Πρωτη προβολή στην Αθήνα της ταινίας του Πανίκκου Χρυσάνθου:     

"Ιστορία της Πράσινης γραμμής"    


ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ      

Απαραίτητη η κράτηση θέσης      

Η νέα ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη και σεναριογράφου, Πανίκκου Χρυσάνθου ("Ακάμας") είναι μια ιστορία της νεκρής ζώνης.       

Ο Κύπρος (Μιχάλης Σοφοκλέους), ένας Ελληνοκύπριος στρατιώτης, που στέλλεται να υπηρετήσει στην 'πράσινη γραμμή' της Λευκωσίας, ανακαλύπτει ότι ένας από τους απέναντι στρατιώτες, ο Μουράτ, μένει στο σπίτι του. Ο πόλεμος ανάγκασε και τους δυο να μετακινηθούν - τον Κύπρο από το βορρά στο νότο και τον Μουράτ από το νότο στο βορρά. Όταν ο Μουράτ πάει με άδεια στο χωριό, φέρνει στον Κύπρο ένα δώρο από το σπίτι του, μιαν οικογενειακή φωτογραφία, η οποία ξυπνά τα φαντάσματά του. Μέσα είναι ο σκοτωμένος του πατέρας και η γυναίκα που αγαπούσε. Όταν ο Μουράτ του προτείνει να κάμουν από ένα κρυφό ταξίδι ο καθένας στην 'άλλη πλευρά', ο Κύπρος δέχεται χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες...     

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Κύπρου και Ελλάδας, που υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, το ΡΙΚ και το πρόγραμμα Media. Η ταινία γυρίστηκε στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, την Αλαμινό, τη Σωτήρα και τον Πιττοκόπο.      

Στους κύριους ρόλους βρίσκουμε τους ηθοποιούς Μιχάλη Σοφοκλέους, Cihan Tariman, Matthias Lier, Μαρία Μουστάκα, Αντρέα Τσουρή, Θεόδωρο Μιχαηλίδη, Baris Refikoglu, Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, Γιάννα Λευκάτη, Δημήτρη Ξύστρα, Erdogan Kavaz, Αντρέα Αργυρίδη, Σκεύο Πολυκάρπου και Σίμο Τσιάκκα.   

    

  

 

Πανίκος Χρυσάνθου

Ο Πανίκος Χρυσάνθου (γενν. 1951, Κυθρέα, Κύπρος) είναι Κύπριος σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ, στον οποίο απονεμήθη το Βραβείο Ειρήνης Αμπντί Ιπεκτσί για την ταινία του Το Τείχος Μας. Πρόκειται για ελληνοτουρκικό βραβείο το 1997 το οποίο απονέμεται ανά δύο χρόνια σε καλλιτέχνες, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο Πανίκος Χρυσάνθου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με πτυχίο στη Φιλολογία και τη Φιλοσοφία. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης και διευθυντής παραγωγής σε Ελληνικές και Κυπριακές ταινίες, προτού αρχίσει να παράγει τις δικές του.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ