ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΑΚΚΑ:      

«ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ»    


       


Σας προσκαλούμε στην Έκθεση Φωτογραφίας  

του Πέτρου Φιάκκα:  

 «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ»  

 


Τα εγκαίνια θα γίνουν:  

το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.30 μμ  

(διάρκεια έκθεσης ως 15 Νοεμβρίου – ώρες λειτουργίας:

10-13:00 και 17-21:00)  

 

Πρόγραμμα Εγκαινίων Έκθεσης:  

1.      Εισαγωγή/Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Ε.Κ.Ε.

2.      Χαιρετισμός Πρέσβη της Κύπρου

3.      Χαιρετισμός Δημάρχου Αμμοχώστου

4.      Ομιλία Άννας Μαραγκού (αρχαιολόγος κ ιστορική ερευνήτρια)

5.      Ομιλία Κρις Αναστασίου (Πρωτοβουλία Αμμόχωστος Θαλασσοφίλιτη, Αθήνα)

6.      Ομιλία Παύλου Ιακώβου (Πρωτοβουλία Αμμόχωστος η Πόλη Μας)

7.      Ομιλία Δημήτρη Μπραζά (επιμέλεια φωτογραφιών και διοργανωτή της έκθεσης)

8.      Απαγγελία Ποιημάτων Νίτσας Παπαιωάννου Καλούδη γραμμένα για την Αμμόχωστο

9.      Ομιλία Πέτρου Φιάκκα

 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Κυπριακή Εστία   

Κέκροπος 3, Πλάκα, Αθήνα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Υπό την αιγίδα:

 της Πρεσβείας-Σπιτιού της Κύπρου και του Δήμου Αμμοχώστου

 

Διοργάνωση: Ε.Κ.Ε.


Κατεβάστε την προσκληση εδώ:

http://www.cyprusnet.gr/assets/Prosklisi-Ekthes.Fotografias-11-15.11.2017.pdf

Λίγα λόγια για την έκθεση  … 

Η πόλη της Αμμοχώστου και η πορεία της μέσα στους αιώνες, αποτελούν το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας του Κυπρίου φωτογράφου Πέτρου Φιάκκα, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εστία στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Δήμου Αμμοχώστου και της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα. 

 

Η έκθεση θα περιλαμβάνει υλικό από την αρχαία πόλη της Σαλαμίνας, το μεσαιωνικό κάστρο της Καντάρας, το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα (ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου), την μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου μέχρι το συρματόπλεγμα της περιφραγμένης νέα πόλης. 

 

Πρόκειται για μια φωτογραφική δουλειά με την πορεία της Αμμοχώστου μέσα από ένα πλούσιο οπτικό αρχείο με ιδιαίτερες πτυχές και εικόνες, οι οποίες δεν έχουν λησμονηθεί με την πάροδο του χρόνου. Η Αμμόχωστος είναι η συνέχεια της Σαλαμίνας, του σημαντικότερου ίσως βασιλείου της Κύπρου στην αρχαιότητα. Στη Σαλαμίνα άραξε ο Απόστολος Βαρνάβας και δίδαξε τον χριστιανισμό και το Βυζάντιο την ανέδειξε πρωτεύουσα του μετονομάζοντας την Κωνσταντία. 

 

Μετά την καταστροφή της Σαλαμίνας κτίστηκε νοτιότερα η Αμμόχωστος (Famagusta), η λαμπρή πόλη των Φράγκων και των Ενετών με τα μεγάλα τείχη, με ναούς και παλάτια, η πόλη που οι Ευρωπαίοι έμποροι και οι έμποροι της Ιερουσαλήμ ανέδειξαν ως την «πλουσιότερα των πόλεων» μέχρι την κατάληψη της από τους Οθωμανούς το 1571. Οι εκδιωχθέντες έλληνες έκτισαν την νέα πόλη της Αμμοχώστου που σήμερα βλέπουμε περιφραγμένη από μακριά.  http://www.enosikyprionelladas.gr/article/2792  


http://tospititiskyprou.gr/images/pdfs/nov11EkthesiPhotografiasFiakkas-EKE.pdf

https://www.facebook.com/events/876334475863253/


https://www.facebook.com/Petros-Fiakkas-Photography-1566662033393452/  
έκθεση είναι μια αξίωση μας για την ΑΜΕΣΗ απόδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου

στους νόμιμους κατοίκους της ως μία πρώτη ένδειξη καλής θέλησης από την κατοχική δύναμη

και την συμμόρφωση της προς τα σχετικά ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του ΟΗΕ.

Είναι μια έμπρακτη καταδίκη της ανακήρυξης  του παράνομου αποσχιστικού μορφώματος στις

15 Νοεμβρίου 1983 και την άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550/84

και 541/83 τα οποία καλούν τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει την παράνομη αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων και ζητούν την ανάκληση της.

 ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ την ακλόνητη θέληση των Κυπρίων Αποδήμων, να συνεχιστεί ο αγώνας για

μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση,

για τον άμεσο τερματισμό της κατοχής, την επιστροφή, την επανένωση της πατρίδας,

την ευημερία & πρόοδο ολόκληρου του Κυπριακού Λαού.

 

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Η Αμμόχωστος με 36 αιώνες ιστορία, είναι μια από τις κυριότερες πόλεις της Κύπρου. Είναι η συνέχεια της Σαλαμίνας (ιδρύθηκε μετά τον Τρωϊκό πόλεμο) που για χίλια χρόνια υπήρξε η πρωτεύουσα της Κύπρου και το σημαντικότερο από τα δώδεκα ελληνικά βασίλεια της αρχαιότητας στην Κύπρο. Tη Σαλαμίνα επισκέφθηκε ο Απόστολος Βαρνάβας και δίδαξε τον χριστιανισμό και έτσι το Βυζάντιο την ανέδειξε πρωτεύουσα του μετονομάζοντας την σε Κωνσταντία. Μετά την καταστροφή της Σαλαμίνας κτίστηκε νοτιότερα η Αμμόχωστος (Famagusta), η λαμπρή πόλη των Φράγκων και των Ενετών με τα μεγάλα οχυρωμένα τείχη, τους ναούς, τις πύλες και τα παλάτια. Η πόλη που οι έμποροι της Ευρώπης και της Ιερουσαλήμ ανέδειξαν ως την πλουσιοτέρα των πόλεων και το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου μέχρι την κατάληψη της από τους Οθωμανούς το 1571. Οι εκδιωχθέντες Έλληνες της πόλης έκτισαν την νέα πόλη της Αμμοχώστου που σήμερα είναι κατεχόμενη. 

Η έκθεση ‘’Αμμόχωστος, η ψυχή και η πορεία ενός βασιλείου’’ είναι η πρώτη ατομική φωτογραφική μου έκθεση και περιέχει τις αναμνήσεις μου από την πόλη που γεννήθηκα. Μια πόλη με έντονα χαραγμένη την ελληνική ιστορία, μέσα από τα αμέτρητα βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία της. Με την φωτογραφία η σχέση ξεκινάει από τα παιδικά μου χρόνια, εποχή που ιδιαίτεροι χώροι όπως η αρχαία Σαλαμίνα και η απαγορευμένη - τότε - μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου σημάδευαν και ωθούσαν με ορμή το φωτογραφικό μου ενδιαφέρον. Τέσσερις δεκαετίες μετά και η πορεία της πόλης μέσα στους αιώνες συναντά την αγάπη μου για αυτή μέσα από τις εικόνες που ο φακός κράτησε σαν πραγματικό προσωπικό μου θησαυρό. 

Η έκθεση «Αμμόχωστος, η ψυχή και η πορεία ενός βασιλείου» έχω την τιμή να παρουσιαστεί στην ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ, στην οδό Κέκροπος 3, στην Πλάκα, στην πόλη των Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας-Σπιτιού της Κύπρου και του Δήμου Αμμοχώστου με διοργανωτές την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.). 

Τα εγκαίνια θα είναι στις 11 Νοεμβρίου στις 19:30 όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό, εκπρόσωποι της Κυπριακής Πρεσβείας, του Δήμου Αμμοχώστου και της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, ενώ η αρχαιολόγος/ιστορικός τέχνης κα. Άννα Μαραγκού θα ταξιδέψει τους παρευρισκόμενους στους δρόμους της αρχαίας Σαλαμίνας, της Έγκωμης, της Κωνσταντίας, της Αρσινόης και της Αμμοχώστου. Ο Κρίς Αναστασίου και ο Παύλος Ιακώβου θα ανατρέξουν σε μοναδικές αναμνήσεις και εμπειρίες από την ζωή στην πόλη της Αμμοχώστου ενώ η κα. Νίτσα Παπαϊωάννου Καλούδη θα απαγγείλει δικούς της στίχους γραμμένους για την Αμμόχωστο.

Πέτρος Φιάκκας


Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 15 Νοεμβρίου (10:00-13:00 και 17:00-21:00) και θα περιλαμβάνει επίσης μαθητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον τίτλο της έκθεσης και δραστηριότητες αλληλεπίδρασης εκθεμάτων υπό την επιμέλεια του κ. Γιώργου Μαντά.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΑΚΚΑ: ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ [11-15/11/2017]