ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΛΤΕΙΑ ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ,


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΌΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΚΕ

Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι
Η Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια, προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής, για την άμεση αποδοχή της πρότασης, για την ονομασία αυτής της πλατείας, σε πλατεία Ευαγόρα Παλληκαρίδη.του νεώτερου και τελευταίου ήρωα της ΕΟΚΑ, που απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, στην κορύφωση του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955 - 1959.
Οι παλλαϊκές διαδηλώσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα και η διεθνής κινητοποίηση για να του δοθεί χάρη, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Και παρά το γεγονός ότι η Αγγλική νομοθεσία δεν προεβλεπε θανατική καταδίκη για το αδίκημα που εκατηγορείτο, νοουμένου ότι το όπλο που έφερε ήταν λυμένο, γρασαρισμένο και χωρίς επικρουστήρα, η Βασίλισσα υπέγραψε τη θανατική καταδίκη του νεαρού μαθητή, που αγωνιζόταν για την ελευθερία της πατρίδας του και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του.
Οι Βρετανοί δυνάστες επεδίωκαν με τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις τους να κάψουν το φρόνημα του λαού μας και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και να αποδυναμώσουν το αίτημά για Αυτοδιάθεση - Ένωση.
Έτσι, η Κυπρος έχασε ένα μεγάλο αγωνιστή και ένα εξέχοντα πνευματικό της τέκνο,σε τόσο μικρή ηλικία. Η απάντησή του στον Άγγλο δικαστή, είναι ένα κήρυγμα υπέρ της ελευθερίας και αποδεικνύει ότι με απόλυτη αυτογνωσία, επέλεξε την πορεία προς την ηρωική του θυσία, γράφοντας έτσι με χρυσά γράμματα το όνομά του, στις πιο ένδοξες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας.
Ο Απελευθερωτικός αγώνας του 1955-1959, δεν κατέληξε στο ποθητό αποτέλεσμα λόγω της αδίστακτη και δολιας Αγγλικής πολιτικής, των τότε μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, της εμπλοκής της Τουρκίας, αλλά και των δικών μας λαθών και ειδικά της της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, η Κυπρος κατέστη Ανεξαρτητο Κράτος και ο Κυπριακός Ελληνισμός απέκτησε για πρώτη φορά την ελευθερία του, ύστερα από οκτώ συνεχείς αιώνες σκλαβιάς από διάφορους κατακτητές.
Μετά την τουρκοανταρσία του 1963-1964 και την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την Κυβέρνηση, στο Υπουργικό Συμβούλιο συμμετείχαν μόνο Ελληνοκύπριοι και η Κυβέρνηση αναγνωριζόταν διεθνώς, ως η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Κυπριακός Ελληνισμός προσέβλεπε σε μελλοντικές συγκυρίες που θα επέτρεπαν την εκπλήρωση των πραιώνιων  πόθων του.
Δυστυχώς, έκτοτε η Κυπριακή Δημοκρατία πέρασε από 40 κύματα. Συνεχείς υπονομεύσεις και προσπάθειες κατάλυσής της, από Αγγλία, Τουρκία, Δυτικό παράγοντα και τη στρατιωτική Χούντα των Αθηνών, η οποία με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, άνοιξε την κερκόπορτα, για την βάρβαρη και παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Αν και έχουν περάσει 45 ολόκληρα χρόνια από τότε, ο λαός μας σηκώνει αγόγγιστα το σταυρό του μαρτυρίου και συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση, εμπνευσμένος από την απαράμιλλη θυσία και τις παρακαταθήκες του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και των άλλων αθανάτων ηρώων του Απελευθερωτικού μας Αγώνα.
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης θα εμπνέει εσαεί ολόκληρο τον Ελληνισμό και η ηρωική του θυσία θα αποτελεί φάρο φωτεινό που θα σηματοδοτεί την πορεία του, για την  προάσπιση των εθνικών του δικαίων.

Λεωνίδας Μασσοστασής