ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ

 

Αξιότιμε κύριε Πρέσβη,

Αξιότιμε κ. τέως Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Η Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που με προθυμία, απεδέχθη να θέσει υπό την αιγίδα του, την όλη εκδήλωση. 
Εκφράζει επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες, προς τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Κενεβέζο και το Σπίτι της Κύπρου, στους χορηγούς ΣΤΑΣΥ και ΕΡΤ και σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους που συνέβαλαν στην οργάνωση και πραγματοποίησή της. 

 

Ευλαβικά κλίνουμε σήμερα το γόνυ, σε όσους αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας και σε όσους έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στα χιλιάδες αθώα θύματα, που δολοφονήθηκαν, σφαγιάστηκαν ή συνελήφθησαν και εξαφανίστηκαν, από τις τουρκοκυπριακές παραστρατιωτικές δυνάμεις και τις ορδές του Αττίλα. 

 

45 χρόνια μετά και οι πληγές από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974, παραμένουν ακόμα ανοικτές. Η τύχη των μισών και πλέον αγνοουμένων δεν έχει  ακόμη διακριβωθεί. Η διεθνής κοινή γνώμη, οι μεγάλες δυνάμεις, η ΕΕ και ο ΟΗΕ , δεν επέδειξαν ανάλογη ευαισθησία, όπως σε άλλες περιπτώσεις και δεν άσκησαν πιέσεις στην Τουρκία, να διευκολύνει έμπρακτα και να συνεργαστεί για την επίλυση αυτού του μεγάλου ανθρωπιστικού δράματος. 

 

45 χρόνια από τότε, σχεδόν μισός αιώνας και παρά τις συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας για την εδραίωση της διχοτόμησης και  της κατοχής με την εθνοκάθαρση και αλλοίωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας των κατεχομένων, η Κύπρος υπάρχει και αγωνίζεται. Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι η διάλυση της  Κυπριακής  Δημοκρατίας, ο πλήρης έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου και η διχοτόμηση του Αιγαίου. Αυτό τον στόχο εξυπηρετεί η κορύφωση της επιθετικότητας και προκλητικότητάς της, στην Ανατ. Μεσόγειο, στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου. Ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός, η Κύπρος και η Ελλάδα, με τη συστράτευση του απανταχού Ελληνισμού αντιμετωπίζουν σήμερα με αποφασιστικότητα τις ίδιες προκλήσεις και τους ίδιους κινδύνους. Μαζί θα τους ξεπεράσουμε, όπως έχουμε ξεπεράσει πολύ πιο δύσκολους κινδύνους σε μια κοινή ιστορική πορεία χιλιετιών. 

 

Ευχαριστώ και πάλι όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας. 

 

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2019