ΛΕΥΚΩΣΙΑ - 26-28/07/2016       

ΚΣ ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ,    

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΠΟΜΑΚ   


   


Η νεολαία ο κύριος άξονας του Παγκόσμιου Συνεδρίου ΝΕΠΟΜΑΚ και του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ στη Λευκωσία    

Το ρόλο των αποδήμων, εξαίρει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων    

Στο πλευρό της διασποράς η Υπηρεσία Αποδήμων του ΥΠΕΞ, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης Λ. Μαρκίδης   

Ο ΠτΔ θα κηρύξει την έναρξη των συνεδρίων ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ  

Η νεολαία στο επίκεντρο της έναρξης των συνεδρίων ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ   

Καθοριστικό το επόμενο εξάμηνο για το Κυπριακό, λένε οι απόδημοι   

Απόδημοι: Μια αποτυχία εξεύρεσης λύσης θα έχει τρομερές συνέπειες και για τις δύο κοινότητες   

ΚΥΠΕ – 09-30/07/2016

 

Καθοριστικό το επόμενο εξάμηνο για το Κυπριακό εκτιμούν οι απόδημοι 

ΠΟΛΙΤΗΣ - 29/07/2016

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ:

Ψήφισμα για Κυπριακό

Μύνημα στους Τουρκοκύπριους

 

ΤΟ ΝΕΟ ΚΣ ΤΗΣ ΝΕΠΟΜΑΚ:

Το νεο ΚΣ της ΝΕΠΟΜΑΚ
Η νεολαία ο κύριος άξονας του Παγκόσμιου Συνεδρίου ΝΕΠΟΜΑΚ και του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ στη Λευκωσία
-------------------------------------------
Πραγματοποιείται στη Λευκωσία, μεταξύ 26 - 28 Ιουλίου 2016, το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και η 26η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ).

Τα συνέδρια θα διεξαχθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Η ΝΕΠΟΜΑΚ θα συμμετέχει επίσης με εργαστήρια κατά τη διάρκεια των συνεδρίων.

Την έναρξη των εργασιών των Συνεδρίων θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τρίτη, 26 Ιουλίου στις 7.00 μμ. Κατά την εναρκτήρια τελετή θα απευθύνουν, επίσης, χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, και η Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων, Αντωνία Σαββίδη.


Ο Επίτροπος Προεδρίας υποδέχτηκε νέους Κύπριους ομογενείς
-------------
Ομάδα νέων Κύπριων ομογενών που επισκέπτονται την Κύπρο στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος της ΝΕΠΟΜΑΚ «Ανακαλύπτω την Κύπρο» [NEPOMAK Discover Cyprus Program (NCDP)], υποδέχτηκε, την Παρασκευή, στο Προεδρικό Μέγαρο ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Προεδρικό, ο Φώτης Φωτίου σημείωσε ότι το πρόγραμμα αποτελεί μια εξαίρετη ευκαιρία για νέους Κύπριους από όλο τον κόσμο να επισκεφτούν τη χώρα καταγωγής τους και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε ό,τι αφορά την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Κύπρου αλλά και για να δημιουργήσουν φιλίες ζωής με άλλους Κύπριους συμπατριώτες τους.

Έχουν τεθεί στόχοι και προτεραιότητες που αφορούν, όπως εξήγησε, νέες ευκαιρίες για υποτροφίες σε νέους ομογενείς, την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου το ποίο προνοεί εξ` αποστάσεως προγράμματα για εκμάθηση του κυπριακού πολιτισμού, της κυπριακής ιστορίας και της ελληνικής γλώσσας, το πρόγραμμα της ΝΕΠΟΜΑΚ Young Community Leaders (NYCL), τη δημιουργία ενός δεύτερου NCDP το NCCT το οποίο θα απευθύνεται σε νέους μεγαλύτερης ηλικίας και την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις παροικιακές κοινότητες.

ΚΥΠΕ – 09/07/2016

 

Στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Έλληνας ΥΦΕΞ

------------------------------------------------------
Στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη θα βρίσκεται στις 26 Ιουλίου ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

Ανακοίνωση από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο αναφέρει ότι ο Ελληνας ΥΦΕΞ, θα συμμετάσχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στην 26η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ) που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξένια” στις 27 Ιουλίου.

Την ίδια μέρα, ο κ. Αμανατίδης, θα παραστεί σε τελετή αποκαλυπτηρίων και παράδοσης γλυπτού με τίτλο “Ελιά”, το οποίο αποτελεί δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θα συναντηθεί, επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β’.

 

 

Η νεολαία στο επίκεντρο της έναρξης των συνεδρίων ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ

------------------------------------------------------
Η σημασία της νέας γενιάς και ο ρόλος που θα έχει αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη για προώθηση των εθνικών θεμάτων στο εξωτερικό, τονίστηκε στις ομιλίες των συνέδρων κατά την εναρκτήρια τελετή απόψε του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της 26η Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ).

Την έναρξη των εργασιών των Συνεδρίων κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι η συμβολή των απανταχού Κυπρίων και Ελλήνων ομογενών, ειδικότερα αυτών που ζουν και εργάζονται σε χώρες, με ενεργό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, προκειμένου να ασκηθούν αποτελεσματικότερες πιέσεις στην Τουρκία, καθίσταται άκρως σημαντική.

Πολύ σημαντικός είναι, τόνισε, “ο ρόλος σας στην περαιτέρω προβολή της Κύπρου, ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες της χώρας μας για οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη”.

Στόχος είπε, είναι η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, μετά το καίριο πλήγμα που δέχτηκε η χώρα και η κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αποφάσεων του Eurogroup.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι απώτερος στόχος της ήταν και παραμένει ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου, είτε μέσα από μια τουρκικών προδιαγραφών λύση είτε μέσω του λεγόμενου «Σχεδίου Β’».

Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, επιβεβαιώνουν πόσο επικίνδυνη καθίσταται η συνέχιση της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο και πόσο ζωτικής σημασίας είναι η απαλλαγή της χώρας μας από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της πλευράς μας να συνεχίσει να καταβάλλει “το άπαν των δυνάμεών μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές”.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του γιατί το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων συμπίπτει να φιλοξενεί και το Παγκόσμιο Συνέδριο της ολομέλειας της Οργάνωσης ΝΕΠΟΜΑΚ, και υπάρχει μια άνευ προηγουμένου συμμετοχή των νέων Κυπρίων Απόδημων μας.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, σημείωσε, ΄`δίνουμε μεγάλη σημασία και στα πολιτιστικά προγράμματα που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το εκτελεστικό συμβούλιο της ΝΕΠΟΜΑΚ, αλλά και την ευγενή στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια. Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι η διαφύλαξη της ταυτότητας και της γλώσσας μας θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχημένη διατήρηση των δεσμών μεταξύ της νέας γενιάς Κυπρίων με τις ρίζες τους”.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε, είπε, “ότι οι Κύπριοι Απόδημοι μας αποτελούν τους καλύτερους αντιπροσώπους μας στο εξωτερικό, αφού στις χώρες που έχουν ριζώσει έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν με επιτυχία, χωρίς όμως να απεμπολήσουν τους δεσμούς και τη σύνδεση με την ιδιαίτερη τους πατρίδα.”

Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε την προσήλωση της κυβέρνησης στην ύψιστη προτεραιότητα του κράτους και του λαού μας: Την επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα επιφέρει την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της χώρας μας. Η λύση του Κυπριακού, είπε, “θα είναι επωφελής όχι μόνο σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αφού μπορεί να καταστεί παράδειγμα συνεργασίας για πολλές διενέξεις που ταλανίζουν την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Oι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών σημειώνουν σταδιακή αλλά ουσιαστική πρόοδο και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να εξευρεθεί η πολυπόθητη λύση. Σας διαβεβαιώνω ότι εργαζόμαστε με γνώμονα την ποιότητα της λύσης που θα την καταστήσει βιώσιμη, δίκαιη και ανθεκτική και όχι στη βάση χρονοδιαγραμμάτων”.

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων με παραδοσιακά φίλιες χώρες, καθώς και στο άνοιγμα καινούριων διαύλων επικοινωνίας και εξίσου σημαντικών συνεργασιών, ιδιαίτερα με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. «Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην συλλογική αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία, η διασπορά όπλων μαζική καταστροφής, η εμπορία προσώπων και το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και ο ρατσισμός. Παρά το μικρό μέγεθος της Κύπρου, ελπίζουμε ότι θα προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι με σκοπό την μετατροπή αυτής της πολύ σημαντικής περιοχής του κόσμου σε θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννης Αμανατίδης, μετέφερε τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σημειώνοντας παράλληλα ότι η “βέλτιστη αξιοποίηση της δυναμικής της Διασποράς μας, προς όφελος των εθνικών μας δικαίων και στοχεύσεων, καθώς και η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών της Ομογένειας από την Κύπρο και την Ελλάδα, επιβάλλουν τη διαμόρφωση και προώθηση μίας ενιαίας, κατά το δυνατό, στρατηγικής των δύο κρατών μας”.
 
Αυτήν ακριβώς την αναγκαιότητα, είπε, καλείται να καλύψει το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και των δύο αρμόδιων Υπηρεσιών μας για θέματα Αποδήμων και το οποίο ενεργοποίησαν κατά τις πρόσφατες επαφές των δύο υπηρεσιών.
Για το Κυπριακό, είπε ότι όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τονίσει επανειλημμένα “θεωρούμε ότι έχει, πλέον, καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως συμφωνημένη λύση του Κυπριακού δεν νοείται, χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων”.
 
 Καλωσορίζοντας τους απόδημους, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είπε ότι η προσφορά τους είναι πολύτιμη και επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή, ο ρόλος τους “αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας στις προσπάθειες διαφύλαξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και προώθησης των θέσεων μας στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων”.

Είπε ότι στο συνέδριο βρίσκονται απόδημοι πρώτης, αλλά και δεύτερης, τρίτης ακόμα και τέταρτης γενιάς, που έχουν την Κύπρο βαθειά στην καρδιά τους και την αγαπούν. “Η παρουσία και συμμετοχή τους μας δίνει την ελπίδα ότι η νεολαία των αποδήμων μας θα συνεχίσει το εξαίρετο έργο που εγκαινίασαν με πολύ κόπο και θυσίες οι προηγούμενες γενιές αποδήμων μας”.

Προσπάθεια μας είναι να ικανοποιήσουμε και τις δικές της προσδοκίες τοποθετώντας στην πρώτη γραμμή δράσεις που αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα τους και στοχεύουν στην εμβάθυνση των σχέσεων τους με την χώρα καταγωγής τους, είπε.

Βασικός άξονας της εθνικής στρατηγικής για τους απόδημους είναι και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας μας με την Ελλάδα και καλωσόρισε τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννη Αμανατίδη, με τον οποίο τους τελευταίους μήνες έχουν θέσει από κοινού προτεραιότητες όσον αφορά τη διασπορά μας.

Διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία με τους απόδημους θα συνεχιστεί για την καλύτερη προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Τέλος κάλεσε τους απόδημους, "γνωρίζοντας τις ευαισθησίες και τις προσπάθειες που κάνετε για την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, να τις εντατικοποιήσετε στα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών διαμονής σας, για να πειστεί η Τουρκία να συνεργαστεί για την επίλυσή του".

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, Λεωνίδας Μαρκίδης, είπε ότι η σχέση μας με τους απανταχού Απόδημους μας υπήρξε στενή και συνεχής, αφού αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα για τους αγώνες του κυπριακού λαού στα μεγάλα εθνικά θέματα. Σε όποια χώρα κι αν ζούνε, είπε, η αγάπη των Αποδήμων για την πατρίδα τους είναι έκδηλη σε κάθε τους έκφραση και εκδήλωση, για αυτό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τους έχουμε για μια ακόμη χρονιά μαζί μας.

Είναι κοινή αντίληψη ότι στους νέους μας βασίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη συνέχεια των ιστορικών Οργανώσεων της κυπριακής διασποράς. Για να τους κρατήσουμε κοντά μας, είπε, “οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανό και το ενδιαφέρον τους για την πατρίδα και τον πολιτισμό μας.”

Σημείωσε ότι στον αγώνα αυτό, δεν ξεχνούμε φυσικά τις θυσίες και τους αγώνες των καταξιωμένων ιστορικών στελεχών των οργανώσεων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, χωρίς τη συμβολή των οποίων θα ήταν αδύνατη η συνέχιση της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται, μαζί με την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, το Κοινοβούλιο, την Εκκλησία της Κύπρου, τις κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με σκοπό τη συνέχιση και την ενίσχυση των απανταχού παροικιών μας, αλλά και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Ανδρέας Παπαευριπίδης, μετέφερε θερμό μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό που αγωνίζεται καρτερικά για 42 χρόνια. Εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του γιατί η οικονομία, με τις θυσίες του Κυπριακού ελληνισμού και τη συλλογική προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο, άρχισε να μπαίνει στο σωστό δρόμο. Παράλληλα είπε ότι είναι ευχάριστο να βλέπουμε τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς να ξεσκεπάζονται και να οδηγούνται στην δικαιοσύνη για τιμωρία.

Είπε ότι οι απόδημοι είναι μόνιμα στρατευμένοι στην αποδημία μαζί σας, “για να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να βοηθήσουμε τον τόπο μας”.

Για τη νεολαία, είπε ότι “χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε τους ηγέτες του αύριο να πάρουν τη σκυτάλη από τα χέρια μας, διότι όπως όλοι ευχόμαστε να πετύχουμε μια εθνικά αποδεκτή λυση σύντομα στο εθνικό μας πρόβλημα...”

Ευχαριστώντας την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο για την πολλαπλή στήριξη προς τους απόδημους Κύπριους, είπε τόνισε ότι πολύ λίγο τα διάφορα προβλήματα των αποδήμων έχουν διαχρονικά επιλυθεί από όλες τις κυβερνήσεις. “το μόνο που ζητούμε είναι να συνεχιστεί η στήριξη των ελληνικών παροικιακών μας σχολείων ώστε οι στόχοι μας να παραμείνουν εφικτοί”.

Κάλεσε δε την πολιτική ηγεσία να δείξει μια μεγαλύτερη συναίνεση και συνεργασία στα μεγάλα θέματα και προβλήματα του τόπου μας αντί να βλέπουμε μια εικόνα που πολλές φορές μας ματώνει”, είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, είπε ότι πριν από 42 χρόνια, αρχίσαμε ένα ταξίδι για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη. Το ταξίδι αυτό συνεχίζεται.

Μιλώντας στην αγγλική, ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στους διάφορους Τουρκοκύπριους ηγέτες και τη σχέση τους με τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τις προθέσεις του Μουσταφά Ακιντζί. Ωστόσο, για να επιτευχθεί πρόοδος θα πρέπει το κλειδί βρίσκεται στην Αγκυρα και όπως η Τουρκία αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, είπε, η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι δημιουργήσατε ένα οικονομικό θαύμα, δώσατε ξανά ζωή στην Οικονομία, και συνεχάρη την κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει λάβει καθώς και τις συμφωνίες και συνεργασίες με άλλα κράτη όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και τις διμερείς συνεργασίες με τις ΗΠΑ. Συνεχάρη επίσης τον κυπριακό λαό που παρά τα μέτρα και το κούρεμα, στάθηκε στο ύψος του με αξιοπρέπεια και μπόρεσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι η εξεύρεση υδρογονανθράκων είναι το μέλλον της Κύπρου.
Διαβεβαίωσε ότι οι απόδημοι θα συνεχίσουν να εργάζονται πιο εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί το ταξίδι για την ελευθερία της Κύπρου.

Η Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Αντωνία Μιχαλίδη, μίλησε για το μεγάλο αριθμό νεαρών Κυπρίων που μετέχουν στο συνέδριο, σημειώνοντας ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ συνδέει τη νέα γενιά όπου και να βρίσκεται με τις ρίζες της.

Είπε ότι αμετάθετος στόχος είναι η προώθηση μιας δίκαιης και ειρηνικής λύσης του Κυπριακού. Παράλληλα σημείωσε το σημαντικό ρόλο της οργάνωσης προς τα μέλη ώστε να μπορέσουν να διαδραματίσουν ιδιαίτερο ρόλο στο μέλλον και να καταστούν μελλοντικοί ηγέτες. Έχουμε, είπε, καταστεί η αναγνωρισμένη φωνή των νεαρών Κυπρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αναφέρθηκε δε εκτενώς στις δράσεις που αναλήφθηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια για ενδυνάμωση της θέσης της νεολαίας, σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα στην Κύπρο.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Παναγιώτης Σεντώνας, είπε ότι η νεολαία είναι η πηγή ενός μοναδικού δυναμισμού που μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής για την Κύπρο της προόδου.

Είπε επίσης ότι η νέα γενιά είναι μια εξαιρετική γενιά με διάθεση για καινοτομία και δημιουργικότητα και τόνισε ότι όραμα στον οργανισμό νεολαίας είναι να εργαστούν αποφασιστικά για την ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων με σκοπό την απελευθέρωσή των δυνατοτήτων τους και των δημιουργικών τους δυνάμεων.

Μετά το τέλος της τελετής προβλήθηκε σύντομη ταινία που ετοιμάστηκε από τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ.

ΚΥΠΕ – 26/07/2016

 

Έλληνας ΥΦΕΞ: Λύση στο Κυπριακό που να καταργεί το σύστημα εγγυήσεων
---------------
Τη σταθερή θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου που να προβλέπει την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, εξέφρασε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Αμανατίδης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φωτίου είπε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είχε την ευκαιρία για δεύτερη φορά να συναντηθεί με έναν εξαιρετικό φίλο, όπως αποκάλεσε τον κ. Αμανατίδη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητας τους και ιδιαίτερα το θέμα των αποδήμων.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις και στη συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά στο θέμα των αποδήμων εκφράζοντας την κοινή ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας με διάφορες δράσεις και επέκταση της και σε άλλους τομείς.


Έλληνας ΥΦΕΞ: Ελλάδα και Κύπρος άγκυρες και φάροι σταθερότητας στην περιοχή
------------------
Την ευχή να αποδώσουν οι κοινές δράσεις Ελλάδας και Κύπρου προς όφελος των λαών των δυο χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η οποία κλυδωνίζεται και ταλανίζεται, και στην οποία οι δυο χώρες “είναι άγκυρες και φάροι σταθερότητας”, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Αμανατίδης.

Μιλούσε μετά μετά τα αποκαλυπτήρια, στον προαύλιο χώρο της Υπηρεσίας Εθιμοτυπίας, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, γλυπτού, με τίτλο “Ελιά”, που αποτελεί δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε πως το γλυπτό αυτό συμβολίζει τους προαιώνιους και εξόχως αδελφικούς δεσμούς της Ελλάδας και της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη διαχρονική στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού, "στον αγώνα μας για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της Κύπρου και του κυπριακού λαού".

 

 

 

Κυπριακό, Τουρκία και η δράση των ομογενών στο επίκεντρο των ομιλιών των πολιτικών κομμάτων στο συνέδριο αποδήμων
---------------
Στη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού, στον απόηχο του πραξικοπήματος στην Τουρκία και στις επιπτώσεις του στο Κυπριακό καθώς και στη σημασία της δράσης των αποδήμων σε χώρες που είναι κέντρα λήψεως αποφάσεων, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων στη διάρκεια των εργασιών της 26η συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Πρώτα δόθηκε ο λόγος στον Λίνο Παπαγιάννη, βουλευτή του ΕΛΑΜ ο οποίος είπε ότι απευθύνεται ως νέος προς νέους βλέποντας τα προβλήματα που ταλανίζουν τελευταία την πατρίδα όπου χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν το δρόμο της ξενιτιάς λόγω της οικονομικής αντιξοότητας στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης καλωσόρισε τους απόδημους στην Κύπρο, με αισθήματα αγάπης και ευθύνης σημειώνοντας ότι όλοι “φέρουμε ευθύνη γιατί η πατρίδα μας παραμένει κατεχόμενη και ο λαός μας πρόσφυγας και διαιρεμένος. Η παρουσία σας μας θυμίζει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής και όχι πρόβλημα μεταξύ των Ε/Κ και Τ/Κ.

Ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλήκαρος, είπε ότι η παρουσία στην Κύπρο των αποδήμων “και η αφοσίωσή σας, κρατούν ζωντανό τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου”, σημειώνοντας ότι είναι οι κήρυκες στον αγώνα για απελευθέρωση και δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού για απαλλαγή από την κατοχή” και τους κάλεσε να εντατικοποιήσουν τη δράση και αγώνες τους εναντίον επικίνδυνων υποχωρήσεων απέναντι στις ιταμές απαιτήσεις της Τουρκίας.

Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνου είπε ότι ως Συμμαχία Πολιτών, πιστεύουμε πως οι απόδημοι μας, πέραν της συμμετοχής και δραστηριοποίησης τους στις διάφορες κυπριακές οργανώσεις και σωματεία του εξωτερικού, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ενεργά στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στους πολιτικούς σχηματισμούς των χωρών στις οποίες ζουν. Η συμμετοχή αποφέρει πρόσβαση και δυνατότητα επηρεασμού των κέντρων αποφάσεων. Πρέπει ακόμη, ενωμένοι και δυναμικά να στηρίζουμε την εκλογή Κυπρίων που διεκδικούν θέσεις σε εκλογές για το Κοινοβούλιο ή για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε περίοδο όπου οι διαφοροποιήσεις και τα νέα δεδομένα αφορούν περισσότερο τις περιφερειακές εξελίξεις και λιγότερο την πορεία του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μάρκος Κυπριανού τόνισε την βοήθεια και στήριξη της ομογένειας στον αγώνα για την επίλυση του εθνικού προβλήματος, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νεολαία, την ΝΕΠΟΜΑΚ, που αποτελεί το μέλλον και τη συνέχιση μέχρι την δικαίωση του λαού μας.

Ο Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ ΑΚΕΛ, ευχαρίστησε τους απόδημους για την πολύτιμη βοήθεια και συνδρομή τους, τονίζοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου και να συμβάλουν σημαντικά στη διεθνοποίηση του Κυπριακού.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι οι απόδημοι νέες και νέοι αποτελούν τους πλέον αγνούς και αφοσιωμένους πρεσβευτές της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα και ένα εκλεκτό κομμάτι του Κυπριακού Ελληνισμού για τα τόσα πολλά ανιδιοτελώς προσφέρουν.

 

 

Για Κυπριακό, Οικονομία και θέματα ενέργειας ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς οι απόδημοι
--------------
Με κλειστές συνεδρίες και ενημέρωση από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα οι εργασίες των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπριακού Αγώνα και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στο Συνεδρικό Κέντρο “Φιλοξενεία” στη Λευκωσία.

Με παρουσίαση του απολογισμού της απερχόμενης χρονιάς από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, η 26η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους απόδημους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο Υπουργοί Ενέργειας, για θέματα υδρογονανθράκων και την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, και ο Υπουργός Οικονομικών για θέματα οικονομίας.

 

ΚΥΠΕ – 28/07/2016

 

 

Ιδιαιτέρως σημαντική η συνάντηση των ηγετών της Παρασκευής, δήλωσε ο Εκπρόσωπος
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά από το 2004, που θα συζητηθούν σε επίπεδο ηγετών τα θέματα που άπτονται του εδαφικού, της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Σε δηλώσεις ύστερα από την κλειστή ενημέρωση που έκανε στο συνέδριο των αποδήμων στη Λευκωσία, με θέμα το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνάντηση της Παρασκευής θα γίνει μια πρώτη ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων από πλευράς των δύο ηγετών στο εδαφικό και στο θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεων, τονίζοντας ότι θα είναι η αρχή μιας δύσκολης συζήτησης.

Ερωτηθείς τι περιελάμβανε η ενημέρωση των αποδήμων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “πέραν από τις ενημερώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών, καθώς επίσης και του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη που θα ακολουθήσει, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω την στρατηγική που ακολουθούμε για επίλυση του Κυπριακού, να ανταλλάξουμε απόψεις πώς πετυχαίνουμε τον κοινό στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας, αλλά και να ενημερώσω για την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης για την αυριανή πολύ σημαντική συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες”.

Σε ερώτηση κατά πόσον η στρατηγική για το Κυπριακό έχει αλλάξει μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις, λέγοντας ότι είναι γεγονός ότι η όποια εξέλιξη στην Τουρκία αναπόφευκτα λόγω και του Κυπριακού επηρεάζει τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Ως δύο γενικότερα σχόλια θα ήθελα να αναφέρω ότι από την μια ενισχύει την επιχειρηματολογία της δικής μας πλευράς στο πολύ σημαντικό θέμα της ασφάλειας. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα στο πλαίσιο της λύσης οι όποιες στρατιωτικές εγγυήσεις από πλευράς Τουρκίας ή παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο και τα γεγονότα στην Τουρκία ενισχύουν την επιχειρηματολογία μας αυτή. Και από την άλλη, οι εξελίξεις στην Τουρκία θεωρώ ότι στέλλουν και ένα σαφές μήνυμα στους Τ/κ, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν είτε την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και τις εξαρτήσεις που υπάρχουν για τους Τ/κ από τη Τουρκία, ή ένα κοινό μέλλον στην Κυπριακή Δημοκρατία σε μια επανενωμένη Κύπρο κράτος μέλος της ΕΕ”, υπέδειξε.Έλληνας ΥΦΕΞ: Πιο αναγκαία η αποχώρηση του στρατού κατοχής και η κατάργηση των εγγυήσεων μετά το τουρκικό πραξικόπημα
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει στρατηγικό συμφέρον να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να βρεθεί όσο το δυνατό πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως "ενέργειες όπως αυτές για τη θανατική καταδίκη ή ο περιορισμός των ελευθεριών για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση".

Ο κ. Αμανατίδης είπε ακόμη πως η πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, σημειώνοντας παράλληλα πως οι κρίσεις και η αστάθεια στην περιοχή μας αναδεικνύουν το ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας ως παραγόντων σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ΕΕ, όπως διαμορφώνεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και το αποτέλεσμα του δημοφηψίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ του Brexit, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να στραφεί στις αρχές της, δηλαδή να γίνει μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της για ασφάλεια, ανάπτυξη, να καταπολεμά την ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια.

"Χρειάζεται ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, ενίσχυση της ασφάλειας ταυτόχρονα, και λύση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη", επεσήμανε, προσθέτοντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη ενός διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, "έτσι ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες για να μην βρίσκουν γόνιμο έδαφος οι θεωρίες του ριζοσπαστικού φανταμενταλισμού".

 

 

Ο Επίτροπος Προεδρίας κάλεσε τους απόδημους να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε θέματα αγνοουμένων
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων είναι άλυτο καθαρά λόγω Τουρκίας, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτης Φωτίου καλώντας τους απόδημους να εντατικοποιήσουν τις πιέσεις τους προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό.

Σε παρέμβασή του στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο ΝΕΠΟΜΑΚ - 26η Συνεδρία Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ που λαμβάνει χώρα στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου απηύθυνε έκκληση στους απόδημους Κύπριους όπως προβούν σε κινήσεις στα κέντρα λήψης απόφασης στις χώρες που διαμένουν λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος εχθρός στο θέμα αυτό είναι ο χρόνος.

Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας ξέρω ότι προσπαθείτε ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όμως 42 χρόνια μετά και ακόμη να μιλούμε για 1000 αγνοούμενους από τους 1508 στον επίσημο κατάλογο. Είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα, 42 χρόνια μετά να κάνουμε κηδείες, οι περισσότεροι γονείς πεθαίνουν και δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια αξιοπρεπή κηδεία` είπε.

 

 

Καθοριστικό το επόμενο εξάμηνο για το Κυπριακό, λένε οι απόδημοι
----------------------------------------------------------------------------------
Το μήνυμα ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό για τις προσπάθειες στο Κυπριακό στέλνει η ηγεσία των αποδήμων, δείχνοντας τόσο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, όσο και στις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Βρετανία, λόγω των προεδρικών εκλογών και της εξόδου από την ΕΕ, αντίστοιχα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Λευκωσία, κατά την ολοκλήρωση του 8ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και του 26ου Συνεδρίου του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, η ηγεσία των αποδήμων χαιρέτισε, παράλληλα, την παρουσία ενεργειακών κολοσσών κατά το γ` γύρο αδειοδότησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στο θετικό ρόλο που διαδραμάτισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους την Exxon.

Παρών ήταν και ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, ο οποίος προειδοποίησε για το μελλοντικό ρόλο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), αν συνεχιστεί η δυσκολία εξεύρεσης οστών αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων στα κατεχόμενα.

Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τις προσπάθειές μας για την Κύπρο, ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ, τόσο λόγω των αλλαγών που σημειώνονται στην Τουρκία, όσο και σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Για τις ΗΠΑ, είπε ότι απομένουν έξι μήνες στην παρούσα κυβέρνηση, μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου, προσθέτοντας ότι η ομογένεια θα διαδραματίσει ρόλο σε αυτές.

Παρατήρησε ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια αλλαγή στην πάγια εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία ήταν πάντοτε υπέρ της Τουρκίας, λόγω των οικονομικών συμφερόντων και της στρατιωτικής βάσης στο Ιντσιρλίκ.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, αναφέρθηκε στις συνέπειες του Brexit, λέγοντας ότι η ομογένεια ξεκινά από το μηδέν στις σχέσεις της με τη νέα Κυβέρνηση της χώρας. Πέραν των ιστορικών σχέσεων, θα δοθεί βαρύτητα στο να αποκτήσει τη σωστή θέση στο Κυπριακό, αλλά και απέναντι στην Τουρκία, είπε.

Ο κ. Παπαευριπίδης δήλωσε ότι οι απόδημοι φεύγουν από την Κύπρο με ένα αίσθημα αισιοδοξίας για δυο λόγους, καθώς η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, αν και όπως είπε, χρειάζονται αρκετά ακόμη να γίνουν, ενώ έχουν ανοίξει νέες προοπτικές στα θέματα ενέργειας.

Αναφερόμενος στο εθνικό θέμα, είπε ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας δεν είναι εύκολο ζήτημα, καθώς πρόκειται για μια χώρα που αντιδρά με απρόσμενους τρόπους, ενώ η κατάσταση που επικρατεί ανησυχεί όλους όσους μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη λύση του Κυπριακού.

Η Πρόεδρος ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Σαββίδη ανέφερε από την πλευρά της ότι στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 80 σύνεδροι, καθιστώντας το μεγαλύτερο συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ, που έγινε ποτέ.

Είπε ότι διεξήχθησαν θεματικά εργαστήρια, για Κυπριακό, αγνοούμενους, πολιτισμό και θέματα υποτροφιών και ευκαιριών απασχόλησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε η διασπορά να μπορέσει να κάνει τη διαφορά τόσο για την κατάσταση στο νησί, όσο και για τους νεαρούς απόδημους.

Από την πλευρά του ο κ. Φωτίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι απόδημοι επιστρέφουν περισσότερο ενισχυμένοι για να δώσουν νέους αγώνες κατά την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται ο τόπος.


Διπλωμάτες από ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ και Αίγυπτο, ενημέρωσαν τους σύνεδρους της ΠΣΕΚΑ
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Διπλωμάτες από τις πρεσβείες των ΗΠΑ, τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τόνισαν τη σημασία των σχέσεων τους με την Κύπρο και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Κύπρος θα επανενωθεί το 2016.

Οι διπλωμάτες χαιρέτισαν το συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Στην ομιλία της, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Καθλίν Ντόχερτι, είπε ότι τους τελευταίους 10 μήνες που βρίσκεται στην Κύπρο, έχει εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο ηγετών, που εργάζονται για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες και οι διαπραγματευτικές ομάδες έχουν κάνει σταθερή και σημαντική πρόοδο.

ΚΥΠΕ – 29/07/2016 

 

 

Απόδημοι: Μια αποτυχία εξεύρεσης λύσης θα έχει τρομερές συνέπειες και για τις δύο κοινότητες
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Η επανάληψη μια αποτυχίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού που θα έχει τρομερές συνέπειες και για τις δύο κοινότητες, τονίζεται σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά την 26η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων ΝΕΠΟΜΑΚ που ολοκληρώθηκαν χθες στη Λευκωσία.

Στο ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, οι απόδημοι εκφράζουν εκτίμηση για την ενημέρωση που έτυχαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου συμπεριλαμβανομένου του ιδίου του ΠτΔ.

Επιμένουν στην εξεύρεση λύσης η οποία θα είναι μια συμφωνημένη λύση, με στόχο την επανένωση της Κύπρου βασισμένη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και στην πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών, μια πραγματική ομοσπονδία, με βάση τις αρχές που ισχύουν παγκοσμίως για τα ομοσπονδιακά συστήματα διακυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με τα συνομοσπονδιακά συστήματα ή ενώσεις κρατών, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου (Μακαρίου-Ντενκτάς & Κυπριανού-Ντενκτάς), τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 Παπαδόπουλου-Ταλάτ, καθώς και την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Μια λύση, σημειώνουν, χωρίς επιδιαιτησίες και ξένες παρεμβάσεις για μια Κύπρο με μια διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, που θα συνάδει με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα τεθεί υπό την κρίση του συνόλου του Κυπριακού Λαού (όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας), σε ένα απολύτως ελεύθερο δημοψήφισμα στο οποίο θα συμμετέχουν και οι απόδημοι Κύπριοι, που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω της τουρκικής εισβολής.

Ακόμα η λύση να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση των τούρκικων κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, την κατοχύρωση της ενότητας του εδάφους, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών.