθρέψουμε μια νέα γενιά Ελλήνων, που θα πιστεύει ακριβώς στην απόλυτη αξία της προσφοράς, του αγώνα και της θυσίας για τις οικογένειες τους, την πατρίδα και τον Ελληνισμό». Έκλεισε το χαιρετισμό του ευχόμενος «καλή λευτεριά» στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Ελληνισμό, για αυτήν που «πάλεψαν εκείνοι που υποδεχόμαστε σήμερα».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης υπογράμμισε ότι είναι ιερή η στιγμή που ένας ήρωας επιστρέφει στην πατρίδα του, νεκρός αλλά αθάνατος, για να στεφανωθεί με τις δάφνες της αιώνιας δόξας. «Με καθυστέρηση 42 χρόνων ήρθε λοιπόν η στιγμή να υποδεχτούμε ως αθάνατους ήρωες τα ανδρειωμένα παλικάρια της ανυπέρβλητης σε αυτοθυσία μα συνάμα τραγικής επιχείρησης «ΝΙΚΗ». Ήρθε η στιγμή να καταθέσουμε τα στεφάνια της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας στους λεβεντόκορμους καταδρομείς – έτσι θα τους θυμόμαστε πάντα – που με μεγαλείο ψυχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πατρίδας, επιβιβάστηκαν με γενναιοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης στο μοιραίο NORATLAS για μια αποστολή θανάτου. Μια αποστολή που το συγκλονιστικό της τέλος πληγώνει ακόμα και αυτούς κυρίως που δεν έπραξαν το καθήκον, που δεν στάθηκαν αντάξιοι της ιστορίας» τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι για 42 ολόκληρα χρόνια, με αιτιάσεις αστήριχτες και προσχήματα  «στερήσαμε από τους νεκρούς ήρωες, αλλά και τους οικείους τους, τούτη την ιερή στιγμή. Για αυτό και οφείλουμε να επαναλάβουμε σήμερα τη βαθύτατη συγγνώμη μας για όσα παραλείψαμε να πράξουμε, για όσα σφάλαμε, για όσα σας πλήγωσαν για χρόνια». Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι η απόφαση για την ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας έγινε με καθυστέρηση δεκαετιών, έγινε όμως γιατί έπρεπε να δοθούν κάποιες τουλάχιστον απαντήσεις έστω και αργά. Έγινε γιατί έπρεπε να αποδοθούν οι πρέπουσες και οφειλόμενες τιμές όπως αρμόζει σε ήρωες, ήρωες σαν και αυτούς που εξυμνεί ο Περικλής στον Επιτάφιο Λόγο του.

«Κλίνουμε, είπε, σήμερα ευλαβικά το γόνυ μπρος στο ιερό συναπάντημα των νεκρών ηρώων μας και τις οικογένειές τους, στο συναπάντημα με την ίδια την ιστορία. Από σήμερα μία νέα λαμπρή σελίδα προστίθεται στις χρυσές δέλτους της ιστορίας τους έθνους. Μια λαμπρή σελίδα που με ανεξίτηλα γράμματα έχει χαραγμένα τα ονόματα των ηρώων καταδρομέων της επιχείρησης «ΝΙΚΗ».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η υπέρτατη θυσία τους θα λειτουργεί πάντα ως νοητό μνημείο των κοινών μας αγώνων και των θυσιών για ελευθερία. Θα επιβεβαιώνει τους εθνικούς μας δεσμούς, αλλά και θα μας θυμίζει το χρέος να δικαιώσουμε τη θυσία τους, να τερματίσουμε τον παραλογισμό της κατοχής εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας και να επανενώσουμε την Κύπρο μας σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, γιατί όπως μας διδάσκει ο Περικλής «σε αυτούς που αποδείχτηκαν γενναίοι με έργα, με έργα πρέπει να αποδίδονται και οι τιμές». Και η μεγαλύτερη τιμή θα είναι η ελευθερία της Κύπρου.»

ΚΥΠΕ – 05/10/2016

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΚΟΕ & ΕΚΕ ΣΕ ΚΗΔΕΙΕΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΝΟΡΑΤΛΑΣ