Εκστρατεία συλλογής υπογραφών για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα       

Συμπληρώθηκαν φέτος 200 χρόνια από την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λόρδο Έλγιν, ο οποίος τα μετέφερε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκτοτε παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο.             

Πολλές προσπάθειες καταβλήθηκαν και αρκετές διεθνείς εκστρατείες αναλήφθηκαν για επιστροφή των Γλυπτών στο φυσικό τους χώρο, τον Παρθενώνα, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού.          

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ακριβώς αιώνων από την παράνομη αφαίρεσή τους από το ιστορικό μνημείο της αρχαίας Ακρόπολης των Αθηνών, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), θέλοντας να συμβάλει με το δικό του τρόπο στη διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών στην Κύπρο.

Μη αποδεχόμενο τη λογική της παραίτησης από ένα δίκαιο αίτημα, το ΚΥΠΕ, ως δημόσια υπηρεσία ενημέρωσης στην Κύπρο, καλεί όλους να συστρατευθούν μαζί του στην καθολική προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών στην Ακρόπολη.

Πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το ΚΥΠΕ στοχεύει στο να παραμένει ανοικτό ένα θέμα με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

“Είναι σημαντικό οι περισσότεροι να προσπαθούν με ό,τι μέσα διαθέτουν μέχρι την ημέρα της επιστροφής τους. Η αποκατάσταση των Γλυπτών στο φυσικό τους χώρο, είναι επιτακτική ανάγκη ώστε η ενότητα του χώρου να αποκτήσει ξανά την πληρότητά της”, τόνισε ο κ. Λάρκου.

Σημείωσε, στη συνέχεια, ότι η πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ εκδηλώνεται με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την κλοπή των Γλυπτών από τον Έλγιν.

“Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος έχει ανοικτές τις κεραίες απέναντι σε ζητήματα της προστασίας και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ, και συμπλήρωσε: “Με την υπογραφή μας στηρίζουμε την προσπάθεια και δείχνουμε τη θέλησή μας να μην είμαστε πολίτες- θεατές, αλλά πολίτες με κριτική άποψη σε όσα μας περιβάλλουν”.

Αν. Διευθυντής ΚΥΠΕ

Από την πλευρά του, ο Αν. Διευθυντής / Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ είπε ότι στην εκστρατεία αυτή επιδιώκεται η συμμετοχή και άλλων φορέων που μπορούν να συμβάλουν, με το δικό τους τρόπο, στην επιτυχία της.

Πρόσθεσε πώς μέσα στο 2017 προγραμματίζεται μία σειρά από διάφορες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες διαφωτιστικές διαλέξεις, παρουσιάσεις με στοχευμένο κοινό, ένα διεθνές συνέδριο, ενώ το ΚΥΠΕ, ως δημοσιογραφικός οργανισμός, θα αναλάβει τη λήψη συνεντεύξεων από εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν σχέση με το θέμα και θα προβάλλει σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Πενηνταέξ, το ΚΥΠΕ θα αναλάβει τη διακίνηση της Διακήρυξης που έχει ετοιμαστεί για το θέμα, και τη συλλογή υπογραφών από κυβερνητικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, την ηγεσία της εκκλησίας, υπουργούς, βουλευτές, κομματικούς ηγέτες, προσωπικότητες και επικεφαλής οργανωμένων συνόλων σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Ακολουθεί η Διακήρυξη:

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ!

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων θέλοντας να συμβάλει στη διεθνή εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών για υλοποίηση του στόχου αυτού.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Ως εκ τούτου, αυτά τα μοναδικά έργα τέχνης αποκτούν την πραγματική τους εννοιολογική υπόσταση μόνο στο φυσικό και ιστορικό τους περιβάλλον, ως αναπόσπαστο μέρος του Παρθενώνα.

Διακόσια χρόνια μετά την κλοπή τους από τον Λόρδο Έλγιν το αίτημα για επιστροφή στο φυσικό τους χώρο αποκτά περισσότερη αναγκαιότητα. Πολλές προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν, γνωρίζουμε ότι δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, όμως κανείς δεν πρέπει να αποδέχεται τη λογική της παραίτησης. Το αίτημα είναι κάθε μέρα ώριμο και γι’ αυτό δίνουμε το παρών μας σε αυτήν την προσπάθεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΥΠΕ καλεί κάθε οργανωμένο φορέα και κάθε ενεργό πολίτη να λάβει μέρος στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Υπογράφοντας αυτήν τη διακήρυξη, δυναμώνουμε έτσι τη φωνή της λογικής για επιστροφή των Γλυπτών.

Λέμε κάθε μέρα και πιο δυνατά: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο φυσικό τους χώρο!


Εκστρατεία συλλογής υπογραφών από ΚΥΠΕγια επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ:


https://secure.avaaz.org/en/petition/To_the_British_Museum_To_return_the_Elgin_Marbles_to_Greece/