Στις 15 Νοεμβρίου 1983 ο εγκάθετος της Αγκυρας Ντεκτάς, ανακηρύσσει τα κατεχόμενα εδάφη μας σε Ανεξάρτητο Κράτος προχωρώντας ακόμη ένα βήμα στο στρατηγικό στόχο  που είναι τουρκοποίηση της Κύπρου. Ένας στρατηγικός στόχος και σχέδιο που  επιμελήθηκε, ο Νιχάτ Ερίμ από το 1956 και που ακολούθησαν πιστά όλες οι Τουρκικές κυβερνήσεις. Η σχεδιασμένη από την Άγκυρα ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποσκοπεί στο να παύσει η Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίζεται διεθνώς, ως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση όλων των Κυπρίων.
Ήδη από το 1963 με την τουρκοκυπριακή ανταρσία, η Άγκυρα ανάγκασε τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να μετακινηθούν σε αμιγείς τουρκοκυπριακούς θύλακες και να δηλώσουν ανυπακοή και μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 1964 επεχείρησε με βομβαρδισμούς στα Κόκκινα και Τυλληρία να δημιουργήσει τεράστιο Τουρκοκυπριακό θύλακα που θα βοηθούσε μελλοντική εισβολή και ίδρυση  διοικητικού κέντρου. Η τότε προσπάθεια απέτυχε λόγω της αντίστασης των Ελληνοκυπρίων ενωμένων ως μια γροθιά, της ενεργούς συμπαράστασης της Ελλάδας και της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας.
Αυτή η αποσχιστική ενέργεια, όχι μόνο παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κύπρου ,αλλά έρχεται σε αντίθεση με το Δεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Ο.Η.Ε καταδίκασε την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας, ως νομικώς άκυρη καλώντας τα κράτη μέλη, να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και υποστήριξε ότι το μόνο νόμιμο κράτος είναι η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε με τις αποφάσεις 541-1983 και 550-1984 καταδίκασε ρητά την παράνομη αυτή ενέργεια. Επίσης το Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε τη σχέση υποτέλειας που υπάρχει ανάμεσα στο ψευδοκράτος και στα στρατεύματα κατοχής. Η τουρκία κατόρθωσε να περιθωριοποιήσει τους τουρκοκυπρίους, που μιλούσαν για ειρηνική συνύπαρξη και να επιβάλει τη δική της πολιτική με την βοήθεια των εποίκων.
Σήμερα οι κατακτητές πανηγυρίζουν με φιέστες τον διαμελισμό της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και επιχειρούν τον επικοισμό της Αμμοχώστου.  Κλιμακώνουν τις προκλήσεις και τις παρανομίες. Οι Διεθνείς Οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει και οφείλουν να αντιδράσουν. Δεν είναι δυνατόν το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ να εφαρμόζεται επιλεκτικά.
Καταδικάζουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, τη συνεχή παραβίαση της κυπριακής Α.Ο.Ζ  καθώς επίσης τις συνεχείς προκλήσεις και  παραβιάσεις  στο ΑΙΓΑΙΟ και τον Ελληνικό εναέριο χώρο.
Αμετακίνητος και αποκλειστικός  στόχος μας είναι η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας σε ένα κράτος απολύτου δικαίου χωρίς στρατεύματα  κατοχής, εποίκους, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.
                                   Για το Δ.Σ της  Ε.Κ.Ε
Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Όμηρος Παπασάββας                Αλέξης Κωνσταντίνου