Tην 21η Ιουλίου 2019 το πρωϊ έγινε θρησκευτικό μνημόσυνο για τα θύματα του παρξηκοπήματος και της τουρικής εισβολής  στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Καλάμου χωροστατούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμαντρίτη κ. Τιμόθεου, όπου εκφώνησε ομιλία ο καθηγητής Πανεπιστημίου κύριος Ανδρέας Βοσκός.  Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση  στην παραλία των Αγίων Αποστόλων  με την παρουσία του Πρέσβη μας κ. Κυριάκου Κενεβέζου, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης. Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμόν ο Αρχιμαντρίτης Τιμόθεος και οι πρόεδροι της Ο.Κ.Ο.Ε. και της Ε.Κ.Ε. . Το χορευτικό της Ο.Κ.Ο.Ε  «ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ» παρουσίασε κυπριακούς χορούς.  Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της Ε.Κ.Ε. ,καθηγήτρια φιλόλογος κυρία Ελένη Καραγιάννη που σήκωσε και το βάρος πραγματοποίησης των εκδηλώσεων. Συνδιοργανωτές και των δύο εκδηλώσεων ήταν  η Μητρόπολη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού, η Ο.Κ.Ο.Ε και η Ε.Κ.Ε.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗς Ε.Κ.Ε. κ. ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΑΣΣΟΣΤΑΣΗ

Πανοσιολογιώτατε,
Κύριε Πρέσβη,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Εκφράζουμε Θερμότατες ευχαριστίες προς τη Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, και ειδικά προς εσάς, Πανοσιολογιώτατε,  και προς την συνάδελφο Ελένη Βαρνάβα-Καραγιάννη, γιατί είχατε την πρωτοβουλία και συμβάλατε τα μέγιστα στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση, τόσο του μνημοσύνου το πρωί, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, για τους πεσόντες στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, όσο και της αποψινής εκδήλωσης, που είναι εκδήλωση μνήμης για τα τραγικά γεγονότα που έγιναν εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και αιματοκύλησαν το νησί μας.
Η Κύπρος βίωσε τότε τη μεγαλύτερη προδοσία που έγινε ποτέ σε βάρος του Ελληνισμού μετά την Μικρασιατική καταστροφή, με πλήρη συνεννόηση και συμφωνία της Χούντας και της Τουρκίας, με την προτροπή και καθοδήγηση των  Η.Π.Α. Εμείς ζήσαμε εκείνα τα γεγονότα και  ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ. Έχουμε  χρέος να κρατήσουμε άσβεστη τη δάδα της μνήμης αυτής και να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, και τις επόμενες γενιές.
Η σημερινή εκδήλωση  είναι και εκδήλωση  τιμής σε  όσους αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και σε όσους έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής  Δημοκρατίας. Σε όλα αυτά τα παλληκάρια της Κύπρου και της Ελλάδας, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και αποτίνουμε φόρο τιμής.  Αποτίνουμε επίσης φόρο τιμής, στα χιλιάδες αθώα θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που δολοφονήθηκαν άγρια από τον τουρκικό στρατό και τις παραστρατιωτικές ομάδες των Τουρκοκυπρίων.
Ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της εποχής εκείνης, που εξακολουθούμε να βιώνουμε οδυνηρά, είναι το   θέμα των αγνοουμένων. Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας  και ακόμα  κηδεύουμε αγνοουμένους  των οποίων τα οστά ανευρίσκονται και ταυτοποιούνται. Η τύχη όμως των μισών και πλέον αγνοουμένων δεν έχει  ακόμα διακριβωθεί, γιατί η Τουρκία δεν συνεργάζεται και δεν διευκολύνει την επίλυση αυτού του τεράστιου ανθρωπιστικού θέματος.  Σκόπιμα, συν τοις άλλοις, έχει χαρακτηρίσει ως στρατιωτικές ζώνες, περιοχές των κατεχομένων για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ύπαρξης ομαδικών τάφων και δεν επιτρέπει να διεξαχθούν έρευνες.

 Κυρίες και Κύριοι,
 Έχουν περάσει 45  χρόνια  από τότε και το Κυπριακό παραμένει άλυτο, εξαιτίας της Τουρκικής αδιαλλαξίας και βουλιμίας. Η Τουρκία έχει προφανή στόχο όχι μόνο την εδραίωση  της κατοχής,  με την εθνοκάθαρση, τους εποίκους, την αλλαγή των τοπωνυμίων και την αλλοίωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς εν γένει, αλλά και τη νομιμοποίηση της κατοχής, με την εξεύρεση λύσης η οποία θα προβλέπει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός κρατικού μορφώματος που θα της δίνει τη δυνατότητα να έχει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη την Κύπρο. Για να επιτύχει αυτό το στόχο, χρησιμοποιεί την προσφιλή της τακτική των απειλών, των εκβιασμών και της χρήσης βίας.
     Το τελευταίο χρονικό διάστημα κορυφώνεται  η επιθετικότητά και προκλητικότητά της, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην  Κύπρο και ιδιαίτερα στην ΑΟΖ  της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη, το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επιδείξει έμπρακτα πνεύμα καλής θέλησης, ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα διασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοικους τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Μια λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς κηδεμόνες,και εγγυήσεις.

Μέχρι τότε ο Κυπριακός Ελληνισμός  θα  συνεχίσει τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας, έχοντας ως κύριο στήριγμα του αγώνα, την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό.