«Αλληλεγγύη»   

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ   

 

Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Κυπρίων Αθήνας «Αλληλεγγύη» δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυση της, πρωτοστατεί στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συναίνεσης και συνοχής του Κυπριακού Παροικιακού κινήματος στην Ελλάδα. Κάτω από εξαιρετικά δύσκολα συνθήκες η εποικοδομητική στάση μας στο Δ.Σ. της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και στο Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) έχει εκτιμηθεί και αναγνωριστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της δεκαετίας να αναφέρουμε το συναινετικό πρόγραμμα που θέσαμε υπόψη του εκλογικού σώματος και των υπολοίπων συνδυασμών έχει σχεδόν στην ολότητα του υλοποιηθεί.

 

Η «Αλληλεγγύη» από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της παρέμεινε πιστή στις παρακαταθήκες που άφησε ο αείμνηστος ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ  για τη δημιουργία μιας ισχυρής παροικίας  που θα είχε τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης στους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας (Κοινοβούλιο, Αυτοδιοίκηση, Συνδικαλιστικό κίνημα), εργάστηκε σκληρά και συνειδητά στην κατεύθυνση αυτή που εξασφάλιζε την ουσιαστική προβολή του πολιτικού μας θέματος στη Μητρόπολη του Ελληνισμού και την προώθηση των ανησυχιών και αναζητήσεων των Κυπρίων της Ελλάδας.

 

Ιεραρχώντας τους στόχους της δράσης μας πέραν της απαραίτητης ομοψυχίας και ενότητας που χρειάζεται να έχουν οι Κύπριοι της Ελλάδας, δίνουμε έμφαση στις εξής προτεραιότητες και προτάσεις:

  1. ΚΥΠΡΙΑΚΟ:  Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.  Η λύση του θα βρεθεί στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, και των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Χρειάζεται ομοψυχία και κοινή συμπόρευση με στόχο την εξεύρεση ενός δίκαιου και βιώσιμου τελικού διακανονισμού. Με πλήρη σεβασμό στην απόφαση της πλειοψηφίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο Δημοψήφισμα, η ανάγκη συνεννόησης με το σύνοικο στοιχείο προβάλει όσο ποτέ αναγκαία για την αποτροπή της Διχοτόμησης. Στόχος μας να φύγουν οι ξένοι εισβολείς και να ανατραπούν τα τετελεσμένα, για μια Κύπρο ευημερούσα κοινή πατρίδα όλων των νομίμων κατοίκων της. Βάση της γραμμής της Ε.Κ.Ε. η συμπαράσταση στις προσπάθειες της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του τόπου και του Εθνικού Συμβουλίου. Βασικός συμπαραστάτης η Ελλάδα (κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος, λαός), των οποίων η συμπαράταξη είναι ο κύριος αρωγός. Να γίνονται εκδηλώσεις / δημοσιεύματα / ενημερώσεις της παροικίας με πολύπλευρη, πλουραλιστική μορφή και με σεβασμό στην άλλη άποψη. Να κρατείται το Κυπριακό σε επικαιρότητα μέσα από επετειακές δραστηριότητες (Ιούλιος 74, 1 Οκτώβρη, 15 Νοέμβρη, 1 Απριλίου), με δράσεις με την Πρεσβεία, την Ο.Κ.Ο.Ε., τα άλλα παροικιακά σωματεία κτλ.
  2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ:            Είναι αναγκαία η δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων, ειδικά για τους απόδημους Κύπριους της β’  και γ’  γενιάς που χάνουν συνεχώς την επαφή τους με την Κύπρο. Ανάμεσα στα άλλα, θα πρέπει να καθιερωθούν η χορωδία, ο χορευτικός όμιλος, ο θεατρικός όμιλος  και να δημιουργηθεί  μουσικό συγκρότημα. Η ιδέα για  διοργάνωση συναυλιών και πολιτιστικών Φεστιβάλ κ.ά. πρέπει να υλοποιηθεί. Η διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων (σκάκι, τάβλι, κ.ά.) δημιουργία ομάδων αθλητικού περιεχομένου. Η «Κυπριακή Εστία» να θεσμοθετηθεί ότι θα ανοίγει κάθε Σαββατοκύριακο και αργότερα και άλλες ημέρες. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να προσελκύσει Κύπριους (Τάβλι, σκάκι, τηλεόραση, Ιντερνέτ. κ.ά.) αλλά και να τοποθετηθούν αυτόματα μηχανήματα με αναψυκτικά, χυμούς, και ροφήματα.
  3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ:                    Δημιουργία γραφείου εύρεσης εργασίας, βοήθειας και αλληλεγγύης με τους συμπατριώτες μας. Άμεση δημιουργία Τράπεζας αίματος σε συνεργασία με την ΕΦΕΚ, η οποία να τεθεί στη διαχείριση της Κυπριακής Πρεσβείας. Επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την παροικία (παιδεία, ασφαλιστικό, δικαιώματα προσφύγων, καθολική παροχή δικαιώματος ψήφου στους Κύπριους του εξωτερικού, στρατιωτική θητεία, κ.ά.).
  4. ΑΠΟΔΗΜΗ ΝΕΟΛΑΙΑ:       Προσοχή και ανάπτυξη δράσης για την απόδημη νεολαία, ιδιαίτερα την β’ και γ’ γενιά (πολιτισμός, δεσμοί με την Κύπρο, Κυπριακή διάλεκτος, κ.ά.). Στήριξη των προσπαθειών της Νεολαίας ΕΚΕ και Νεολαίας ΟΚΟΕ. Να στηριχθεί η απόδημη νεολαία στη δημιουργία δράσεων (πάρτι, εκδηλώσεις, αθλητισμός, Ιντερνέτ, κλπ). Συνεργασία με την ΕΦΕΚ/Αθήνας
  5. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:         Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια με τη συνέχιση του «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ» και την περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση των ιστοσελίδων της ΟΚΟΕ και της ΕΚΕ. Ακρογωνιαίος λίθος η αυστηρή τήρηση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού και αποφυγή μονόπλευρων πρακτικών.
  6. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ:  Να ανοίγει τακτικά η Κυπριακή Εστία, ως εντευκτήριο με δυνατότητες κυλικείου, να φιλοξενεί δραστηριότητες και εκδηλώσεις των σωματείων της Αττικής και να στελεχωθεί με μόνιμη γραμματεία της ΟΚΟΕ, της ΕΚΕ,  και άλλων ενδιαφερόμενων σωματείων της Αττικής.
  7. ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ:     Συνεργασία και αγαστή σχέση με τα παροικιακά σωματεία και την ΟΚΟΕ. Να ανοίξει η «Κυπριακή Εστία» για τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις όποιων παροικιακών σωματείων το ζητήσουν. Στόχος η επίτευξη συναινετικής λειτουργίας του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. Κάθε μέλος του Δ.Σ. καλείται να συμμετέχει σε μια πολύπλευρη, πλουραλιστική και συναινετική λειτουργία. Κανένας δεν περισσεύει. Επαναδραστηριοποίηση και εξειδίκευση δράσεων από το Σύλλογο Κυπρίων Επιστημόνων και την Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας.

 

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω πρέπει να υπερισχύσει η λογική της συμμετοχής όλων, η οικουμενικότητα, και να αποκλειστούν ομαδοποιήσεις, διχασμοί και διαχωρισμοί.

·        Η συναινετική λειτουργία σημαίνει την καταβολή προσπάθειας για εξεύρεση κοινής δράσης, μέσα από ομοφωνία ή επίτευξη ευρύτερης πλειοψηφίας. Σε περίπτωση διαφωνιών και αφού καταβληθούν προσπάθειες, θα αναζητείται λύση μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό. Πρέπει να πρυτανεύσει ο πολιτικός πολιτισμός.

·        Η συναίνεση επιτυγχάνεται όχι αποκρύπτοντας ή αγνοώντας τις πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές, αλλά με τον αμοιβαίο σεβασμό στην άποψη του άλλου, την επίδειξη ανοχής. Η παροικία στην Αθήνα και τη Ελλάδα και οι συνδυασμοί της δεν χρειάζεται να κρύψουν την ταυτότητα τους, αλλά να αναζητήσουν τα κοινά, όπως επανειλημμένα ζήτησαν με τη ψήφο και εντολή τους οι ψηφοφόροι.

·        Το Κυπριακό που αποτελεί και τα πιο δύσκολο θέμα, πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι πρέπει να ενώνει, καθόσον ο ρόλος των αποδήμων είναι η έκφραση αλληλεγγύης στο Λαό μας στην Κύπρο και η διαφώτιση και όχι ο ανταγωνισμός. Και στους δύο παράγοντες δεν ενδιαφέρουν οι διαφορές αλλά να μας δουν ενωμένους. Οι όποιες εκδηλώσεις, κείμενα, δημοσιεύματα θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από πολύπλευρη, πλουραλιστική ενημέρωση, με σεβασμό στην άλλη άποψη. Τα πολιτικά και ιδεολογικά στίγματα του καθενός, (χωρίς να εξαφανίζονται) έχουν εφαρμογή στην Κύπρο (όπου διεξάγονται και οι σχετικοί πολιτικοί αγώνες). Και ταυτόχρονα όλα τα άλλα θέματα (πολιτισμός, προβλήματα κλπ) είναι κοινά και αφορούν όλους και αποτελούν πεδίο δράσης και συνεργασίας.

·        Ο καταρτισμός του Δ.Σ. πρέπει να βασίζεται σε μια Συγκατοίκηση τάσεων και συνδυασμών και αυτό μπορεί να γίνει με κριτήρια που να βασίζονται στα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, στη βάση ενός λειτουργικού προγράμματος. Να είναι μια συνεργασία ατόμων, με τις ικανότητες και τη προσφορά τους. Ακόμα να λαμβάνονται υπόψη στην κατανομή αυτή τα πρωτοβάθμια θεσμικά όργανα (Ε.Κ.Ε.) και τα δευτεροβάθμια (Ο.Κ.Ο.Ε.).

·        Για την πιο εύρυθμη λειτουργία του Δ.Σ. να ψηφιστεί ως ορίζει το Καταστατικό σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις Εσωτερικός Κανονισμός που να καθορίζει τη δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ., να καθορίζει το ρόλο όλων, να καθορίζει επιτροπές εργασίας, και  προσδιορίζει με σαφήνεια το τρόπο διαβουλεύσεων για επίτευξη απόφασης ή συμφωνίας ιδιαίτερα μεταξύ δύο συνεδριάσεων. Η λειτουργία του Δ.Σ. πρέπει να αναβαθμιστεί και το κύρος των διαδικασιών του να διαφυλαχθεί.

 

Η διετία που πέρασε στην Ένωση Κυπρίων Ελλάδας χαρακτηρίστηκε από πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων, σαν αποτέλεσμα της υλοποίησης μιας συναινετικής πολιτικής, που προωθήσαμε με άλλους συνδυασμούς.

 

 

Πυλώνας μας η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ,  ο ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ

και η ανάπτυξη Κοινωνικής ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Όχι σε αποκλεισμούς. Κανένας δεν περισσεύει.

Στις 12 Μαρτίου 2017 (08:00-20:00)

 στις κάλπες στην Κυπριακή Εστία (Κέκροπος 3, Πλάκα)

στηρίζουμε και ψηφίζουμε: «Αλληλεγγύη»

 


 


                                           Το ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού:

 

ΑΡΑΒΗΣ ΛΟΙΖΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ του ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

ΔΕΡΜΑΤΑ  ΑΡΕΣΤH ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΑΝΔΡΕΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΙΑΚΩΒΟΥ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΑΚΩΒΟΣ (ΒΑΚΗΣ) του ΙΩΑΝΝΗ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΙΑΚΩΒΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΛΙΖΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΜΑΚΟΥΔΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ του ΣΑΡΑΝΤΗ

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ ΜΑΡΙΑ του ΣΠΥΡΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΤΟΦΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

ΤΣΙΑΚΚΑΣ ΣΑΒΒΑΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ ΔΑΝΑΗ του ΚΡΕΟΝΤΑ

ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ του ΜΕΝΙΚΡΑΤΗ