ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μεσογείων 9-11, 11523 Αθήνα
Τηλ. 210 7470382,  Φαξ. 210 7470383
κιν. Γιώργος Συλλούρης 6944 588932

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

 

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες

  Σας καλούμε να στηρίξετε τον συνδυασμό μας, γιατί οφείλουμε να προασπίσουμε τα ιδεώδη και τις αρχές της ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, όπως προβλέπονται από το καταστατικό της, μακριά από προσωπικές προβολές, επιδιώξεις, πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

            Βασικοί στόχοι και επιδιώξεις του συνδυασμού μας είναι: 

  • Η υλοποίηση των πραγματικών σκοπών της Ε.Κ.Ε με σεβασμό στην ιστορία της ως του αρχαιότερου και μεγαλύτερου σωματείου μας στην Ελλάδα, αλλά και στην πραγματική αποστολή της για την ιδιαίτερή μας πατρίδα Κύπρο, για την εθνική της επιβίωση, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

        Υπογραμμίζουμε ότι στο άρθρο 2, παρ. 3 του καταστατικού της « εν τη επιδιώξει του σκοπού της η ΕΚ.Ε  θα είναι όλως αδέσμευτος, ανεξάρτητος και ανεπηρέαστος από οιονδήποτε, μακράν δε πάσης κομματικής πολιτικής» .

      Η Ε.Κ.Ε. πρέπει να είναι έπαλξη αγωνιστικότητας και όχι απλός παρατηρητής των εξελίξεων.  Οφείλει να έχει ξεκάθαρες θέσεις, να τις διακηρύσσει και να μην σιωπά.

    Να είναι πραγματικά αδέσμευτη, διεκδικητική και αγωνιστική.  

 
  • Η συνένωση όλων των κυπριακών σωματείων της Αθήνας, ώστε μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία-μέλη της Ο.Κ.Ο.Ε να αποτελέσουμε ένα ισχυρό φορέα «lobby», τον οποίο θα σέβονται και θα υπολογίζουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα.

       Μπορούμε και οφείλουμε να έχουμε δυνατή φωνή στα κέντρα λήψης  αποφάσεων για την Κύπρο. Μπορούμε έστω και αργοποριμένα να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε προς τους συνομιλητές μας την τεράστια δύναμη που έχουμε ως κυπριακή κοινότητα Ελλάδας, ώστε να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη μας. Η ποιοτική  σύνθεση των συμπατριωτών μας, σε επιστημονικό και επιχειρηματικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητη. Εμείς καλούμαστε να αξιοποιήσουμε το πλούσιο έμψυχο υλικό που διαθέτουμε  και παραμένει μακριά από τα σωματεία μας.  

  • Η  ευρύτερη γνωστοποίηση των θέσεών μας στο κυπριακό , προς την Ελλαδική κοινή γνώμη αλλά και την Ευρωπαϊκή, σε συνεργασία με τα Παγκόσμια όργανά μας ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ. 

Να κάνουμε  μια συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης κυρίως στην Ε.Ε, ώστε να υπενθυμίσουμε και να πείσουμε ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι δικοινοτική διαφορά, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ότι η λύση του προϋποθέτει:

α) ότι η κρατική κυριαρχία της κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι μια και αδιαίρετη

 β) Ότι η λύση πρέπει να προβλέπει τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη δημοκρατική  αρχή.

 γ) ότι προϋπόθεση για τη λύση είναι να αποχωρήσουν από την Κύπρο οι παράνομοι έποικοι κα ο τουρκικός στρατός κατοχής.

  • Η συντονισμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων των Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, όπως είναι η στρατιωτική θητεία, η αναγνώριση πολυτέκνων, το δικαίωμα του εκλέγειν- εκλέγεσθαι, θέματα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης, επαγγελματικής αποκατάστασης, η μέριμνα για συμπατριώτες μας που έχουν οικονομικά προβλήματα, προβλήματα υγείας, μοναξιάς κ.λ.π   
  • H διεκδίκηση και κατοχύρωση της αρχής της ισότητας για τους απόδημους Κυπρίους

       Να ισχύσουν τα δικαιώματα που προβλέπονται για τους πρόσφυγες μόνιμους κατοίκους  Κύπρου και για τους πρόσφυγες αποδήμους.

      Αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας, π.χ η πρακτική να δικαιούνται επιδότηση στέγασης οι μεν και οι δε όχι.

     Επίσης συνιστά ανισότητα να μην μπορούν οι απόδημοι Κύπριοι πρόσφυγες να εξασφαλίζουν φοιτητικό δάνειο με υποθήκη σε ακίνητα, που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές, όπως ισχύει για τους πρόσφυγες της Κύπρου. 

     Είναι λογικό, ρεαλιστικό και δίκαιο π.χ να σχηματιστεί ειδικό ταμείο που θα προκύψει από φόρο υπεραξίας των ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές, από το οποίο να ενισχυθούν οικονομικά και οι απόδημοι πρόσφυγες. Ο φόρος αυτός έπρεπε ήδη να είχε επιβληθεί προ πολλού, μετά το 1974.  Δίκαιο είναι επίσης να παραχωρηθεί δωρεάν χαλίτικη γη στους πρόσφυγες.

     Κραυγαλέα ανισότητα συνιστά επίσης η απαγόρευση των εκλογικών δικαιωμάτων για τους Κύπριους αποδήμους, ιδίως για όσους κατοικούν σε κράτη- Μέλη της Ε.Ε, γεγονός που τους καθιστά απόλιδες και  ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

  • Η περαιτέρω βελτίωση της « Κυπριακής Εστίας» και η αξιοποίησή της , ως κέντρου πολιτισμικής δημιουργίας, πολιτιστικής δράσης και κέντρου  καθημερινής συνάντησης, επικοινωνίας και δράσης των συμπατριωτών μας. 
  • Η προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης με την δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος και τη συνεργασία με την κυπριακή χορωδία «Η Κύπρος» και άλλα πολιτιστικά σωματεία καθώς και με το « Σπίτι της Κύπρου». 
 

                                 ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ 

    Με αίσθημα ευθύνης αλλά και τη  συναίσθηση ότι  η  ιδιαίτερή  μας  πατρίδα  ΚΥΠΡΟΣ εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της παράνομης στρατιωτικής  τουρκικής κατοχής, απευθυνόμαστε  προς όλους τους συμπατριώτες μας για να πορευθούμε μαζί, με ενότητα, αλληλεγγύη  και ειλικρινή συνεργασία για το καλό της Κύπρου μας.

        Πρωταρχικός μας στόχος είναι η συμβολή μας στον αγώνα για απελευθέρωση όλων των κατεχομένων εδαφών μας. Για να πετύχουμε μια λύση που να εξασφαλίζει για όλους τους νόμιμους κατοίκους της κυπριακής δημοκρατίας τις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. 

        Δικαιούμαστε και υποχρεούμαστε να αγωνιστούμε και να εκμεταλλευτούμε το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να πείσουμε για το δίκαιο του αγώνα μας. Να ενημερώσουμε και να πείσουμε την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, γι’ αυτό  που είναι αυτονόητο. Ότι η βασική αιτία του κυπριακού προβλήματος είναι η παράνομη  τουρκική  εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό έδαφος. Με τους Τουρκοκύπριους δεν έχουμε πρόβλημα να συμβιώσουμε. Έχουμε πρόβλημα όμως, με τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους που καταπατούν τα εδάφη, τα σπίτια, τις περιουσίες, τις εκκλησίες και την πολιτιστική  μας κληρονομιά.

          Η μοναδική σύγχρονη βιώσιμη λύση είναι αυτή που θα έχει ως εγγύηση τον δημοκρατικό χαρακτήρα και τις αρχές στις οποίες  είναι θεμελιωμένη η Ε.Ε. Η λύση αυτή θα ενώσει και δεν θα διχοτομεί την Κύπρο.  Θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους να ζουν μαζί υπό καθεστώς πλήρους ισονομίας.

          Μια Δημοκρατική Λύση που θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές, θα είναι βιώσιμη εκ του χαρακτήρα της και αποδεκτή από τους τουρκοκύπριους, διότι  ουδόλως θα τους αδικεί. Θα τους διασφαλίζει τα δικαιώματα, που απολαμβάνει κάθε ευρωπαίος πολίτης και την ασφάλειά τους.

        Εγγύηση για την εφαρμογή της θα είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό σύστημα της Ε.Ε  που επιτυγχάνει

τη  συνύπαρξη τόσων λαών και εθνοτήτων σε όλη την επικράτειά της.

        Παρήλθαν οι καιροί των δοτών συνταγμάτων και η χωρίς συναίνεση  επιβολή λύσεων από ξένα κέντρα. Οι κύπριοι πολίτες τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι πρέπει να αφεθούν να επιλέξουν  οι ίδιοι τη λύση που τους αρμόζει και που δικαιούνται, ως ισότιμοι πολίτες της Ε.Ε. Η λύση αυτή πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας και όχι επιβολής . Σημασία δεν έχει η ονομασία της λύσης,  αλλά το περιεχόμενό της. 

 

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,  

        Δεν έχουμε την πολυτέλεια για κομματισμούς και αχρείαστες διχόνοιες και αντιπολιτεύσεις, μετά από 35 χρόνια κατοχής. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι τηρεί και διαφυλάσσει τις αρχές βιώσιμης λύσης. Έχουμε όμως το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε τις αρχές αυτές και να αντιστεκόμαστε κατά οποιουδήποτε επιχειρήσει να τις παρακάμψει.

           Η λύση του Κυπριακού για να είναι βιώσιμη και συνεπώς αποδεκτή, πρέπει να είναι  προϊόν συναίνεσης και αμοιβαίας συμφωνίας και όχι επιβολής από ξένες δυνάμεις, οι οποίες δεν ενδιαφέρονται για τους Κύπριους , αλλά μόνο για την εξασφάλιση των στρατηγικών τους συμφερόντων.

·     Δεν αποδεχόμαστε χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

·     Δεν αποδεχόμαστε την παράδοση της κρατικής εξουσίας σε ξένους.

·     Δεν αποδεχόμαστε την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παρθενογένεση νέου κράτους, όπως διακηρύσσει το βαθύ κράτος της Τουρκίας δια του κ. Ταλάτ, ο οποίος δυστυχώς πρόσφατα δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό χωρίς την άδεια της Τουρκίας.

·     Δεν αποδεχόμαστε  οποιαδήποτε επεμβατικά δικαιώματα ξένης χώρας και ξένους στρατούς.

·     Δεν αποδεχόμαστε την παράνομη παραμονή των εποίκων και του στρατού κατοχής.  

        Αποδεχόμαστε και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και με συμπαραστάτη την ελληνική πολιτεία και τον ελληνικό λαό, για μια λύση που θα στηρίζεται:

·     Στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαιϊκού Συστήματος.

·     Στα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε, του Συμβουλίου Ασφαλείας περί Κύπρου και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

·     Στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Δηλαδή στο δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης, περιουσίας, διακίνησης και στην επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

         Επιδιώκουμε μια λύση που θα εξασφαλίζει συνθήκες ευημερίας για όλους τους συμπατριώτες μας. Που θα μας καθιστά ισότιμους Ευρωπαίους πολίτες και όχι Ευρωπαίους δεύτερης κατηγορίας.

 

       Όλοι μαζί ενωμένοι, πέραν και υπεράνω κομμάτων και πολιτικών αντιλήψεων, μπορούμε  και οφείλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα και τη δράση μας.

      Έτσι, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε προσωπικότητες Κυπρίων που διαπρέπουν στην Ελλάδα, στον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο και παραμένουν μακριά από την Ε.Κ.Ε, ώστε να ενδυναμωθεί το κύρος  μας  και να μας λαμβάνουν υπόψη οι κυβερνήσεις.

          Από τον  δύσκολο αγώνα που διεξάγει η ιδιαίτερή μας πατρίδα για απελευθέρωση και για λύση δίκαιη και βιώσιμη δεν περισσεύει κανείς.    

 

                                                           Για τον συνδυασμό 

                                         ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ  


ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ 12/03/2017 - ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ 12/03/2017            ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ         


ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ - ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

ΕΝΩΤΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΠΟΡΕΙΑ                                      ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ     …


ΤΟ ΔΟΓΜΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΟΤΖΙΑ

ΤΟ ΔΟΓΜΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ   ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΟΤΖΙΑ.    Το δόγμα αυτό, μπορεί να ιδωθεί από δύο οπτικές γωνίες:    Α) Υποδηλοί πλήρη σεβασμό της Ελλάδας σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, δηλαδή την Κυπρια…


ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΩΣ ΒΑΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

      ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΩΣ ΒΑΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ                                      …


ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ                          Του Γιώργου Συλλούρη      Σε τι συνίσταται το κυπριακό πρόβλημα;      Το κυπριακό…


ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΕ 2015-2017

ΠΛΑΙΣΙΟ  ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ  ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2017  (Το παρακάτω πλαίσιο προτάθηκε στους συνδυασμούς με σκοπό να υποβοηθήσει τον Προγραμματισμό δράσης του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. για το 2015-2017. Έγιναν προτάσεις από κάποιους συνδυασμού…


ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΚΕ 2015 - ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ   ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Κ.Ε.   ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΙΟΛΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ του ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΜΙΧΑΗΛ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΙΚΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝ…


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΜΟΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΜΟΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ                                Του  Γιώργου  Συλλούρη *     …


Σελίδα: