ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, Δελτίο Τύπου από την ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ & ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ [04/02/2017]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ                         

Πραγματοποιήθηκε στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Κυρά της Λαπήθου, η οποία οργανώθηκε από την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ).

Η ηρωίδα Ευφροσύνη Προεστού το 1974 έκρυψε και φρόντισε για ένα μήνα 12 στρατιώτες που εγκλωβίστηκαν στις 6 Αυγούστου, κατά την κατάληψη της Λαπήθου από τους τούρκους εισβολείς. Βασανίστηκε βάναυσα, ταπεινώθηκε και σύρθηκε στους δρόμους της Λαπήθου από τον εχθρό, χωρίς να τους προδώσει. Προς τιμήν της οι 12 στρατιώτες έστησαν περίτεχνο μνημείο στο χώρο του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας. Σχεδόν 20 χρόνια από τότε ως πρόσφυγας, μέχρι το τέλος της ζωής «έμενε» στα 12 «παιδιά της» και τα «φρόντιζε», όπως κατατέθηκε σε μαρτυρία στην εκδήλωση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Χρυσόστομος Αγαθοκλέους, μέλος του ΔΣ της ΕΚΕ και γείτονας στην κατεχόμενη Λάπηθο της Ευφροσύνης Προεστού. Ακολούθησε μήνυμα της ΑΜ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κκ Χρυσόστομου που μετέφερε ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πηλιώτης. Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Γιώργος Συλλούρης, Πρόεδρος της ΕΚΕ, ο κ.Λοίζος Λοίζος, Αναπλ. Πρόεδρος της ΟΚΟΕ, ο κ. Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας, Δήμαρχος Λαπήθου και ο κ. Αλέξης Γαλανός,δήμαρχος Αμμοχώστου και πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Παρευρέθηκαν συγγενείς της ηρωίδας, βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητές και πλήθος κόσμου, και πολλοί φίλοι της – εκτοπισθέντες από την Λάπηθο και την ευρύτερη Κερύνεια.

Η Κεντρική ομιλία με παράλληλη προβολή έγινε από τον κ. Γιάννη Νικολάου, δημοσιογράφο τουΡΙΚ, που μέσα από το ρεπορτάζ και το ομότιτλο βιβλίο του, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την ιστορία της Κυράς της Λαπήθου, τη δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής της. Τρεις από διασωθέντες τότε στρατιώτες, οι κκ. Πανίκος Παραλιμνίτης, Κώστας Καστελλάνης και Κούλης Κυριάκου έδωσαν προσωπικές μαρτυρίες.

Ακολούθησαν τραγούδια με την Κωνσταντίνα και τον μαέστρο κ. Γιώργο Παγιάτη στο πιάνο.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των «Χρονικών της Λαπήθου»  από  τον  Δρα. Γιάννη Ιακωβίδη, επιστημονικό συνεργάτη του Παντείου Πανεπιστημίου. Παρευρέθηκε ο καθηγητής κ. Ιωάννης Αθανασόπουλος, πρώτος Πρόεδρος του ΑΠΟΛ/Λαπήθου και πρωτεργάτης της έκδοσης των «Χρονικών της Λαπήθου», της εξαίρετης αυτής προσπάθειας καταγραφής της ιστορίας της κατεχόμενης κωμόπολης.

   

Το πρόγραμμα έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Όμιλο της ΕΚΕ «Ανεμόεσσα».

Χορηγός:      Κώστας Αγαθοκλέους, Medical Director London