ΠΛΑΙΣΙΟ  ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ  ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2017


 (Το παρακάτω πλαίσιο προτάθηκε στους συνδυασμούς με σκοπό

να υποβοηθήσει τον Προγραμματισμό δράσης του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε.

για το 2015-2017. Έγιναν προτάσεις από κάποιους συνδυασμούς που

υιοθετήθηκαν. Το Πλαίσιο εγκρίθηκε ως έχει από την 2η συνεδρίαση του Δ.Σ.

στις 18 Μαίου 2015)


1.    ΚΥΠΡΙΑΚΟ:

     Η ενότητα όλων μας ανεξάρτητα από τυχόν κομματικούς ή άλλους επηρεασμούς ή διαφωνίες  είναι επιβεβλημένη, για να επιτύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ως σωματείο, στον αγώνα που διεξάγει η πατρίδα μας για απελευθέρωση από τον τουρκικό στρατό κατοχής και για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    Σε ότι αφορά τις αποφάσεις και θέσεις του σωματείου, όποιες διαφωνίες  και αν υπάρχουν, λαμβάνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού και τις αρχές της δημοκρατίας.

    Το Δ.Σ απαιτείται να λειτουργεί με συλλογικότητα και να λαμβάνει τις αποφάσεις μετά από δημοκρατικό διάλογο και επιδίωξη σύνθεσης απόψεων και θα αναδεικνύει αποφασιστικά τον κοινό στόχο που μας συνενώνει, δηλαδή την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και την επανένωση της πατρίδας μας.

   Στη Ε.Κ.Ε όλοι έχουν θέση και όλοι οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά  και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  πέραν από κομματικά συμφέροντα   στον κοινό αγώνα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.    

    Οφείλουμε να στηριχθούμε στα πολλά που μας ενώνουν και κυρίως στον κοινό αγώνα για απελευθέρωση  της ημικατεχόμενης   πατρίδας μας και να παραμερίσουμε τα λίγα που μας χωρίζουν.

   Σχετικά με τις αρχές και την μορφή λύσης του Κυπριακού αναφερόμαστε στη σχετική  ομόφωνη απόφαση του  εθνικού συμβουλίου του 2009, επισημαίνοντας ότι δεν έχει σημασία η ονομασία της λύσης, αλλά το περιεχόμενό της.

 

                                ***********************

   Πέρασαν σαράντα ένα  χρόνια από την  τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο και  Τουρκία συνεχίζει να κατέχει  παράνομα το 37% του εδάφους της Κυπριακής δημοκρατίας, που ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκό  έδαφος.

    Το κυπριακό   εξακολουθεί να παραμένει πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Ο τουρκικός στρατός κατοχής συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα  δικαιώματα καταπατώντας  το δικαίωμα κυριότητας και χρήσης των περιουσιών μας.

 Η Τουρκία χρησιμοποιεί ως όπλο  τους χιλιάδες εποίκους, που  εξακολουθεί να εγκαθιστά παράνομα  στα σπίτια και τις περιουσίες μας, αδιαφορώντας ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου. 

   Η Ε.Κ.Ε καταγγέλλει την για άλλη μια φορά περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και την επιδρομική της τακτική,  με το ερευνητικό σκάφος BARBAROS και την ΝΟΤΑΜ, σε βάρος του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής της ζώνης (ΑΟΖ).

   Χαιρετίζει  τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο και καλεί τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να κλιμακώσουν την διπλωματική τους δράση στον Ο.Η.Ε, στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και στο συμβούλιο ασφαλείας, καταγγέλλοντας  την προκλητική, παράνομη και επιθετική πρακτική της Τουρκίας.

   Τα κράτη μέλη της Ε.Ε οφείλουν να καταδικάσουν την Τουρκία και να λάβουν συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα και κυρώσεις εις βάρος της, διότι παραβιάζει την διεθνή συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας του Ο.Η.Ε του έτους 1982.

   Η μόνιμα υπεροπτική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, δυναμιτίζει την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

   Έχοντας πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας που διέρχεται το εθνικό μας θέμα εκφράζουμε την ειλικρινή και αταλάντευτη βούλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Στηρίζουμε  τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία, δικαίωση και εξεύρεση μιας λύσης, η οποία να διασφαλίζει τον τερματισμό της κατοχής, να προωθεί την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές  ελευθερίες για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους, μαρονίτες  και αρμενίους.

  Απαιτούμε άμεσα  λύση που να αποκαθιστά την ενότητα της χώρας, του λαού μας, των θεσμών και της οικονομίας μέσω της συνεννόησης και των διακοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να κατοχυρώνει  πλήρως την μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, την μία και ενιαία κυριαρχία και την μία και μόνη ιθαγένεια.      Φρονούμε ότι η λύση του Κυπριακού για να είναι βιώσιμη πρέπει να στηρίζεται στις ακόλουθες αρχές :

-         Τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου  και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε περί Κύπρου και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

-         Τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , του ευρωπαϊκού δικαιϊκού συστήματος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

-         Την δημοκρατική αρχή, όπως εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πολιτισμένες δημοκρατικές χώρες του υπόλοιπου κόσμου.

-         Τον ειλικρινή σεβασμό της λαϊκής δημοκρατικής βούλησης του κυπριακού λαού, όπως εκφράστηκε με το δημοψήφισμα της 24-4-2004 για την λύση του Κυπριακού, με την οποία αποφάσισε ότι δεν εγκρίνει λύση που θα διέπεται από τη φιλοσοφία, νοοτροπία και λογική του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν.

           Επίσης η λύση  πρέπει να προβλέπει:  

- Τον τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση των τούρκικων κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων. Η  ανάγκη συνεννόησης με το σύνοικο στοιχείο προβάλλει όσο ποτέ αναγκαία για την αποτροπή της Διχοτόμησης και την κατοχύρωση όλων των βασικών ελευθεριών (και ιδιαίτερα των βασικών ελευθεριών: εγκατάστασης, διακίνησης και περιουσίας) για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Την κατοχύρωση της ενότητας του εδάφους, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών και   το δικαίωμα επιστροφής  των προσφύγων.

            - Την κατοχύρωση μιας διεθνούς προσωπικότητας,  μιας αδιαίρετης κυριαρχίας, μίας ιθαγένειας, και να απορρίπτει κάθε ανεδαφική σκέψη για χωριστά κράτη και συνομοσπονδία.

           -   Να τεθεί υπό την κρίση του συνόλου του Κυπριακού Λαού (όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας), σε ένα απολύτως ελεύθερο δημοψήφισμα. Στο δημοψήφισμα για τη λύση είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή των αποδήμων Κυπρίων και δη των προσφύγων.

         Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας είμαστε πλήρες και ισότιμο μέλος  και την διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία , ώστε να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί   τις ανωτέρω αρχές.

         Δηλώνουμε την αταλάντευτη και ισχυρή θέλησή μας για άμεση λύση του  Κυπριακού, που θα εξασφαλίσει τις ανωτέρω αρχές και την ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο για όλους  τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.

 

                       ***********************


   ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

 Α. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ:

  Είναι ζήτημα ομαλής  λειτουργίας αλλά και δημοκρατικής αναγκαιότητας η επικοινωνία με τα μέλη του  σωματείου και η ενημέρωσή τους για όλα τα δρώμενα, τις θέσεις, εκδηλώσεις και ενέργειές του.

   Για να μην αισθάνονται  αποξενωμένα τα μέλη μας πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και να καλούνται στις εκδηλώσεις και κυρίως στις γενικές συνελεύσεις.

    Είναι αδιανόητο και υφίσταται ζήτημα έλλειψής νομιμότητας και καταστατικής τάξης να γίνονται γενικές συνελεύσεις και να μην καλούνται όλα τα εγγεγραμμένα μέλη.

   Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση ως εξής:

  α) Να συλλεγούν τα e-mail  και τα κινητά τηλέφωνα όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού μελών μας.

  β) Να ζητηθεί από τα μέλη αυτά να μεταδώσουν το μήνυμα που θα τους σταλεί σε όλα τα γνωστά τους μέλη, ώστε να διευρυνθεί περεταίρω ο κατάλογος e-mail και κινητών τηλεφώνων, μέσω των οποίων θα πολλαπλασιαστεί η επικοινωνία.

  γ) Να αξιοποιηθεί το facebook και να δημιουργηθεί twitter  της Ε.Κ.Ε.

  δ) Να στέλλεται το περιοδικό ηλεκτρονικά στα μέλη μας, ώστε να αφαιρεθεί το σημαντικό κόστος ταχυδρομικών τελών. Για όσα μέλη δεν έχουν e-mail, να γίνεται επικοινωνία με δικά τους άτομα κατά το δυνατόν.

ε) Να αξιοποιηθεί η ιστοσελίδα της ΕΚΕ

  

Β.  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  α) Η Ε.Κ.Ε πρέπει να συντονίζεται με το σπίτι της Κύπρου, με την Ο.Κ.Ο.Ε, με άλλα κυπριακά και ελλαδικά σωματεία και φορείς για εκδηλώσεις  που αφορούν στο κυπριακό, με στόχο την πιο μαζική και ποιοτική επιτυχία τους.

  β) Μια μακροχρόνια αδυναμία μας είναι η αδυναμία προβολής των εκδηλώσεων μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ζήτημα που επίσης πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε.

  γ) Σε ότι αφορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις υπάρχει περιθώριο, όσο αυτό είναι εφικτό,  να γίνονται συχνά συνεστιάσεις χαμηλού κόστους, με στόχο την αμεσότητα στην επικοινωνία μεταξύ των μελών μας.

  δ) Επίσης θα ήταν χρήσιμο να γίνονται μουσικές, χορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις και στην Κυπριακή Εστία, με την περαιτέρω δραστηριοποίηση των αντίστοιχων ομάδων εργασίας, που ενδείκνυται να πλαισιωθούν και από νέα σε ηλικία μέλη μας.

  ε) Θεωρούμε θέμα πρώτης προτεραιότητας την  ενίσχυση του  χορευτικού και μουσικού τμήματος σε συντονισμό  και συνεργασία με φορείς και την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Κύπρος».

    Είναι προφανής μακροχρόνια αδυναμία μας να μην μπορούμε να μεταδώσουμε στις νέες γενιές τους παραδοσιακούς μας χορούς και το τραγούδι, που αποτελούν βασικό συστατικό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

   Χαρακτηριστική είναι η απουσία μας κάθε Χριστούγεννα, όπου τραγουδούν τα κάλαντα στον πρόεδρο της δημοκρατίας, όλοι οι υπόλοιποι κρήτες, πόντιοι, θράκες κ.λ.π. και όχι εμείς.

Γ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ( ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ):

·        Μέτρα για την δημιουργία συνθηκών ισότιμης συμπεριφοράς προς τους απόδημους ως Κυπρίων πολιτών & προσφύγων.

·       επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με τη μεταφορά ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου χρόνου στην Ελλάδα.  

·       επίλυση ζητημάτων, που έχουν σχέση με τον επαναπατρισμό στην Κύπρο (οικοσκευές, ατέλειες, στεγαστικό επίδομα,  κ.ά.),

·       ίση μεταχείριση προσφύγων αποδήμων σε σχέση με όσους παρέμειναν στη Κύπρο με αιχμή το στεγαστικό (απόκτηση α’ κατοικίας στην Κύπρο) και το εκπαιδευτικό (φοιτητική χορηγία – δανειοδότηση), δικαίωμα χρήσης από Απόδημους πρόσφυγες Τ/Κ κατοικιών που έχουν εγκαταλειφθεί.. Έγκριση στα πλαίσια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής ενός νέου ειδικού σχεδίου επιδότησης στέγης για τους Κύπριους απόδημους,

·     επίλυση του ζητήματος που σχετίζεται με το δυσανάλογο κόστος αεροπορικών εισιτηρίων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

·     επίλυση του αιτήματος παροχής δικαιώματος ψήφου στις Προεδρικές και Βουλευτικές εκλογές σε όλες τις κατηγορίες των Κυπρίων μεταναστών, στα πλαίσια της ισότητας πολιτών με Κυπριακή Ιθαγένεια, καθώς και η επέκταση της άσκησης του δικαιώματος αυτού στο εξωτερικό για όλους,

 

Δ. ΑΛΛΗΛΟ-ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

·        Συνέχιση της βοήθειας & της Συνεργασίας με την Εκκλησία της Κύπρου, τους Γιατρούς του Κόσμου και αναζήτηση νέων χορηγών

·        Συγκρότηση κινήματος αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης προς αναξιοπαθούντες από  επιχειρηματίες, γιατρούς, δικηγόρους.

·        Βοήθεια στην εξεύρεση εργασίας

  

Ε. ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΕ & ΤΗΣ ΟΚΟΕ – ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

·        Δημιουργία σχετικών επιτροπών επεξεργασίας των καταστατικών εγγράφων & Κανονισμών με προτεραιότητα το επικείμενο συνέδριο της ΟΚΟΕ

·        Για την ΕΚΕ ως την επόμενη Γ.Σ.

·        Έγκριση και θέση σε λειτουργία εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας της ΕΚΕ

 

ΣΤ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

·        Θεατρικός όμιλος σε συνεργασία με την αντίστοιχη Κίνηση Πολιτισμού

·        Χορευτικός Όμιλος

·        Προσπάθεια για δημιουργία μουσικού ομίλου με παραδοσιακή μουσική

·        Συνεργασία με την Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Κύπρος»

·        Φιλολογικές βραδιές

·        Κινηματογραφικές βραδιές

·        Εκθέσεις & παρουσιάσεις

·        Προσπάθεια για ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων


Ζ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ -  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

·        Συνεργασία σε εξειδικευμένους τομείς (επιστήμονες, πρόσφυγες)

·        Συνεργασία με τοπικά σωματεία (Τρικωμίτες, Καρπασίτες, Μορφίτες, κ.ά) ή περιφερειακά σωματεία στην Αττική και προβολή των κατεχόμενων περιοχών μας μέσω των αντίστοιχων  κατεχόμενων δήμων).

·        Ανάπτυξη σχέσεων με Ελλαδικούς φορείς & οργανώσεις

  

Η. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ, ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ & FACEBOOK

·        Χρήση των μέσων αυτών για προβολή των θέσεων και δραστηριοτήτων  της ΕΚΕ στα μέλη και φίλους της ΕΚΕ

·        Κανόνες για ισότιμη και πλουραλιστική προβολή στην προσέγγιση των πολιτικών δυνάμεων και επιλογών στην Κύπρο.

·        Οικονομική αυτοτέλεια του περιοδικού (διαφημίσεις CYTA, διαφημίσεις)

 

Θ. ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

·        Αναζήτηση χορηγιών από φορείς & επιχειρηματίες

·        Αναζήτηση διαφημίσεων

·        Χοροεσπερίδες

·        Αναζήτηση φορέων για προσφορά δωρεάν υλικών (φωτοτυπικό) και υλικών – υπηρεσιών σχετικών με την περαιτέρω ανασυγκρότηση και συντήρηση της «Κυπριακής Εστίας»

·        Επικαιροποίηση του Συμφωνητικού με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.