Κύριε Πρέσβη, 

Κύριε Δήμαρχε της κατεχόμενης ΛΥΣΗΣ, 
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι, 
Πέρασαν 45 ολόκληρα χρόνια από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 και οι πληγές, από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, είναι ακόμα βαθιά χαραγμένες στην καρδιά της Κύπρου, αλλά και στη μνήμη όλων όσων έζησαν αυτήν την ανείπωτη τραγωδία. 
Είναι καιρός να πούμε την πραγματική αλήθεια, ότι στην Κύπρο συντελέστηκε τότε η μεγαλύτερη προδοσία μετά την Μικρασιατική καταστροφή, με πλήρη συνεννόηση και συμφωνία της Χούντας και της Τουρκίας, με προτροπή των ΗΠΑ. 

Ευλαβικά κλίνουμε σήμερα το γόνυ και αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της αντίστασης και της δημοκρατίας και στους αθάνατους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ γνώριζαν τα της προδοσίας, δεν εγκατέλειψαν τα πεδία των μαχών, αλλά σαν άξιοι ακρίτες,  παρέμειναν και θυσιάστηκαν, για την υπεράσπιση της πατρίδας. Αποτίουμε φόρο τιμής και στα χιλιάδες αθώα θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που δολοφονήθηκαν από τον τουρκικό στρατό και τις παραστρατιωτικές τουρκοκυπριακές ομάδες.

45 χρόνια από τότε και η Κύπρος θάβει ακόμα  αγνοούμενα παλληκάρια, που τα οστά τους ανευρίσκονται και ταυτοποιούνται.ΤΙ να πούμε όμως για τους μισούς και πλέον αγνοουμένους  των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμα διακριβωθεί και πώς να περιγράψουμε το δράμα των δικών τους, που  τόσα χρόνια ζητούν να μάθουν τι απέγιναν,  για να μπορέσουν επιτέλους να τους θάψουν και να κάνουν ένα μνημόσυνο για να αναπαυθεί η ψυχή τους Δυστυχώς η Τουρκία και ο κατοχικός στρατός δεν συνεργάζονται και δεν επιτρέπουν έρευνες σε περιοχές των κατεχομένων, τις οποίες σκόπιμα χαρακτηριζουν ως στρατιωτικές ζώνες και για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι υπάρχουν ομαδικοί τάφοι.
Κυρίες και Κύριοι, 
 Η   σημερινή εκδήλωση, είναι αφιερωμένη στην κατεχόμενη ηρωομάνα Λύση, γενέτειρα του Γρηγόρη Αυξεντίου και τόσων άλλων ηρώων και μαρτύρων.Εξυπακούεται  όμως, ότι είναι αφιερωμένη και σε όλα τα κατεχόμενα χωριά μας και τις κατεχόμενες πόλεις μας, την Αμμόχωστο, την Κερύνεια και τη Μόρφου. Τιμούμε σήμερα  όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι επί μισό σχεδόν αιώνα προσμένουν καρτερικά την ώρα της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες  και στις περιουσίες τους.  Μνημονεύουμε και όσους απεβίωσαν και έφυγαν με την πίκρα της προσφυγιάς. 
Τιμούμε  όλους τους εγκλωβισμένους, που παρά τα ανείπωτα μαρτυρία, παραμένουν εκεί ηρωομάρτυρες, στα πάτρια εδάφη. 
45 χρονια από τότε, παρά τη συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας για την εδραίωση της κατοχής, με την εθνοκάθαρση, τους εποίκους, την αλλαγή των τοπωνυμίων, την αλλοίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, 
παρά την προσπάθειά της για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή λύσης τουρκικών προδιαγραφών, παρά την κορύφωση της επιθετικότητας και προκλητικότητάς της στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ της Κύπρου και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυπριακός Ελληνισμός συνεχίζει ασυμβίβαστος, τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση, έχοντας ως κύριο στήριγμα του αγώνα, την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό.
 
Αθήνα, 19 Ιουλίου 2019