Η παράνομη διάνοιξη της παραλίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποδεικνύει ξεκάθαρα του στόχους της Τουρκίας περί αναβαθμίσεων της προκλητικότητας, της επιθετικότητας και της δημιουργίας νέων τετελεσμένων, καταφεύγοντας στις μεθόδους της εξαναγκαστικής διπλωματίας σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου για να κάμψει την βούλησή μας για άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Τουρκία καταπατώντας έκδηλα, και τη συμφωνία υψηλού επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς (1979) που προέβλεπε την κατά προτεραιότητα επίτευξη συμφωνίας για επανεγκατάσταση στα Βαρώσια των Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. αλλά κυρίως των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας με αριθμούς 550/1984 που καταγγέλλουν τη μεθόδευση της Τουρκίας για εποικισμό των Βαρωσίων και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και 789/1992 για επέκταση της περιοχής που ευρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Η.Ε. και συμπερίληψης των Βαρωσίων σε αυτές.

 Επιχειρεί απαράδεκτα και παράνομα να θέσει αυτά εκ της πλαγίας οδού υπό την έλεγχο της ψευδοκυβέρνησης, να εκθρέψει το αυγό του φιδιού του τουρκικού εθνικισμού και ισλαμοφασισμού στην Κύπρο ενόψει ψευδοπροεδρικών εκλογών και να εκτρέψει το βάρος επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος από διεθνές ζήτημα εισβολής, παράνομης κατοχής, εποικισμού και εθνοκάθαρσης σε ζήτημα δικοινοτικού διαλόγου και εν τέλει παζαριού για ανταλλάγματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τούτο δε μόλις μερικές ημέρες μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία αποφασίστηκε η επανεξέταση του ζητήματος της επιβολής κυρώσεων (άρθρα 29 ΣΕΕ και 215 ΣΛΕΕ) κατά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο 2020.

Είναι παραπάνω από προφανές πλέον ότι η στάση αυτή της Τουρκίας εμπαίζει τον διεθνή παράγοντα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, αποδεικνύοντας πλέον περίτρανα αφενός μεν την έκδηλη αναποτελεσματικότητα της πολιτικής του κατευνασμού και της εξημέρωσης του θηρίου που ακόμα κάποιοι φοβικά επιχειρούν να μας επιβάλλουν και αφετέρου την βαθμηδόν πολιτικο - θρησκευτική Ιρανοποίηση της Τουρκίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Κύπρος είναι ευρωπαϊκό έδαφος, γι` αυτό δεν πρέπει να κωφεύει και να εθελοτυφλεί. Η ανοχή είναι συνενοχή.

Πρέπει επιτέλους εμείς να αντιληφθούμε ότι μόνο με αλλαγή πολιτικής και ισχυρές συμμαχίες αντιμετωπίζεται η Τουρκία, λυδία λίθος της οποίας όμως των οποίων είναι η συνέπεια και η έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων.

Είναι συνεπώς ορθή η απόφαση περί προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη και τα λοιπά διεθνή fora αλλά και η επιμονή στην επιβολή ενδεδειγμένων και αποτελεσματικών κυρώσεων κατά της ιμπεριαλιστικής Τουρκίας, κυρώσεων πραγματικών και όχι «χτύπημα καθησυχασμού» στην πλάτη της Ελλάδος και της Κύπρου.

Εμείς ως Έλληνες της Κύπρου στηρίζουμε ολόψυχα και έμπρακτα τη διπλωματική προσπάθεια Ελλάδος – Κύπρου για την ενιαία αντιμετώπιση και των κοινών απειλών της Τουρκίας, επικροτούμε την ομόφωνη έγκριση καταδικαστικού ψηφίσματος του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενώνουμε τη φωνή μας, καταδικάζοντας απερίφραστα και μετά βδελυγμίας το παράνομο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και καλώντας τον διεθνή παράγοντα να επέμβει προς αποφυγή δημιουργίας νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό ζήτημα.  

Ευελπιστούμε αλλά και επιμόνως ζητούμε και διεκδικούμε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποδείξουν ότι σέβονται πράγματι το Διεθνές Δίκαιο και να πράξουν τα δέοντα.

     Ο Πρόεδρος                                                                  Ο  Γενικός Γραμματέας

                                                      

                                                                          

 

        Όμηρος Παπασάββας                                                    Αλέξιος  Χ. Κωνσταντίνου