ΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ 1974. ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 16-7-2019.

Επίσημοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, συμπατριώτισσες, συμπατριώτες.


Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε) εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες, την εκτίμηση και τον σεβασμό μας προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος με μεγάλη προθυμία και ευαισθησία δέχθηκε να θέσει υπό την αιγίδα του την παρούσα έκθεση, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη τιμή για εμάς.

Στο πρόσωπό του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον ελληνικό λαό και στους ελλαδίτες αδελφούς μας, της ΕΛΔΥΚ, των Κομάντος και όσων υπηρετούσαν στην εθνική φρουρά το 1974 και πολέμησαν ή έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους συντελεστές που ήδη αναφέρθηκαν καθώς επίσης την διευθύντρια Τύπου και επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Σόφη Μιχαηλίδου, τον φίλο Χρήστο Αβραμίδη και τον εξαίρετο φίλο της Κύπρου Ανδρέα Ανδρουλιδάκη για την πολύτιμη βοήθειά τους στην οργάνωση της έκθεσης.
Η παρούσα έκθεση γίνεται 45 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 την τουρκική εισβολή και 30 χρόνια από την ίδρυση της Ο.Κ.Ο.Ε. Στόχος μας είναι η έκθεση να ενισχύσει την μνήμη των παλαιότερων και κάνει γνωστό στους νεότερους ότι η Κύπρος έχει δεχθεί την βάρβαρη εισβολή του Αττίλα.

Η έκθεση αυτή μας θυμίζει και ζωντανεύει στην μνήμα μας το δεν ξεχνώ. Μας δεσμεύει ιστορικά, ηθικά και ψυχικά να αγωνιστούμε μέχρι να πετύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Πέρασαν 45 ολόκληρα χρόνια από την βάρβαρη, παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο κατοχικός στρατός της Τουρκίας εξακολουθεί να κατέχει παράνομα και με τη βία των όπλων το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταφέρει εποίκους διαπράττοντας ενσυνείδητα ένα ακόμη απαράγραπτο διεθνές έγκλημα, τον παράνομο εποικισμό και κατοχή των σπιτιών μας και των περιουσιών μας.
Προβαίνει μεθοδευμένα στη σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Επιδεικνύει αναλγησία στους εγκλωβισμένους μας, και στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.
Διαπράττει τρίτη εισβολή με σκοπό να κάνει παράνομες γεωτρήσεις για ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας το δίκαιο της θάλασσας και περιφρονώντας για πολλοστή φορά το διεθνές δίκαιο.
Εμείς όλοι μαζί ενωμένοι με τον ελληνικό λαό, τον όπου γης ελληνισμό, την πολιτική ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην ενδώσουμε στις απειλές της Τουρκίας. Δηλώνουμε παρόντες στον αγώνα για απελευθέρωση και για την επίτευξη λύσης δίκαιης και βιώσιμης που θα προνοεί την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, την άρση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς αποκλίσεις.


Γιώργος Συλλούρης
Πρόεδρος Ο.Κ.Ο.Ε