ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Κυπριακή Εστία ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, Δελτίο Τύπου από τις ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ εορτασμό ΤΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ [28/01/2017]

50 χρόνια Κυπριακής Εστίας     

Για πολλές δεκαετίες ο φιλόξενος αυτός χώρος έχει φιλοξενήσει τους αγώνες και τα όνειρα των Κυπρίων της εδώ παροικίας, τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Εστίας ο Γιώργος Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΕΚΕ.

Στη συνέχεια, σύντομη ομιλία απεύθυνε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Γιώργος Συλλούρης ο οποίος τόνισε ότι πρώτιστα αυτό που τιμάται, εκτός από τα 50 χρόνια της Κυπριακής Εστίας, είναι ο «αγώνας που κάναμε εδώ και 85 χρόνια για τον τερματισμό της αποικιοκρατίας, τη αυτοδιάθεση του λαού μας, την στερέωση και ολοκλήρωση της Ανεξαρτησίας που αποκτήσαμε το 1960, την ανατροπή και οριστική αποχώρηση της κατοχικής δύναμης που από το 1974 παράνομα κατακρατεί το 36% του εδάφους μας».

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι κάνει λόγο για 85 χρόνια επειδή οι πρώτες οργανωμένες ομάδες Κυπρίων βρέθηκαν στην Ελλάδα ως εξόριστοι μετά την βίαιη καταστολή της εξέγερσης του Οκτωβρίου του 1931. Και συμπλήρωσε ότι οι εξόριστοι έλαβαν μέρος στην εθνική αντίσταση κατά της ναζιστικής κατοχής και συμμετείχαν ενεργά στον αντιαποικιακό αγώνα. Η ίδρυση της ΕΟΚΑ και ο αντιαποικιακός αγώνας στην Κύπρο έφεραν νέες ομάδες Κυπρίων στην Ελλάδα.

Ο Γ. Συλλούρης τόνισε ότι το καταστάλαγμα όλων αυτών των προσπαθειών ήταν η ίδρυση το 1964 της ΕΚΕ και ότι με απόφαση των ιδρυτών της χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που είχαν συλλεχθεί από τις επιτροπές αντι-αποικιακού αγώνα, σε συνεννόηση με τον τότε Πρόεδρο και Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ, για να αγοραστεί το συγκεκριμένο οίκημα ενώ συναποφασίστηκε και η χρήση του. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΚΕ ευχαρίστησε την Κυπριακή Εκκλησία για τη συνεχή παρουσία και συμβολή της στην Κυπριακή Εστία ιδιαίτερα κατά την δύσκολη σημερινή εποχή που διοργανώθηκε και διανομή βοήθειας σε αναξιοπαθούσες οικογένειες. Οι εκδηλώσεις για τιμή στους εν Κύπρω Διαλάμψαντες Αγίους, είναι μια από κοινού θεσμοθετημένες δραστηριότητες της παροικίας.

Ειδικό τιμητικό δίπλωμα δόθηκε στο Αρχιμανδρίτη Ιερωνυμο Πηλιώτη για την προσφορά του στο παροικιακό κίνημα, και στο πρόσωπο του προς την Εκκλησία της Κύπρου για την διαχρονική της συνεργασία και στήριξη της παροικίας και της Κυπριακής Εστίας.

Αρχιμανδρίτης Ιερωνυμος Πηλιώτης

Ο π. Ιερώνυμος ανέγνωσε χαιρετισμό της ΑΜ Χρυσόστομου Β’  Αρχιεπισκόπου Κυπρου.

                       

Ο Γ. Συλλούρης έκανε επίσης ειδική αναφορά στην Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου, την πρώτη αθλήτρια που έλαβε μέρος σε Παγκύπριους, πανελλήνιους, Βαλκανικούς και Ολυμπιακούς αγώνες, τότε Αντιπρόεδρο της ΕΚΕ, που είχε σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και υλοποίηση της ιδέας.

Πάντα, υπογράμμισε, βασικός και κύριος στόχος της ΕΚΕ ήταν η ενεργή συμπαράσταση στον αγώνα του κυπριακού λαού. Μετά την εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου επικεντρώνονται οι στόχοι της ΕΚΕ στην απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου και στη διασφάλιση όλων των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του λαού της για Ελευθερία, Ειρήνη, Δημοκρατία και Πρόοδο καθώς και στην μέριμνα και προσπάθεια για διαφύλαξη της Εθνικής ταυτότητας, τη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού της Κύπρου και την ανάδειξη και ανάπτυξη των πολιτιστικών επιτευγμάτων και δυνατοτήτων της παροικίας. Και συμπλήρωσε ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, οι παραπάνω αρχές ένωσαν τους πάντες και γενικώς επικρατούν όσα ενώνουν και όχι αυτά στα οποία υπάρχουν διαφορές.

Ο κ. Συλλούρης έκανε συνοπτική αναφορά στις δράσεις της Κυπριακής Εστίας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα τονίζοντας είναι η βάση και ο χώρος που έγιναν συζητήσεις για θέματα που απασχολούν την παροικία, εκφράστηκαν οι ανησυχίες της παροικίας με πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, που προβλήθηκε η πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της Κύπρου, αλλά και με αθλητικές παλιότερα κάνοντας ειδική μνεία στους καλλιτέχνες και θυμίζοντας ότι στο χώρο φιλοξενούνται και τα πορτρέτα των Μάνου Λοΐζου και Μάριου Τόκα.

Στην μετατροπή της Κυπριακής Εστίας σε πολυδύναμο κέντρο βοήθησαν πολλοί, ανέφερε, επισημαίνοντας σημαντική συμβολή της Κυπριακής Πρεσβείας και όλων των Μορφωτικών Ακολούθων της και ιδιαίτερα του Πρέσβη Γιώργου Γεωργή που δάνεισε από την πινακοθήκη της πρεσβείας τα έργα που κοσμούν το χώρο της Εστίας.

Σήμερα, τόνισε, σχεδόν 60.000 Κύπριοι στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από περίπου 50 σωματεία τα οποία συντονίζονται από την ΟΚΟΕ που ιδρύθηκε το 1989,  η οποία στεγάζεται και συνδιαχειρίζεται την Κυπριακή Εστία και θύμισε την μεγάλη συμβολή και στο Κυπριακό, με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., του πρώτου Γενικού Γραμματέα της ΟΚΟΕ Γιάννου Κρανιδιώτη, του οποίου το όνομα τιμητικά έχει δοθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κυπριακής Εστίας.

                 

Ζέτα Πετρίδου                                                            Σπύρος Καβουνίδης

(εκ μέρους Μόδεστου Πετρίδη)                              (για την μητέρα του Δομνίτσα Λανίτου)

Μετά την ομιλία του κ. Συλλούρη, ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών σε πρώην, μη εν ενεργεία, προέδρους και στελέχη της ΕΚΕ και της ΟΚΟΕ, που ήταν παρόντες οι ίδιοι ή μέλη της οικογενείας τους. Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε, καταρχήν, στον Μόδεστο Πετρίδη, τον μόνο εν ζωή από τους ιδρυτές της ΕΚΕ, πρώην Γραμματέα της ΕΚΕ, εκ μέρους του οποίου την πλακέτα παρέλαβε η κόρη του. Την τιμητική πλακέτα της Δομνίτσας Λανίτου Καβουνίδου, που δεν είναι πια εν ζωή, παρέλαβε ο γιός της. Στη συνέχεια τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον πρώην Πρόεδρο της ΕΚΕ Σίμο Χατζηπιερά, στον επίσης πρώην Πρόεδρο Σίμο Χαραλάμπους, στον πρώην Πρόεδρο Πιερή Μιχαήλ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που χαρακτηρίστηκε ψυχή της ΕΚΕ και της Κυπριακής Εστίας Νέδη Πιπερίδου, στον πρώην Γενικό Γραμματέα της ΟΚΟΕ Ανδρέα Κυριακίδη. Ο κ. Συλλούρης έκλεισε την ομιλία του με την ευχή σύντομα όλοι οι Κύπριοι να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη και ευημερούσα, εγκαινιάζοντας την επόμενη πενηνταετία.

             

Σίμος Χατζηπίερας                                                            Σίμος Χαραλάμπους

                                         

Πιερής Μιχαηλ                                                               Ανδρέας Κυριακίδης

Νέδη Πιπερίδου

Εκ μέρους της Κυπριακής Πρεσβείας παρευρέθηκαν ο Κύπρος Γεωργαλής, Α’ Σύμβουλος, και η Μαρία Παναγίδου, Μορφωτική Σύμβουλος.